USDA zakaże sprzedaży mięsa z kurczaka i indyka jeśli będzie skażone
USDA zaproponował przepis, który uniemożliwiłby producentom drobiu sprzedaż kurczaka i indyka zakażonego wysokim poziomem niektórych rodzajów Salmonelli.
USDA zaproponował przepis, który uniemożliwiłby producentom drobiu sprzedaż kurczaka i indyka zakażonego wysokim poziomem niektórych rodzajów Salmonelli.
Przeprowadzona po raz pierwszy na skalę ogólnopolską kontrola przetworów grzybowych ujawniła liczne nieprawidłowości.
Przygotowane przez producenta kalibracje globalne czy szyte na miarę pod konkretny produkt i punkt pomiarowy zapewniają wiedzę o parametrach fizyko-chemicznych. Wiedza ta pomaga operatorom, systemom zdalnego zarządzania oferowany jest wgląd do danych widmowych co pozwala na podejmowanie decyzji na bazie nie tylko pojedynczego wyniku, ale pełnym zapisie widmowym analizowanej próbki. Jest to duży krok w osiągnięciu pełnej automatyzacji procesów produkcyjnych.
System RASFF ma na celu zwiększenie odpowiedzialności oraz wzmocnienie współpracy poszczególnych państw członkowskich, w celu ograniczenia wprowadzania do obrotu niebezpiecznej żywności oraz pasz...
Policja w Nowej Zelandii prowadzi dochodzenie w związku z podejrzeniem przekazania do banku żywności cukierków zawierających narkotyki.
Przewodnik zawiera przegląd aktualizacji programu dobrowolnego znakowania alergenów (VITAL) w zakresie przyjęcia dawek referencyjnych (RfD) opartych na ED 05 w celu określenia ostrożnościowego znakowania alergenów (PAL) oraz odpowiedzi na często zadawane pytania.
W wyniku działań urzędowych Państwowej Inspekcji Sanitarnej wykryto bakterie Salmonella w badanych próbkach mieszanek sałat z określonych partii.
Mikroorganizmy, jakimi są bakterie, drożdże i pleśnie towarzyszą ludziom od zawsze. Człowiek nauczył się jak je wykorzystywać najpierw w gospodarstwie domowym, a później już na skalę przemysłową. Potrafimy dodawać kultury bakterii do jogurtów, produkujemy fantastyczne sery pleśniowe, a piekarze wykorzystują drożdże w uwielbianych przez wszystkich drożdżówkach. Dlaczego jednak nie potrafimy sobie radzić z bakteriami, które wywołują wiele groźnych chorób i stanowią ogromne niebezpieczeństwo dla zdrowia i życia ludzi?
Kraje spoza UE zamierzające eksportować rośliny i produkty roślinne do UE muszą przestrzegać unijnego prawa o zdrowiu roślin, aby chronić rolnictwo i środowisko Europy przed szkodliwymi szkodnikami i chorobami. Niektóre rośliny i produkty roślinne wysokiego ryzyka muszą zostać poddane dokładnej ocenie ryzyka, zanim będą mogły zostać zaimportowane.
Europejska Agencja ds. Bezpieczeństwa Żywności (EFSA) oceniła nowe techniki modyfikacji genetycznej (NGT) w mikroorganizmach i stwierdziła, że są one równie bezpieczne jak tradycyjne metody. Co to oznacza dla naszej żywności?
Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi przygotowało nowelizację ustawy, która obowiązuje od 2019 r.
System RASFF ma na celu zwiększenie odpowiedzialności oraz wzmocnienie współpracy poszczególnych państw członkowskich, w celu ograniczenia wprowadzania do obrotu niebezpiecznej żywności oraz pasz...
Nagranie webinarium eksperckiego "Syntezy Miesiąca Strefy Managera - lipiec/sierpień 2024"
Zakażenia Escherichia coli wytwarzające toksynę Shiga stanowią poważny problem zdrowia publicznego na całym świecie. Według WHO w 2010 r. bakterie STEC spowodowały ponad milion chorób i 128 zgonów. Aby odpowiednio zapobiegać zakażeniom przenoszonym przez żywność, ważne jest zwiększenie świadomości społecznej na temat potencjalnych źródeł i sposobów przenoszenia patogenów.
Komisja Europejska poprosiła o oszacowanie ryzyka BSE (C-, L- i H-BSE) dla żelatyny i kolagenu pochodzących z kości owiec, kóz lub bydła, wyprodukowanych zgodnie z rozporządzeniem (WE) nr 853/2004 lub rozporządzeniem (WE) nr 1069/2009 i rozporządzeniem wykonawczym (UE) nr 142/2011.
Lizofosfolipaza produkowana przez zmodyfikowany genetycznie szczep Trichoderma reesei została uznana za bezpieczną przez EFSA. Enzym ten znajduje zastosowanie w przetwarzaniu zbóż i produkcji syropów glukozowych, nie budząc przy tym obaw dotyczących zdrowia konsumentów.
EFSA wydała innowacyjne nowe narzędzie internetowe, które ma pomóc operatorom branżowym i konsumentom w szacowaniu narażenia na enzymy pokarmowe poprzez dietę.
Przeprowadzone w ostatnim czasie kontrole Urzędu ds. Gospodarki i Bezpieczeństwa Żywności (ASAE) doprowadziły do zwalczenia podejrzanych przypadków kilku produktów, m.in. suplementów diety, oliwy z oliwek, wina oraz produktów mięsnych.
Kikrobiologiczne laboratoria zakładowe, to bilans zysków i strat uzależnionych od świadomości ryzyk i korzyści, których proporcje są wynikiem działań i decyzji podejmowanych przez kadrę zarządzającą i finansującą laboratorium, personel laboratoryjny, Dział Jakości i audytorów dokonujących ocen w ramach standardów GFSI.