Rejestracja do katalogu firm

Przypomnij hasło

Menu

Menu

Facebook Twitter LinkedIn

Procesy i Technologie

  • 10.04.2019

    Proces marynowania - Orbicote – nowe rozwiązanie Ishida

    Ishida Europe opracowała unikatowy system marynowania produktów białkowych, takich jak mięso, drób i ryby.  System pozwala na uniknięcie bałaganu i odpadów, które tradycyjnie towarzyszą temu procesowi. Czyni go bardziej efektywnym i spójnym, niż do tej pory.   

    Czytaj więcej
  • 27.03.2019

    Kontrola jakości małych opakowań z wykorzystaniem X-RAY - Case study

    Elastyczność i wszechstronność technologii inspekcji rentgenowskiej Ishida okazała się idealnym rozwiązaniem dla wymagań dotyczących kontroli jakości w Hügli, międzynarodowej firmie przemysłu spożywczego w Zàsmuky w Republice Czeskiej.

    Czytaj więcej
  • 22.03.2019

    Szybka metoda wykrywania zakazanego dodatku do żywności

    Substancje z grupy Sudanów to syntetyczne barwniki azowe o wysoce rakotwórczych właściwościach, które zwróciły uwagę europejskich ekspertów bezpieczeństwa żywności w 2003 r., gdy ich obecność wykryto w przyprawach takich jak curry, kurkuma czy papryka w proszku. Od tego momentu wprowadzono w życie przepisy regulujące stosowanie Sudanu w żywności...

    Czytaj więcej
  • 18.03.2019

    Nowości Technologiczne

    Piwo z kapsułki

    Południowokoreański koncern LG zaprezentował w styczniu br. nowe urządzenie, które pozwala na przygotowywanie różnych rodzajów piwa w domowych warunkach. Sprzęt działa na… kapsułki, podobnie jak coraz powszechniejsze na rynku ekspresy do kawy. LG HomeBrew został pokazany po raz pierwszy na targach elektronicznych CES 2019 w Las Vegas w USA.

    Czytaj więcej
  • 05.03.2019

    Sprawne sortowanie drobiu – technologia Ishida

    Instalacja dwóch systemów sortujących Ishida Flex Grader w firmie Tranzit Food,  lidera w przetwórstwie drobiu na Węgrzech umożliwiła na prawie dwukrotne zwiększenie wydajności przy utrzymaniu zatrudnienia tej samej liczby operatorów linii.

    Czytaj więcej
  • 22.02.2019

    Jadalna folia antybakteryjna chroni ryby i owoce morza przed drobnoustrojami

    Badania międzynarodowego zespołu naukowców wskazują, że biodegradowalna i zdatna do spożycia folia antybakteryjna na bazie skrobi ogranicza rozwój bakterii patogennych w rybach i owocach morza. Innowacyjna technologia może przyczynić się do zapobiegania zatruciom pokarmowym, a jednocześnie pomóc w uniezależnieniu się branży od plastikowych opakowań.

    Czytaj więcej
  • 19.02.2019

    „Chronić przed światłem słonecznym” – jak opakowania mogą zapobiegać utracie wartości odżywczej?

    Noluma International, amerykańskie przedsiębiorstwo wyspecjalizowane w ochronie produktów przed światłem słonecznym, opublikowało wyniki badań potwierdzających szybką utratę wartości odżywczej produktów mlecznych pod wpływem światła słonecznego. W nowym raporcie eksperci Noluma zwracają uwagę na degradację kluczowych składników mleka...

    Czytaj więcej
  • 14.02.2019

    Nowości Technologiczne

    Wszechstronne wagi kontrolne Ishida. Obsługa wysokich prędkości z rejestrem istotnych danych produkcyjnych.

    Zaawansowana technologia wagi kontrolnej Ishidy - w tym wykorzystanie unikatowego systemu IDCS Ishida do przechwytywania danych (IDCS) - umożliwia prowadzanie szczegółowej kontroli i monitoringu całej operacji pakowania. Beneficjentem tych technologii jest międzynarodowa firma przemysłu spożywczego Hügli i jej  fabryka w miejscowości Zàsmuky w Republice Czeskiej...

    Czytaj więcej
  • 14.02.2019

    Niezwykle czuła metoda wykrywania nerkowców w produktach przetworzonych

    Alergia na orzechy jest jedną z najczęściej spotykanych alergii pokarmowych, której objawy mogą wystąpić już w kilka sekund po spożyciu nietolerowanej żywności. Grupa naukowców z Hiszpanii opracowała metodę, która pozwala na wykrywanie pozostałości orzechów nerkowca już w stężeniach tak niskich jak 10 mg/kg...

    Czytaj więcej
  • 30.01.2019

    Technologia X-Ray

    Tradycyjne rosyjskie przekąski wspomagane przez nowoczesną technologię

    Technologia inspekcji X-ray Ishida wspomaga proces utrzymania wysokiej reputacji, jednej z najbardziej popularnych w Rosji marek tradycyjnych przekąsek. Firma "ROSTRAGROEXPORT"  założona została przez Borisa Aleksandrova w 1995 roku, który to rozpoznał na rosyjskim rynku spożywczym niszę na...

    Czytaj więcej
  • 22.01.2019

    Ważne narzędzia

    Baza pestycydów stosowanych w UE

    Komisja Europejska stale prowadzi działania mające na celu zapewnienie najwyższego poziomu bezpieczeństwa żywności we wszystkich krajach Wspólnoty. Istotną częścią tej strategii jest rozpowszechnianie informacji na temat procesów produkcji, kontroli jakości i wartości odżywczej dostępnych na europejskim rynku artykułów spożywczych...

    Czytaj więcej
  • 15.01.2019

    Nowa Technologia

    Etykiety RFID a bezpieczeństwo żywności – nowy system dzięki starej technologii

    Naukowcy ze Stanów Zjednoczonych opracowali bezprzewodowy system wykrywania zanieczyszczeń żywności oparty o tanie etykiety RFID (ang. Radio-frequency identification), które są powszechnie wykorzystywane w tysiącach produktów. Badacze z prestiżowego Instytutu Technologicznego w Massachusetts (MIT)...

    Czytaj więcej
  • 14.01.2019

    FSIS stawia na sekwencjonowanie całego genomu w analizie izolatów E. coli i Salmonelli

    Sekwencjonowanie całego genomu (WGS) polega na ustaleniu kolejności wszystkich nukleotydów w DNA danego organizmu podczas pojedynczej procedury laboratoryjnej. Porównanie sekwencji DNA wyizolowanego patogenu bakteryjnego z materiałem genetycznego z innych próbek zgromadzonych w...

    Czytaj więcej
  • 10.01.2019

    Nowości Technologiczne

    Wysoka jakość produktu dzięki kontroli rentgenowskiej X-RAY

    Możliwości detekcyjne systemu kontroli rentgenowskiej IX-GA 2475 firmy Ishida pomagają zapewnić, tak wysoką jakość, jak i przedłużony okres przydatności do spożycia dla szeregu produktów delikatesowych jednego z wiodących w Belgii przetwórców drobiu...

    Czytaj więcej
  • 07.01.2019

    Nanotechnologia w przetwórstwie żywności

    Wyobraź sobie: otwierasz lodówkę sięgając po mleko i zauważasz, że karton zmienił kolor: był jasno niebieski, kiedy przyniosłeś go do domu ze sklepu, ale teraz jest ciemnobrązowy. To może oznaczać tylko jedno: mleko jest zepsute, a jego konsumpcja nie jest bezpieczna. Nawet nie musisz go próbować, aby mieć pewność...

    Czytaj więcej
  • 21.12.2018

    Nowości Technologiczne

    Produkcja batonów zbożowych - wagi kontrolne Ishida

    Ravensbergen Food BV, wiodący holenderski producent batonów zbożowych od niedawna eksploatuje system wagi kontrolnej od  Ishida. Model DACS-G  to wysokie prędkości operacyjne, łatwość eksploatacji i doskonały poziom niezawodności. System zapewnia ostateczne potwierdzenie masy wielopaków z batonikami granoli oraz kruchych ciasteczek...

    Czytaj więcej
  • 03.12.2018

    Nielsen Smartstore – Nowe oblicze badań shopperowych

    Firma Nielsen zastosowała najnowsze osiągnięcia technologiczne, aby stworzyć SmartStore – narzędzie, które umożliwia niezwykle realistyczną symulację środowiska sklepowego w wymiarach 3D i z poglądem 360° z wykorzystaniem immersive reality...

    Czytaj więcej
  • 30.11.2018

    Jak pakować produkty z grzybów? - Case study

    Technologia naważania wielogłowicowego oraz ważenia kontrolnego Ishida, wspierana przez zaawansowany, jej rodzimy system gromadzenia danych o nazwie IDCS II  [tj. Ishida Data Capture System] dostarcza, tak szybkość, jak i dokładność oraz odpowiada za wzrost wydajności produkcji. Zastosowany z powodzeniem...

    Czytaj więcej
  • 19.11.2018

    Zastosowanie technologii „blockchain” w produkcji żywności

    Zaadaptowanie technologii „blockchain” na potrzeby rolnictwa postrzegane jest jako wielka szansa zarówno dla producentów, jak i konsumentów, którzy dzięki temu mogliby bez trudu śledzić losy surowców i produktów „od pola do stołu”. „Blockchain” po raz pierwszy pojawił się dekadę temu wraz z kryptowalutą bitcoinem i polega na cyfrowym rejestrowaniu transakcji bezgotówkowych w bezpośredni...

    Czytaj więcej
  • 13.11.2018

    Przypadkowa migracja substancji z opakowań do żywności

    Nowe badanie przeprowadzone przez naukowców na Uniwersytecie w Almerii w Hiszpanii dowodzi, że z plastikowych opakowań mogą przypadkowo przedostawać się do produktów spożywczych nieprzewidziane substancje. Jednoczesne zastosowanie kilku technik analitycznych pozwoliło na detekcję cząsteczek dotąd nie wykrywalnych innymi metodami, których wpływ...

    Czytaj więcej
  • 09.11.2018

    Jak pakować produkty delikatne w systemie zautomatyzowanym?

    Ishida Europe  wdrożyła nową serię naważarek z dziesięcioma i czternastoma głowicami specjalnie zaprojektowanymi do szybkiego i dokładnego naważania  produktów delikatnych, takich jak herbatniki, wafle i mrożonki. Produkty łatwo łamliwe są typowym wyzwaniem dla systemów zautomatyzowanego naważania...

    Czytaj więcej

Zapisz się do newslettera

Najważniejsze informacje dla branży spożywczej!

Zapisz się na newsletter FoodFakty i bądź na bieżąco:

Zapisz się
Facebook Twitter LinkedIn