W obliczu kryzysów geopolitycznych, klimatycznych i gospodarczych europejski system żywnościowy potrzebuje pilnych i wspólnych działań. Podczas okrągłego stołu EIT Food w Warszawie ponad 100 przedstawicieli różnych sektorów debatowało nad tym, jak zwiększyć odporność i konkurencyjność europejskiej żywności – z pomocą innowacji, współpracy i odważnych decyzji.
Bezpieczeństwo żywności
-
16.06.2025
Zanieczyszczenie kwasem tenuazonowym w produktach spożywczych
Kwas tenuazonowy, mykotoksyna wytwarzana przez niektóre gatunki grzybów Alternaria, stał się stałym, ale sporadycznym problemem w zakresie bezpieczeństwa żywności.
-
16.06.2025
Migracja ołowiu i kadmu z obrzeża szklanek
W wyniku kontroli urzędowej Państwowej Inspekcji Sanitarnej stwierdzono migrację ołowiu i kadmu z obszaru obrzeża szklanek ze wzorem kwiatowym.
-
16.06.2025
FFSW 2025 - dzień 1 - 09.06.2025 - nagranie
Nagranie z FoodFakty Saferty Week 2025 - dzień 1 - Odporność systemów żywności na kryzysy. Rola kultury organizacyjnej firm i instytucji. W stronę zarządzania bazującego na ryzyku
-
13.06.2025
Poprawa bezpieczeństwa żywności w przemyśle mleczarskim dzięki zaawansowanej metodzie typowania molekularnego
W przemyśle mleczarskim, gdzie bezpieczeństwo żywności stanowi fundament zaufania konsumentów i stabilności operacyjnej, kluczowe staje się szybkie i precyzyjne wykrywanie oraz eliminowanie źródeł kontaminacji mikrobiologicznej. W tym kontekście zaawansowane techniki typowania molekularnego stanowią przełom w podejściu do zarządzania ryzykiem.
-
13.06.2025
Migracja pierwszorzędowych amin aromatycznych ze szpatułki do mieszania
Główny Inspektor Sanitarny został poinformowany poprzez System Wczesnego Ostrzegania o Niebezpiecznej Żywności i Paszy (RASFF) o stwierdzeniu migracji pierwszorzędowych amin aromatycznych z produktu określonego poniżej do żywności.
-
12.06.2025
Australia decentralizuje nadzór nad Listerią: szybsza analiza genomu, większa skuteczność działań
W ostatnich latach Australia przeszła znaczącą transformację w sposobie monitorowania Listeria monocytogenes – jednego z najgroźniejszych patogenów przenoszonych przez żywność.
-
12.06.2025
WGS pod lupą – co warto wiedzieć o tej technologii?
Całkowite sekwencjonowanie genomu (WGS) to obecnie jedno z najbardziej zaawansowanych narzędzi wykorzystywanych w analizie mikrobiologicznej w przemyśle spożywczym. Umożliwia precyzyjne wykrywanie i identyfikację drobnoustrojów, śledzenie źródła zanieczyszczeń, ocenę oporności patogenów oraz podejmowanie decyzji opartych na danych naukowych.
-
12.06.2025
Napój herbaciany pod lupą pakistańskich służb – zafałszowania w prawie wszystkich badanych próbkach
Pakistańskie służby skontrolowały 127 punktów sprzedających tradycyjny napój herbaciany. Działania wykazały, że aż 100% próbek wykorzystywanych liści herbaty i 90% próbek mleka była zafałszowana, zanieczyszczona chemikaliami oraz dodanymi barwnikami.
-
12.06.2025
Salmonella spp. w polędwiczkach z kurczaka o smaku jogurt-morela
W wyniku działań urzędowych Inspekcji Weterynaryjnej wykryto obecność Salmonella z grupy O:9 (D1) w 4 z 5 próbek oraz Salmonella z grupy O:7 (C1) w 1 z 5 badanych próbek polędwiczek z kurczaka o smaku jogurt-morela.
-
11.06.2025
Wymagania Rozporządzenia (UE) 2023/1115 o wylesianiu (EUDR) w kontekście podejścia strategicznego
EUDR nakłada na firmy nowe obowiązki w zakresie należytej staranności, gromadzenia danych geolokalizacyjnych oraz transparentności łańcucha dostaw. Dlatego właściwe podejście w organizacji do spełniania wymagań EUDR wiąże się dużym wyzwaniem strategicznym, wymagającym przemyślanej analizy procesów, zasobów i relacji z dostawcami. Brak odpowiedniego przygotowania może oznaczać nie tylko sankcje finansowe, ale również utratę zaufania klientów i partnerów biznesowych.
-
11.06.2025
We Włoszech zamknięto nielegalny magazyn z materiałami do kontaktu z żywnością i przejęto ponad 7,5 mln artykułów
W zamkniętym we Włoszech magazynie działała niezarejestrowana firma zajmująca się hurtowym handlem materiałami i przedmiotami do kontaktu z żywnością.
-
11.06.2025
Raport tygodniowy RASFF (02.06-08.06.2025)
System RASFF ma na celu zwiększenie odpowiedzialności oraz wzmocnienie współpracy poszczególnych państw członkowskich, w celu ograniczenia wprowadzania do obrotu niebezpiecznej żywności oraz pasz...
-
10.06.2025
Światowy Dzień Mięsa 2025 – globalne wyzwania, zrównoważony rozwój i sztuczna inteligencja w centrum uwagi branży
Podczas II edycji Kongresu „Światowy Dzień Mięsa – World Meat Day” liderzy branży i eksperci z całego świata rozmawiali m.in. o potencjale ukraińskiego rolnictwa, nowych regulacjach środowiskowych, roli sztucznej inteligencji w produkcji i zagrożeniach epizootycznych.
-
10.06.2025
Co dzieje się z żywnością, gdy producent już nie patrzy? – bezpieczeństwo żywności w rękach konsumenta
Każdy producent powinien przygotować się i uwzględnić zachowania konsumenckie. Powinien w swoich badaniach uwzględnić wszystko to, co robi konsument, gdy producent już nie patrzy.
-
10.06.2025
Precyzyjny pomiar koloru w przemyśle spożywczym dzięki technologii Vis-NIR
Kolor odgrywa kluczową rolę w postrzeganiu jakości żywności przez konsumenta. W przypadku produktów mięsnych, jak również wielu innych wyrobów spożywczych, barwa produktu finalnego jest efektem wielu czynników — od diety zwierząt, przez warunki uboju, aż po procesy technologiczne.
-
09.06.2025
Detekcja biofilmu w przemyśle spożywczym – wyzwania, markery i techniki analityczne z perspektywy Listeria monocytogenes
Opracowanie na podstawie przeglądu literatury opublikowanego w „International Journal of Food Microbiology” (2025). Biofilmy to jedno z najtrudniejszych do kontrolowania zagrożeń mikrobiologicznych w zakładach przetwórstwa spożywczego.
-
06.06.2025
Naukowcy złamali kod pieprzu - przydatne do kontroli jakości w przemyśle spożywczym
HS-GC-IMS i HS-SPME-GC-MS zostały połączone, aby kompleksowo profilować i porównywać LZO w czarnym i białym pieprzu. To dwutechniczne podejście ujawniło wyraźne chemiczne odciski palców, które będą przydatne do kontroli jakości w przemyśle spożywczym.
-
06.06.2025
Nadchloran w żywności - aktualizacja opinii EFSA
Nadchloran jest zanieczyszczeniem, które może występować w żywności zarówno ze źródeł naturalnych jak i przedostawać się do łańcucha pokarmowego poprzez nawozy i działalność przemysłową
-
05.06.2025
Herbata premium - fałszywe deklaracje i oszustwo na ponad 600 tysięcy funtów
Za winnego uznano obywatela Szkocji, który związany był z dystrybucją m.in. do luksusowych hoteli herbaty, fałszywie deklarowanej jako herbata premium. Wartość jego nielegalnych działań wyniosła około 600 000 funtów.
-
05.06.2025
XXVI Międzynarodowe Sympozjum KUPS 2025 – doroczne spotkanie branży sokowniczej
Sympozjum KUPS potwierdziło swoją rangę jako kluczowe forum dla branży sokowniczej w Polsce i Europie Środkowo-Wschodniej. Uczestnicy mogli nie tylko zapoznać się z najnowszymi trendami, technologiami i regulacjami, ale także wspólnie zastanowić się nad przyszłością sektora w obliczu dynamicznych zmian rynkowych i środowiskowych.
-
05.06.2025
Okrągły stół EIT Food: jak zwiększyć odporność i konkurencyjność europejskiej żywności?
Nasi partnerzy