Wyniki wyszukiwania
-
16.06.2025
Zanieczyszczenie kwasem tenuazonowym w produktach spożywczych
Kwas tenuazonowy, mykotoksyna wytwarzana przez niektóre gatunki grzybów Alternaria, stał się stałym, ale sporadycznym problemem w zakresie bezpieczeństwa żywności.
-
16.06.2025
Dzielenie tabletek - nowa opinia Zespołu ds. Suplementów Diety
Warunkiem możliwości zastosowania takiego oznakowania w przypadku suplementów diety jest m.in. forma tabletki, która posiada odpowiednią podziałkę, umożliwiającą jej równe dzielenie
-
16.06.2025
Kwas trifluorooctowy (TFA) w winie: ocena zagrożeń zdrowotnych
Badania wykazały, że przeciętne stężenie TFA wynosi 0,122 mg/l, a najwyższa zmierzona wartość to 0,320 mg/l. Według aktualnej wiedzy naukowej, takie poziomy nie powinny stanowić zagrożenia dla zdrowia.
-
13.06.2025
Migracja pierwszorzędowych amin aromatycznych ze szpatułki do mieszania
Główny Inspektor Sanitarny został poinformowany poprzez System Wczesnego Ostrzegania o Niebezpiecznej Żywności i Paszy (RASFF) o stwierdzeniu migracji pierwszorzędowych amin aromatycznych z produktu określonego poniżej do żywności.
-
13.06.2025
Zielona herbata i kawa jako składniki suplementów diety – bezpieczeństwo i jakość - odpowiedzi na pytania FFSW
Przedstawiamy odpowiedzi na pytania zadane podczas sesji Q&A z dn. 11.06.2025 r. (FoodFakty Safety Week) w trakcie prezentacji dr n. farm. Justyny Ośko (Gdański Uniwersytet Medyczny).
-
13.06.2025
Reklama suplementów diety pod lupą prokuratury
Działania promocyjne wprowadzające w błąd co do właściwości produktu mogą wypełniać nie tylko znamiona wykroczenia sankcjonowanego karą grzywny, ale również czynu zabronionego z art. 165 § 1 pkt 2 Kodeksu karnego -
13.06.2025
Poprawa bezpieczeństwa żywności w przemyśle mleczarskim dzięki zaawansowanej metodzie typowania molekularnego
W przemyśle mleczarskim, gdzie bezpieczeństwo żywności stanowi fundament zaufania konsumentów i stabilności operacyjnej, kluczowe staje się szybkie i precyzyjne wykrywanie oraz eliminowanie źródeł kontaminacji mikrobiologicznej. W tym kontekście zaawansowane techniki typowania molekularnego stanowią przełom w podejściu do zarządzania ryzykiem.
-
12.06.2025
Salmonella spp. w polędwiczkach z kurczaka o smaku jogurt-morela
W wyniku działań urzędowych Inspekcji Weterynaryjnej wykryto obecność Salmonella z grupy O:9 (D1) w 4 z 5 próbek oraz Salmonella z grupy O:7 (C1) w 1 z 5 badanych próbek polędwiczek z kurczaka o smaku jogurt-morela.
-
12.06.2025
Napój herbaciany pod lupą pakistańskich służb – zafałszowania w prawie wszystkich badanych próbkach
Pakistańskie służby skontrolowały 127 punktów sprzedających tradycyjny napój herbaciany. Działania wykazały, że aż 100% próbek wykorzystywanych liści herbaty i 90% próbek mleka była zafałszowana, zanieczyszczona chemikaliami oraz dodanymi barwnikami.
-
12.06.2025
WGS pod lupą – co warto wiedzieć o tej technologii?
Całkowite sekwencjonowanie genomu (WGS) to obecnie jedno z najbardziej zaawansowanych narzędzi wykorzystywanych w analizie mikrobiologicznej w przemyśle spożywczym. Umożliwia precyzyjne wykrywanie i identyfikację drobnoustrojów, śledzenie źródła zanieczyszczeń, ocenę oporności patogenów oraz podejmowanie decyzji opartych na danych naukowych.
-
12.06.2025
Australia decentralizuje nadzór nad Listerią: szybsza analiza genomu, większa skuteczność działań
W ostatnich latach Australia przeszła znaczącą transformację w sposobie monitorowania Listeria monocytogenes – jednego z najgroźniejszych patogenów przenoszonych przez żywność.
-
11.06.2025
Raport tygodniowy RASFF (02.06-08.06.2025)
System RASFF ma na celu zwiększenie odpowiedzialności oraz wzmocnienie współpracy poszczególnych państw członkowskich, w celu ograniczenia wprowadzania do obrotu niebezpiecznej żywności oraz pasz...