Rejestracja do katalogu firm

Przypomnij hasło

Menu

Menu

Facebook Twitter LinkedIn

Procesy i Technologie

  • 14.02.2019

    Nowości Technologiczne

    Wszechstronne wagi kontrolne Ishida. Obsługa wysokich prędkości z rejestrem istotnych danych produkcyjnych.

    Zaawansowana technologia wagi kontrolnej Ishidy - w tym wykorzystanie unikatowego systemu IDCS Ishida do przechwytywania danych (IDCS) - umożliwia prowadzanie szczegółowej kontroli i monitoringu całej operacji pakowania. Beneficjentem tych technologii jest międzynarodowa firma przemysłu spożywczego Hügli i jej  fabryka w miejscowości Zàsmuky w Republice Czeskiej...

    Czytaj więcej
  • 14.02.2019

    Niezwykle czuła metoda wykrywania nerkowców w produktach przetworzonych

    Alergia na orzechy jest jedną z najczęściej spotykanych alergii pokarmowych, której objawy mogą wystąpić już w kilka sekund po spożyciu nietolerowanej żywności. Grupa naukowców z Hiszpanii opracowała metodę, która pozwala na wykrywanie pozostałości orzechów nerkowca już w stężeniach tak niskich jak 10 mg/kg...

    Czytaj więcej
  • 30.01.2019

    Technologia X-Ray

    Tradycyjne rosyjskie przekąski wspomagane przez nowoczesną technologię

    Technologia inspekcji X-ray Ishida wspomaga proces utrzymania wysokiej reputacji, jednej z najbardziej popularnych w Rosji marek tradycyjnych przekąsek. Firma "ROSTRAGROEXPORT"  założona została przez Borisa Aleksandrova w 1995 roku, który to rozpoznał na rosyjskim rynku spożywczym niszę na...

    Czytaj więcej
  • 22.01.2019

    Ważne narzędzia

    Baza pestycydów stosowanych w UE

    Komisja Europejska stale prowadzi działania mające na celu zapewnienie najwyższego poziomu bezpieczeństwa żywności we wszystkich krajach Wspólnoty. Istotną częścią tej strategii jest rozpowszechnianie informacji na temat procesów produkcji, kontroli jakości i wartości odżywczej dostępnych na europejskim rynku artykułów spożywczych...

    Czytaj więcej
  • 15.01.2019

    Nowa Technologia

    Etykiety RFID a bezpieczeństwo żywności – nowy system dzięki starej technologii

    Naukowcy ze Stanów Zjednoczonych opracowali bezprzewodowy system wykrywania zanieczyszczeń żywności oparty o tanie etykiety RFID (ang. Radio-frequency identification), które są powszechnie wykorzystywane w tysiącach produktów. Badacze z prestiżowego Instytutu Technologicznego w Massachusetts (MIT)...

    Czytaj więcej
  • 14.01.2019

    FSIS stawia na sekwencjonowanie całego genomu w analizie izolatów E. coli i Salmonelli

    Sekwencjonowanie całego genomu (WGS) polega na ustaleniu kolejności wszystkich nukleotydów w DNA danego organizmu podczas pojedynczej procedury laboratoryjnej. Porównanie sekwencji DNA wyizolowanego patogenu bakteryjnego z materiałem genetycznego z innych próbek zgromadzonych w...

    Czytaj więcej
  • 10.01.2019

    Nowości Technologiczne

    Wysoka jakość produktu dzięki kontroli rentgenowskiej X-RAY

    Możliwości detekcyjne systemu kontroli rentgenowskiej IX-GA 2475 firmy Ishida pomagają zapewnić, tak wysoką jakość, jak i przedłużony okres przydatności do spożycia dla szeregu produktów delikatesowych jednego z wiodących w Belgii przetwórców drobiu...

    Czytaj więcej
  • 07.01.2019

    Nanotechnologia w przetwórstwie żywności

    Wyobraź sobie: otwierasz lodówkę sięgając po mleko i zauważasz, że karton zmienił kolor: był jasno niebieski, kiedy przyniosłeś go do domu ze sklepu, ale teraz jest ciemnobrązowy. To może oznaczać tylko jedno: mleko jest zepsute, a jego konsumpcja nie jest bezpieczna. Nawet nie musisz go próbować, aby mieć pewność...

    Czytaj więcej
  • 21.12.2018

    Nowości Technologiczne

    Produkcja batonów zbożowych - wagi kontrolne Ishida

    Ravensbergen Food BV, wiodący holenderski producent batonów zbożowych od niedawna eksploatuje system wagi kontrolnej od  Ishida. Model DACS-G  to wysokie prędkości operacyjne, łatwość eksploatacji i doskonały poziom niezawodności. System zapewnia ostateczne potwierdzenie masy wielopaków z batonikami granoli oraz kruchych ciasteczek...

    Czytaj więcej
  • 03.12.2018

    Nielsen Smartstore – Nowe oblicze badań shopperowych

    Firma Nielsen zastosowała najnowsze osiągnięcia technologiczne, aby stworzyć SmartStore – narzędzie, które umożliwia niezwykle realistyczną symulację środowiska sklepowego w wymiarach 3D i z poglądem 360° z wykorzystaniem immersive reality...

    Czytaj więcej
  • 30.11.2018

    Jak pakować produkty z grzybów? - Case study

    Technologia naważania wielogłowicowego oraz ważenia kontrolnego Ishida, wspierana przez zaawansowany, jej rodzimy system gromadzenia danych o nazwie IDCS II  [tj. Ishida Data Capture System] dostarcza, tak szybkość, jak i dokładność oraz odpowiada za wzrost wydajności produkcji. Zastosowany z powodzeniem...

    Czytaj więcej
  • 19.11.2018

    Zastosowanie technologii „blockchain” w produkcji żywności

    Zaadaptowanie technologii „blockchain” na potrzeby rolnictwa postrzegane jest jako wielka szansa zarówno dla producentów, jak i konsumentów, którzy dzięki temu mogliby bez trudu śledzić losy surowców i produktów „od pola do stołu”. „Blockchain” po raz pierwszy pojawił się dekadę temu wraz z kryptowalutą bitcoinem i polega na cyfrowym rejestrowaniu transakcji bezgotówkowych w bezpośredni...

    Czytaj więcej
  • 13.11.2018

    Przypadkowa migracja substancji z opakowań do żywności

    Nowe badanie przeprowadzone przez naukowców na Uniwersytecie w Almerii w Hiszpanii dowodzi, że z plastikowych opakowań mogą przypadkowo przedostawać się do produktów spożywczych nieprzewidziane substancje. Jednoczesne zastosowanie kilku technik analitycznych pozwoliło na detekcję cząsteczek dotąd nie wykrywalnych innymi metodami, których wpływ...

    Czytaj więcej
  • 09.11.2018

    Jak pakować produkty delikatne w systemie zautomatyzowanym?

    Ishida Europe  wdrożyła nową serię naważarek z dziesięcioma i czternastoma głowicami specjalnie zaprojektowanymi do szybkiego i dokładnego naważania  produktów delikatnych, takich jak herbatniki, wafle i mrożonki. Produkty łatwo łamliwe są typowym wyzwaniem dla systemów zautomatyzowanego naważania...

    Czytaj więcej
  • 07.11.2018

    Biodegradowalny polimer – początek opakowaniowej rewolucji?

    Jedynie połowa z 80 milionów ton plastikowych opakowań wyrzucanych na śmietnik każdego roku podlega recyklingowi, podczas gdy pozostałe zanieczyszczają lasy, jeziora, łąki i oceany. Dr Sabine Amberg-Schwab z Instytutu Badania Krzemianów ISC w Würzburgu, będącego częścią Towarzystwa Fraunhofera, zajmuje się badaniem właściwości specjalnego...

    Czytaj więcej
  • 01.11.2018

    V KONGRES BEZPIECZEŃSTWA ŻYWNOŚCI - ZAPOWIEDŹ

    Wybór optymalnej technologii fotodetekcji dla systemu badania na obecność ATP

    Produkcja żywności na każdym etapie wymaga podejmowania decyzji wysokiego ryzyka, często opartej na ograniczonej informacji przy jednoczesnym zachowaniu ścisłych zasad harmonogramu. Biorąc pod uwagę bezpieczeństwo konsumentów, markę i reputację, konieczny jest monitoring higieny oraz system zarządzania,  którego elementem będzie sprzęt szybko dostarczający dokładne i precyzyjne wyniki...

    Czytaj więcej
  • 29.10.2018

    V KONGRES BEZPIECZEŃSTWA ŻYWNOŚCI

    Traceability w sektorze Owoców i Warzyw

    Specyfika rynku owocowo-warzywnego zmusza wszystkie podmioty – producentów, grupy producenckie, przetwórców, importerów, eksporterów, hurtowników – do sprostania wymaganiom jakościowym i ilościowym. Informia, producent specjalistycznego oprogramowania dla sektora owoców i warzyw, dostarcza im odpowiednie narzędzia...

    Czytaj więcej
  • 26.10.2018

    Nowe techniki dezynfekcji żywności – alternatywy dla chloru

    Wykorzystanie chloru do oczyszczania owoców i warzyw jest powszechnie praktykowane w przemyśle spożywczym, pomimo licznych zastrzeżeń co do bezpieczeństwa takich zabiegów. W celu zwiększenia bezpieczeństwa żywności, Unia Europejska powołała specjalną inicjatywę, której zadaniem jest opracowanie...

    Czytaj więcej
  • 24.10.2018

    V KONGRES BEZPIECZEŃSTWA ŻYWNOŚCI - ZAPOWIEDŹ

    Czym jest druk utrwalany energią i jak wpływa na bezpieczeństwo żywności?

    Do suszenia farb, klejów czy lakierów wykorzystuje się różne rodzaje energii, np.: świetlną (UV, LED-UV, H-UV/LE-UV/HR-UV), cieplną (IR) czy energię elektronów (EB). Branża zgodna jest co do dalszego rozwoju druku utrwalanego światłem UV, głównie z powodu...

    Czytaj więcej
  • 16.10.2018

    Food Fraud

    Nowa metoda wykrywania zafałszowań wody kokosowej (Food Fraud)

    Ze względu na stale rosnącą popularność wody kokosowej, produkt ten bywa obecnie coraz częściej fałszowany, tym bardziej, że popyt na rynku przekracza możliwości podażowe. Nowe badanie brytyjskich naukowców pokazuje, że do kontroli autentyczności wody kokosowej można zastosować technikę spektroskopową zwaną spektroskopią Ramana...

    Czytaj więcej
  • 26.09.2018

    V Kongres Bezpieczeństwa Żywności - Zapowiedź

    Wykorzystanie surowców pochodzących z recyklingu w produkcji opakowań stosowanych w przemyśle spożywczym

    W okresie znacznego wzrostu liczby ludności oraz różnorodności pakowanych produktów obserwowane jest istotne zwiększenie wykorzystania materiałów opakowaniowych z tworzyw sztucznych. Całkowite zużycie tworzyw sztucznych w Europie w 2016 r. wyniosło blisko 50 mln ton, z czego tworzywa zastosowane...

    Czytaj więcej

Zapisz się do newslettera

Najważniejsze informacje dla branży spożywczej!

Zapisz się na newsletter FoodFakty i bądź na bieżąco:

Zapisz się
Facebook Twitter LinkedIn