Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Menu

Menu

Facebook Twitter LinkedIn

Procesy i Technologie

  • 19.10.2020

    Wzorcowanie urządzeń pomiarowych na spożywczych liniach produkcyjnych

    Większość firm produkcyjnych z branży spożywczej widzi dużą potrzebę działania w zakresie jakości, bezpieczeństwa i wydajności. Szczególnie, że na polskim rynku funkcjonuje kilka standardów dotyczących jakości i bezpieczeństwa żywności, jak: ISO, IFS, BRC czy wymogi prawne GMP. Każdy z tych standardów wymaga od wytwórcy kontroli procesu produkcyjnego, a co za tym idzie weryfikacji poprawności wskazań pracującej aparatury kontrolno-pomiarowej.

  • 12.10.2020

    Ocena nowych technologii przetwarzania żywności (HPP i PEF) i ich potencjalnych zagrożeń dla bezpieczeństwa żywności

    FSAI opublikował raport, w którym komitet naukowy agencji odnosi się do nowych technologii przetwarzania żywności (HPP i PEF) i potencjalnych zagrożeń dla bezpieczeństwa żywności wynikających z ich stosowania. Raport stanowi wzorzec proporcjonalnej i spójnej oceny nowych technologii przetwarzania żywności, które powinny chronić zdrowie publiczne, a jednocześnie wspierać innowacje technologiczne w przemyśle spożywczym.

  • 06.10.2020

    TraceON – system realizujący zadania traceability w przemyśle spożywczym

    Wzrastająca wśród konsumentów świadomość ekologiczna i prozdrowotna wymusi na przedsiębiorcach nowe, procedury i konieczność wprowadzenia traceability, na co odpowiedzią jest system TraceON. System nie tylko stanowi dowód spełnienia norm i wprowadzanych obostrzeń: jest przede wszystkim narzędziem do kontroli procesów i minimalizacji potencjalnych strat. A epidemia koronawirusa dodatkowo uwydatniła potrzebę uzyskiwania informacji o produktach, szczególnie spożywczych.

  • 02.10.2020

    FF NAWIGATOR - Woda i higiena w przemyśle spożywczym

    Profilaktyka w zakresie utrzymania powierzchni urządzeń bez osadów i produktów korozji

    Poważnymi problemami pojawiającymi się w trakcie eksploatacji układów chłodzenia, w których rolę czynnika chłodzącego spełnia woda, jest występowanie osadów kamienia wodnego jako izolatora wymiany ciepła, korozyjnego niszczenia elementów konstrukcyjnych instalacji, a także skażenia mikrobiologicznego. Wszystkie wymienione procesy mają swoje źródło w nieodpowiednim przygotowaniu wody jako czynnika chłodniczego.

  • 28.09.2020

    FF NAWIGATOR - Woda i higiena w przemyśle spożywczym

    Kluczowe cechy systemów odwodnień - rozwiązania ACO dla posadzek w przemyśle spożywczym i farmaceutycznym

    Jako światowy lider w dziedzinie systemów odwodnienia obszarów produkcji spożywczej, w tym artykule podzielimy się wiedzą o podstawowych czynnikach, na które należy zwrócić uwagę, aby w sposób optymalny dobrać system odwadniania do pracy w strefach wysokiej higieny.

  • 24.09.2020

    Aplikacja pozwoli piekarniom ograniczyć marnotrawienie żywności i emisję dwutlenku węgla

    Unikalną aplikację komputerową, która pozwoli małym i średnim piekarniom zoptymalizować procesy technologiczne, a tym samym ograniczyć marnotrawienie żywności i emisję CO2, opracowuje międzynarodowy zespół ekspertów z udziałem naukowców z Instytutu Rozrodu Zwierząt i Badań Żywności PAN w Olsztynie.

  • 21.09.2020

    FoodFakty NAWIGATOR

    Inteligentne panele pomiarowe do badania jakości wody pitnej

    Pomiary jakości wody pitnej i do celów spożywczych odgrywają kluczową rolę w prowadzeniu procesów uzdatniania, ponieważ tylko bezpieczna, sprawdzona pod względem bakteriologicznym oraz fizykochemicznym woda może trafiać do sieci dystrybucji oraz odbiorców. Z tego względu miarodajny i skuteczny monitoring parametrów jakościowych zawsze należy prowadzić, opierając się na godnej zaufania aparaturze kontrolno-pomiarowej.

  • 18.09.2020

    Specjalistyczne wagi do konopi medycznych

    Aby wesprzeć szybko rozwijający się sektor marihuany medycznej – który, zgodnie z szacunkami, do 2024 roku osiągnie wartość 32 miliardów dolarów – Ishida, poprzez rozwiązania automatyzacji, uruchomiła dwie specjalistyczne wagi wielogłowicowe do szybkiego ważenia kwiatów konopi medycznych, z niemal zerową ilością odrzutów.

  • 17.09.2020

    Roboty współpracujące – potencjał automatyzacji w sektorze spożywczym

    Roboty współpracujące lub inaczej coboty (z ang. collaborative robots, cobots) stwarzają dodatkowe możliwości automatyzacji w przemyśle spożywczym. Charakteryzuje je m.in. możliwość pracy w małej przestrzeni roboczej, ramię w ramię z człowiekiem, szybkość wdrożenia i przezbrajania do nowych zadań oraz intuicyjne programowanie i obsługa. Mogą wspierać m.in. takie procesy jak pick and place, obsługę maszyn czy pakowanie i paletyzację, zarówno w dużych przedsiębiorstwach, jak i kilkuosobowych zakładach.

  • 15.09.2020

    System X-ray zwiększa bezpieczeństwo kontroli jakości wyrobów cukierniczych

    Ishida IX-EN pracuje obecnie z prędkością około 600 paczek na minutę, wykrywając ciała obce o średnicy zaledwie 1 mm.

  • 14.09.2020

    Jak podnosić wydajność w nowej normalności?

    Czy wiedzą Państwo, że w wielu krajach tegoroczny lockdown doprowadził do ogromnego wzrostu spożycia piwa i przekąsek? Na przykład na Wyspach Brytyjskich sprzedaż alkoholu wzrosła o 22%, a prawie połowa brytyjskich konsumentów potwierdziła, że w zjadała więcej przekąsek niż zwykle. Czy Państwo także obserwują podobne zjawiska w swojej działalności?

  • 08.09.2020

    Nauka na rzecz ochrony klimatu

    Nowa publikacja o działalności jednostek naukowych na rzecz rozwoju metod zrównoważonej produkcji rolnej.

  • 04.09.2020

    Zautomatyzowana linia do produkcji zbiorników ze stali nierdzewnej

    Ruszyła najnowocześniejsza technologicznie w Europie zautomatyzowana linia do produkcji zbiorników oraz stacji wyparnych ze stali nierdzewnej. Firma B&P Engineering rozpoczęła produkcję na nowoczesnym obiekcie o powierzchni 5200 m2, wyposażonym w najbardziej zaawansowaną technologicznie w Europie linię produkcyjną zaprojektowaną do zautomatyzowanej produkcji.

  • 03.09.2020

    Piwa kwaśne i ich profil smakowy – najnowsze doniesienia naukowców

    Piwo kwaśne - cierpki wynik procesu warzenia stosowanego od wieków w Europie, zyskało ostatnio popularność w USA. Naukowcy donoszą o postępach w badaniach nad ewolucją kwasów i innych składników smakowych podczas starzenia się napoju, co, jak twierdzą, pomoże piwowarom zrozumieć i uzyskać większą kontrolę nad smakiem kwaśnego piwa.

  • 03.09.2020

    Jak zapewnić wysoką izolacyjność cieplną i szczelność powietrzną chłodni i mroźni

    Przenikanie powietrza przez przegrody budynków przemysłowych i komercyjnych odpowiada za ponad 30% kosztów ponoszonych na ogrzewanie i wentylację. Rozwiązaniem, które zapewnia długotrwałe i bezproblemowe użytkowanie i funkcjonowanie budynku są odpowiednio dobrane i dobre materiały użyte do jego budowy i wykończenia, takie jak izolacyjne płyty warstwowe Kingspan. Studium przypadku - mroźnia przemysłowa.

  • 31.08.2020

    Fotosynteza a wielkość plonów – nowe odkrycie

    Przewiduje się, że do 2050 r. liczba ludności na świecie wzrośnie do ponad 10 miliardów ludzi. Eksperci twierdzą, że tempo produkcji żywności musi znacznie wzrosnąć, aby wyżywić wszystkie te osoby. Brytyjscy naukowcy odkryli  składnik w roślinach, który odgrywa istotną rolę w naturalnym procesie wzrostu roślin.

  • 24.08.2020

    Optymalizacja działalności firmy z branży spożywczej poprzez analizę śladu węglowego (carbon footprint)

    Każdego dnia, w wielu polskich firmach, dyskutuje się o możliwościach skutecznego konkurowania z produktami i usługami pochodzącymi z innych krajów. Firmy i organizacje ciężko pracują obecnie nad redukcją emisji dwutlenku węgla.

  • 21.08.2020

    Jak sprawić aby czekolada mleczna stała się zdrowsza?

    Czekolada mleczna jest ulubionym produktem konsumentów na całym świecie, cenionym za słodki smak i kremową konsystencję. Natomiast ciemna czekolada ma wysoki poziom związków fenolowych, które mogą zapewnić przeciwutleniające korzyści zdrowotne, ale jest mniej popularna. Naukowcy znaleźli jednak nowy sposób łączenia czekolady mlecznej z odpadami skórek orzechów ziemnych i innymi odpadami w celu wzmocnienia jej właściwości przeciwutleniających.

  • 12.08.2020

    Kontrola rentgenowska Ishida a jakość produktów mięsnych

    Technologie kontroli rentgenowskiej Ishida i ważenia kontrolnego pozwalają zapewnić najwyższe standardy jakości produktu i dokładność procesu pakowania w przedsiębiorstwie Myasnoy dom Borodina (Zakład Mięsny Borodin), jednym z czołowych przetwórców mięsa w obwodzie moskiewskim.

  • 10.08.2020

    Wszystko co musisz wiedzieć o nowoczesnej produkcji sera

    Produkcja sera jest znana od tysięcy lat i prosta, prawda? Potwierdzi to każda porządna gospodyni: doi się krowę, mleko nastawia na kilka dni na zsiadłe albo dodaje trochę podpuszczki, odsącza się powstały skrzep i prasuje. Potem można go zjeść na miejscu albo zakonserwować solą, uwędzić czy zostawić na później, żeby dojrzał.

  • 03.08.2020

    Przyczyny wypadków w masarniach i ubojniach – poznaj i wyciągnij wnioski!

    Obowiązkiem pracodawcy jest ochrona życia i zdrowia pracowników. Powinien on dążyć do wyeliminowania lub zminimalizowania ryzyka występującego w procesie pracy. Aby uniknąć błędów i organizować pracę w sposób bezpieczny, warto poznać najczęstsze przyczyny wypadków.

Zapisz się do newslettera

Najważniejsze informacje dla branży spożywczej!

Zapisz się na newsletter FoodFakty i bądź na bieżąco:

Zapisz się
Facebook Twitter LinkedIn