Zapisz się do newslettera
Najważniejsze informacje dla branży spożywczej!
Zapisz się na newsletter FoodFakty i bądź na bieżąco:
Lizofosfolipaza produkowana przez zmodyfikowany genetycznie szczep Trichoderma reesei została uznana za bezpieczną przez EFSA. Enzym ten znajduje zastosowanie w przetwarzaniu zbóż i produkcji syropów glukozowych, nie budząc przy tym obaw dotyczących zdrowia konsumentów.
W tym artykule zgłębiamy źródła kontrowersji, skutki dla globalnego rynku przypraw oraz potencjalny przyszły rozwój w tym sektorze.
Najnowsze badania wskazują, że zmiana klimatu może doprowadzić do 40% spadku plonów truskawek, co sprawi, że owoce staną się rzadsze i droższe. Istnieje pilna potrzeba, aby rolnicy przyjęli nowe strategie radzenia sobie z globalnym ociepleniem.
Nowe wymogi dotyczące tych dodatków do żywności zaczną obowiązywać od 16 grudnia 2024 r.
Powodem wycofania produktu był przekroczenie dopuszczalnej zawartości barwnika: E 124 czerwień koszenilowa.
Z obrotu wycofano m.in. kwas mlekowy, mrówczan amonu, mleczan wapnia oraz sacharynian sodu
Firma Arla Foods uzyskała zgodę FDA na stosowanie hydrolizatów białka serwatkowego w mieszankach dla niemowląt, co ułatwia zarządzanie alergiami i zapewnia komfort jelitowy amerykańskim niemowlętom.
Kazeinian żelaza z mleka został dodany m.in. do wykazu witamin i składników mineralnych, które mogą być stosowane w produkcji suplementów żywnościowych
Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności (EFSA) zaktualizował swoje wytyczne dotyczące oceny ryzyka i korzyści związanych z żywnością, wprowadzając nowe metody, które pozwalają na bardziej precyzyjne i kompleksowe analizy. Co to oznacza dla konsumentów?
BVO jest stosowany jako dodatek do żywności, jednakże najnowsze badania wskazują, że jego stosowanie w żywności nie jest bezpieczne.
Władze Rumunii i Włoch zatrzymały nielegalny handel podrobionymi i zakazanymi pestycydami oraz nawozami. W akcję wspólnego zespołu dochodzeniowo-śledczego zaangażowane były także Eurojust i Europol.
Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności (EFSA) zaktualizował wytyczne dotyczące bezpiecznego spożycia witaminy A i β-karotenu.
EFSA zatwierdza bezpieczeństwo proszku z grzybów zawierającego witaminę D2.
Naukowcy z Hiszpanii opracowali innowacyjną metodę pozyskiwania serotoniny, wykorzystując w tym celu drożdże winiarskie i odpady z przemysłu rolno-spożywczego.
Nie ulega wątpliwości, że branża spożywcza przeżywa obecnie epokowy moment, w którym mikrobiologia staje się kluczowym czynnikiem w transformacji i ewolucji przemysłu spożywczego. Wzrost zainteresowania zdrowym odżywianiem oraz rosnąca świadomość konsumentów na temat wpływu diety na zdrowie człowieka coraz częściej skłaniają producentów żywności do poszukiwania nowych rozwiązań, zarówno produktowych, jak i procesowych.
Dlaczego ocena naryngeniny przez Panel EFSA jest ważna? Oto, co wynika z ich najnowszej analizy.
Po ostatniej ocenie EFSA, pojawiają się pytania dotyczące bezpieczeństwa gumy guar w żywności dla niemowląt. Jakie są zagrożenia i czy powinniśmy się obawiać?
Aromatyczne oregano ma wielu amatorów na całym świecie. Jest to bowiem nie tylko popularna przyprawa, np. do pizzy czy dań z pomidorów, lecz także ceniony surowiec leczniczy i kosmetyczny. Niestety, badania wskazują, że oferowane na rynku spożywczym oregano często jest w mniejszym lub większym stopniu zafałszowane!
Badanie naukowe przeprowadzone w Stanach Zjednoczonych wskazuje, że kobiety w ciąży są szczególnie narażone na ftalany – plastyfikatory pochodzące z przetworzonej żywności. Substancje te mogą przedostawać się do krwiobiegu matki, a następnie przenikać do organizmu dziecka.
Food 4 Future – Expo Foodtech (16–18 kwietnia, Bilbao, Hiszpania) staną się areną dyskusji nt. nowych składników i żywność, które stają się alternatywnymi źródłami białka. Oprócz kongresu na Food 4 Future 2024 znajdzie się także przestrzeń wystawiennicza, na której swoje najnowsze rozwiązania zaprezentuje ponad 280 firm. FoodFakty będą obecne na wydarzeniu.
Ceny kakao nadal rosną, w tym tygodniu cena ziaren kakaowych po raz pierwszy na rynku kontraktów terminowych przekroczyła 10 000 USD za tonę. W ciągu ostatniego roku cena kakao wzrosła ponad trzykrotnie - mówi Marek Przeździak, prezes Stowarzyszenia Polskich Producentów Wyrobów Czekoladowych i Cukierniczych Polbisco.
Nasi partnerzy