Plant-based
-
25.08.2023
6 metod przetwarzania żywności napędzających rozwój żywności roślinnej
Jednym z kluczowych czynników wpływających na rozwój rynku żywności roślinnej były nowe procesy, które umożliwiły powstanie bardziej złożonych i realistycznych struktur naśladujących białko zwierzęce.
-
23.08.2023
Ponad 1/3 przebadanych w Wielkiej Brytanii produktów wegańskich i plant-based zawierała śladowe ilości składników pochodzenia zwierzęcego
Brytyjska organizacja Chartered Trading Standards Institute (CTSI) opublikowała raport “Żywność wegańska i plant-based”, w którym poinformowano o wykryciu śladowych ilości jaj i mleka w 24 z 61 przebadanych produktów wegańskich i plant-based.
-
22.08.2023
Żywność ze zrównoważonej produkcji na polskim rynku –raport Innova Market Insights
Przedstawione w raporcie dane wskazują, że w Polsce produktów z oznaczeniami wskazującymi na ich „zrównoważone” pochodzenie przybywa znacznie szybciej niż średnio w pozostałych krajach europejskich.
-
11.08.2023
Bilety na szóstą Konferencję Plant-Powered Perspectives już w sprzedaży!
RoślinnieJemy już po raz szósty organizuje Konferencję Plant-Powered Perspectives. 19 i 20 października spotkamy się na żywo w Warszawie. To wydarzenie co roku przyciąga osoby związane z (nie tylko roślinną) branżą spożywczą oraz ekspertki i ekspertów zajmujących się marketingiem, tematem transformacji systemu spożywczego czy innowacjami w sektorze żywności.
-
09.08.2023
Francja zwraca się do TSUE o legalność zakazu używania terminów np. „stek” w odniesieniu do żywności plant-based
Organ rządowy prosi o informacje, czy poszczególne państwa członkowskie mogą wprowadzić tego typu prawo, czy też uniemożliwia to harmonizacja na poziomie UE.
-
02.08.2023
Alternatywy mleka, stan branży w 2023 r. - raport firmy Helikon Consulting
Według raportu opublikowanego przez Helikon Consulting postęp w zakresie technologii i regulacji prawnych, a także sukces komercyjny wróżą branży zamienników produktów mlecznych świetlaną przyszłość. Kazeina i białka serwatkowe głównym przedmiotem zainteresowania przemysłu fermentacji precyzyjnej.
-
01.08.2023
Innowacje w żywieniu. NCBR ogłasza wyniki I konkursu NUTRITECH
30 projektów zostało rekomendowanych do dofinansowania na kwotę ponad 136 mln PLN. Wśród nich m.in.: kompozycje roślinnych, bezalergennych alternatyw misa; przenośne urządzenie do pozalaboratoryjnej kontroli sanitarnej w przemyśle spożywczym; funkcjonalne preparaty na bazie fortyfikowanego białka konopnego.
-
27.07.2023
W Europie znajduje się 47% globalnej zdolności produkcji alternatywnych produktów białkowych pochodzących z fermentacji
Wzrost popytu konsumenckiego spowoduje wyczerpanie tych mocy produkcyjnych, a obecne moce produkcyjne są niedopasowane pod względem skali, lokalizacji i możliwości technicznych w porównaniu z lokalnymi potrzebami graczy w tej rozwijającej się branży. Browary są podkreślane jako jedna z najbardziej odpowiednich opcji, ponieważ przemysł zrównoważonej fermentacji białek wykorzystuje fermentory.
-
07.07.2023
Rynek produktów roślinnych w Polsce – nowy raport Innova
Już co piąty konsument w Polsce wybiera roślinne zamienniki produktów zwierzęcych – nowy raport wskazuje, że polski rynek żywności plant-based intensywnie się rozwija. A niemal co 10. nowy produkt z sektora żywności i napojów w Polsce deklarowany jest jako wegański.
-
22.06.2023
Żywność funkcjonalna trendem wśród start-upów. Jaka będzie żywność przyszłości?
O projektowaniu żywności w odpowiedzi na oczekiwania i trendy konsumenckie podczas spotkania prasowego mówili dr Magdalena Marczewska i dr hab.,prof. ucz. Krzysztof Klincewicz z Wydziału Zarządzania UW, który kieruje projektem EIT Food Consumer Engagement Labs.
-
05.05.2023
FDA ostrzega producentów białek roślinnych odnośnie alergenów
Oprócz zagrożeń dla bezpieczeństwa żywności, może dojść do przedostania się do żywności nieoczekiwanych i nieoznakowanych alergenów, co może mieć inne konsekwencje dla producentów żywności, takie jak konieczność wycofania produktów, których to dotyczy.
-
26.04.2023
Polacy rezygnują ze spożywania produktów odzwierzęcych, a w sklepach można znaleźć coraz więcej żywności roślinnej
Według badań przeprowadzonych przez Mintel 44% Polaków deklaruje, że względy zdrowotne skłoniły ich do zmniejszenia ilości zjadanego mięsa przetworzonego.
-
25.04.2023
Już w maju roślinny sektor spożywczy spotka się po raz czwarty na New Food Forum
Czwarta edycja, kluczowego w roślinnej branży spożywczej, wydarzenia New Food Forum odbędzie się już 11 maja 2023 w Centrum Nauki Kopernik w Warszawie. Eksperci i praktycy spotkają się, aby dyskutować o przyszłości wciąż rosnącego rynku i wymieniać się doświadczeniem z roku pełnego wyzwań.
-
20.04.2023
Europejski rynek produktów plant-based w 2022 r. – analiza Good Food Institute
Podczas gdy wzrost rynku detalicznego żywności pochodzenia roślinnego wyhamował w 2022 r. w porównaniu z 2021 r., zarówno wartość w EUR, jak i sprzedaż jednostkowa nadal rosła, co świadczy o dużym popycie konsumentów na te produkty pomimo tych wyzwań.
-
07.04.2023
Alternatywne źródła białka - najciekawsze trendy podczas WorldFood Poland
Zapotrzebowanie konsumentów na alternatywne źródła białka rośnie w niezwykłym tempie. Zarówno sieci handlowe jak i producenci żywności coraz częściej widzą konieczność dostosowania swojej oferty do wyzwań środowiskowych i etycznych oraz oczekiwań konsumentów.
-
04.04.2023
Podcast PCA: bezpieczne produkty roślinne
Jak PCA dba o to, aby produkty roślinne były dla nas bezpieczne? – zapraszamy do wysłuchania rozmowy z Dyrektor PCA Lucyną Olborską i Głównym Inspektorem Ochrony Roślin i Nasiennictwa Andrzejem Chodkowskim.
-
27.03.2023
Plan transformacji białek jako ekonomiczna siła napędowa w Holandii
Oczekuje się, że plan przyczyni się do przyspieszenia wzrostu aktywności gospodarczej w wysokości 2,6 mld EUR. A import soi może zostać zmniejszony o jedną trzecią.
-
17.03.2023
Raporty i analizy branżowe - przegląd rynku roślinnych zamienników nabiału i mięsa
Biorąc pod uwagę wieloletnie doświadczenie w branży spożywczej i FMCG, śledząc na bieżąco zachodzące na rynku zmiany, targi WorldFood Poland postanowiły podzielić się wiedzą i przygotować serię publikacji będących swoistym przeglądem polskiego rynku z podziałem na kategorie produktowe.
-
02.03.2023
FDA opublikowała projekt wytycznych w zakresie znakowania roślinnych zamienników mleka
Projekt przewodnika zawiera rekomendacje dotyczące informowania konsumentów na temat roślinnych zamienników mleka na rynku amerykańskim
-
01.03.2023
Polski start-up It’s bean! produkujący alternatywy nabiału z fasoli nie zwalnia tempa – w tym roku planuje wypuścić na rynek kolejne innowacyjne produkty!
W portfolio firmy, która wystartowała w połowie 2021 roku znajdują się aktualnie alternatywy jogurtów, puddingi bez dodatku cukru i napoje roślinne. W zeszłym roku start-up uzyskał tytuł Najlepszej Nowej Marki Roślinnej 2021 według plebiscytu RoślinnieJemy.
-
28.02.2023
Plebiscyt na Najlepszy Roślinny Produkt Roku 2022 - wyniki i podsumowanie
23 lutego 2023 miał miejsce finał Plebiscytu na Najlepszy Roślinny Produkt Roku, organizowanego od pięciu lat przez kampanię RoślinnieJemy. Statuetki z widelcem - symbol najwyższej jakości, zaufania konsumentów i przecierania szlaków w roślinnej branży - powędrowały do 15 różnych firm.
Nasi partnerzy