Zapisz się do newslettera
Najważniejsze informacje dla branży spożywczej!
Zapisz się na newsletter FoodFakty i bądź na bieżąco:
Od 3 stycznia 2024 r. można się ubiegać o wsparcie z Krajowego Planu Odbudowy i Zwiększania Odporności (KPO) na inwestycje związane z prowadzeniem działalności przetwórczej i handlowej.
Inspekcja Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych przedstawia wyniki przeprowadzonej w IV kwartale 2023 r. planowej kontroli w zakresie jakości handlowej wyrobów garmażeryjnych oferowanych luzem.
Główny Inspektorat Sanitarny został poinformowany przez dystrybutora o wykryciu obecności bakterii Salmonella spp. w niżej wymienionych partiach chałwy.
Skontrolowano łącznie 261 podmioty prowadzące sprzedaż konsumentowi finalnemu, w tym: 123 sklepy detaliczne i 138 supermarkety, hipermarkety oraz dyskonty. Nieprawidłowości stwierdzono łącznie w 100 podmiotach (tj. 38,3% skontrolowanych).
W wyniku działań Państwowej Inspekcji Sanitarnej stwierdzono w suplemencie diety Underground Super Lemon wysoką zawartość Δ9-THC.
W wyniku badań przeprowadzonych przez Państwową Inspekcję Sanitarną stwierdzono wysoki poziom akryloamidu w chipsach warzywnych wymienionych w ostrzeżeniu.
Niemiecki Urząd ds. Dochodzeń Chemicznych i Weterynaryjnych w Stuttgarcie (CVUA) opublikował wyniki analizy 141 butelek oliwy z oliwek, ze szczególnym uwzględnieniem oliwy jakości „extra virgin” i „virgin”. Za niezgodne uznano 42% próbek.
Raport Głównego Inspektoratu Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych (GIJHARS) przedstawia wzrost liczby producentów i powierzchni upraw ekologicznych w Polsce. Spodziewa się się, że liczba producentów ekologicznych będzie rosnąć, a kluczową rolę w rozwoju tego sektora pełni doradztwo rolnicze i wsparcie edukacyjne.
Od 8 grudnia 2023 r. obowiązują nowe przepisy określające wymagania dotyczące znakowania win i aromatyzowanych produktów sektora wina.Dodatkowo KE opublikowała Q&A dot. wdrożenia nowych przepisów UE dotyczących etykietowania wina, które odpowiada na wiele pytań kierowanych do KE związanych z nowymi przepisami.
Istnieje duże prawdopodobieństwo, że inne partie przedmiotowego produktu również mogą być zafałszowane.
FDA prowadzi dochodzenie w sprawie skażonych ołowiem musów jabłkowych z cynamonem. Źródłem zanieczyszczenia był cynamon.
Agencja ds. Standardów Żywności (FSA) ostrzega obywateli, aby ze względów bezpieczeństwa nie kupowali, ani nie spożywali zafałszowanych czekolad „Wonka” oraz „Prime”. Ponadto FSA bada sprawę dotyczącą czekolady "Cali-Gold".
Celem kontroli było sprawdzenie zgodności tego rodzaju produktów z obowiązującymi przepisami oraz deklaracją producenta/sprzedającego. Skontrolowano łącznie 144 sklepy na terenie całego kraju. Różnego rodzaju nieprawidłowości stwierdzono w 83 sklepach (57,6 proc.), najwięcej z nich dotyczyło znakowania.
3 listopada 2023 roku zostały opublikowane na stronie Komisji Europejskiej nowe przepisy dotyczące sektora owoców i warzyw, niektórych przetworów owocowych i warzywnych oraz sektora bananów.
Władze litewskie w ostatnim czasie przeprowadziły operacje kontrolne, które doprowadziły do odkrycia między innymi licznych naruszeń zasad higieny u różnych producentów żywności.
Czeska Inspekcja Rolno-Spożywcza (SZPI) opublikowała 10 listopada 2023 r. wyniki akcji kontrolnej, dotyczącej suplementów diety na kondycję stawów.
W głównej siedzibie FAO w Rzymie, w ramach 46. sesji Komisji Kodeksu Żywnościowego FAO/WHO, 27 listopada 2023 r., odbyły się obchody jubileuszu 60-lecia tej organizacji.
Małopolska Krajowa Administracja Skarbowa (KAS) skontrolowała samochód ciężarowy z ładunkiem 18 ton bakalii. Towar okazał się przeterminowanym odpadem.
28 listopada 2023 r. moc straciło rozporządzenie Komisji (WE) nr 589/2008 w sprawie norm handlowych w odniesieniu do jaj. Kompetencje tego aktu prawnego przejmują nowe rozporządzenia.
Trzy osoby podejrzane o oszustwa związane z identyfikowalnością mięsa, zostały aresztowane przez służby dochodzeniowe Holenderskiego Urzędu ds. Bezpieczeństwa Żywności i Produktów Konsumenckich (NVWA-IOD).
Nasi partnerzy