Raport tygodniowy RASFF (30.10-05.11.2023)
System RASFF ma na celu zwiększenie odpowiedzialności oraz wzmocnienie współpracy poszczególnych państw członkowskich, w celu ograniczenia wprowadzania do obrotu niebezpiecznej żywności oraz pasz...
System RASFF ma na celu zwiększenie odpowiedzialności oraz wzmocnienie współpracy poszczególnych państw członkowskich, w celu ograniczenia wprowadzania do obrotu niebezpiecznej żywności oraz pasz...
Rząd Wielkiej Brytanii opracował protokół pobierania próbek referencyjnych miodu w celu utworzenia baz danych do oceny autentyczności.
W okresie od stycznia do października 2023 r. zgłoszono, przez 14 krajów UE/EOG, Wielką Brytanię i USA, 335 potwierdzonych laboratoryjnie przypadków Salmonella Enteritidis ST11 należących do trzech odrębnych klastrów mikrobiologicznych, dotyczących wszystkich grup wiekowych. Większość przypadków dotyczyła spożycia mięsa z kurczaka, w tym kebabów z kurczaka.
Wszystkie zalecenia komisji zostaną wykorzystane przez Codex Alimentarius do opracowania, rewizji i stosowania standardów międzynarodowych.
Seryjne rozcieńczenia stanowią niezastąpione narzędzie w badaniach mikrobiologicznych, wypełniając lukę pomiędzy wysokimi stężeniami a wymiernymi poziomami oraz zapewniając dokładność i powtarzalność badań laboratoryjnych. Należy jednak pamiętać, że staranność i rygor poświęcony kontroli jakości przygotowywanych podłoży są kluczowe, ponieważ niewłaściwe rozcieńczenia mogą prowadzić do zafałszowanych wyników.
Od dnia 1.01.2024 r. akredytowane jednostki certyfikujące w obszarze wydania 5 programu certyfikacji QAFP mogą oferować i prowadzić akredytowaną działalność po uzyskaniu uaktualnienia zakresów akredytacji z uwzględnieniem postanowień wydania 6 programu certyfikacji QAFP.
Auchan wycofuje ze sprzedaży produkt alkoholowy, który może mieć zły wpływ na zdrowie konsumentów – wywołać objawy alergii lub nietolerancji.
Powód wycofania to możliwość pomylenia produktu z żywnością i zadławienia się (zwłaszcza przez dzieci).
W myśl ustaleń powyższego dokumentu, PCA opublikuje w terminie do 31.12.2023 r. nowe wydanie dokumentu DACS-01. Z dniem 1.01.2024 r. PCA rozpocznie przyjmowanie wniosków o akredytację/rozszerzenie/uaktualnienie zakresu akredytacji w obszarze certyfikacji systemów zarządzania bezpieczeństwem żywności, według wymagań normy ISO 22003-1:2022.
System RASFF ma na celu zwiększenie odpowiedzialności oraz wzmocnienie współpracy poszczególnych państw członkowskich, w celu ograniczenia wprowadzania do obrotu niebezpiecznej żywności oraz pasz...
W próbce produktu badanego w ramach działań urzędowych Państwowej Inspekcji Sanitarnej stwierdzono obecność sildenafilu. Substancja ta nie może występować w żywności, w tym w suplementach diety, ze względu na jej działanie medyczne. Spożycie produktu wiąże się z ryzykiem dla zdrowia.
Coroczna operacja Europolu ukierunkowana na walkę z nielegalnymi i zafałszowanymi pestycydami doprowadziła do przejęcia 2040 ton środków ochrony roślin.
W II kw. br. Sekretariat INFOSAN był zaangażowany w 53 incydenty dotyczące bezpieczeństwa żywności dotyczące 58 państw członkowskich WHO i terytoriów ze wszystkich regionów WHO.
W wyniku badań przeprowadzonych na zlecenie Państwowej Inspekcji Sanitarnej stwierdzono obecność syldenafilu - niezadeklarowanej aktywnej farmakologicznie substancji w partii suplementu diety White Horse. Substancja ta nie może występować w żywności, w tym w suplementach diety, ze względu na jej działanie medyczne. Spożycie produktu wiąże się z ryzykiem dla zdrowia.
DG SANTE przedstawiła wnioski z dwóch audytów dotyczących kontroli ryb w Meksyku i Belgii.
Zwiększenie produkcji białka roślinnego ma na celu doprowadzić do zmniejszenia zależności UE od importu pasz zwierzęcych, pomagając jednocześnie stawić czoła zmianom klimatycznym.
W ramach tegorocznej operacji OPSON wydano rekordową liczbę 143 nakazów aresztowania związanych z przypadkami fałszowania żywności i napojów.
System RASFF ma na celu zwiększenie odpowiedzialności oraz wzmocnienie współpracy poszczególnych państw członkowskich, w celu ograniczenia wprowadzania do obrotu niebezpiecznej żywności oraz pasz...
Te toksyczne związki powszechnie występują w uprawach, środkach spożywczych i środowiskach skażonych pleśnią, a obecne w żywności i paszy stwarzają znaczne ryzyko dla zdrowia ludzi i zwierząt, co czyni je ważnym czynnikiem, który należy wziąć pod uwagę w dziedzinie bezpieczeństwa żywności.
Celem aktualizacji jest wzmocnienie działań publicznych w obszarze zapewnienia bezpieczeństwa żywnościowego i zwiększanie odporności sektora rolno-spożywczego na kryzysy.
Autorzy przeprowadzili badanie mające na celu zrozumienie, czy codzienna suplementacja ekstraktem z czarnego czosnku może pomóc w kontrolowaniu ciśnienia krwi u osób z nadciśnieniem.