Rejestracja do katalogu firm

Przypomnij hasło

Menu

Menu

Facebook Twitter LinkedIn

Procesy i Technologie

  • 18.06.2019

    Pestycydy w żywności ekologicznej - wykrywanie

    Żywność ekologiczna jest coraz bardziej popularna, a tym samym coraz droższa. Organiczne owoce i warzywa uprawiane są bez syntetycznych pestycydów, dlatego często są postrzegane jako zdrowsze niż te uprawiane przy wykorzystaniu tych substancji. Jednak nie wszystkie produkty z etykietą "eko" są całkowicie wolne od pestycydów, a wykrycie niewielkich ilości substancji może być trudne.

    Czytaj więcej
  • 11.06.2019

    Szybki, elastyczny, dokładny – „głodny potwór” firmy ISHIDA

    Idealnym przykładem demonstrującym sukces korzystnego partnerstwa pomiędzy dostawcą, a odbiorcą jest najnowsza instalacja systemów Ishida Europe w jednej z wiodących brytyjskich firm przetwórstwa spożywczego Tulip, w jej fabryce w Ruskington, w hrabstwie Lincolnshire. Zainstalowana linia obsługuje produkt w postaci mrożonych kiełbasek koktajlowych w tempie 2700 kilogramów na godzinę.

    Czytaj więcej
  • 07.06.2019

    Skuteczne wykrywanie pozostałości pleśni w olejach roślinnych

    Naukowcy z Uniwersytetu w Almerii w Hiszpanii dokonali walidacji szybkiej i niedrogiej analizy służącej wykrywaniu w olejach jadalnych obecności mykotoksyn, szkodliwych dla zdrowia substancji wytwarzanych przez pleśnie. Technologia ta może znaleźć zastosowanie bezpośrednio w procesie produkcji olejów w celu zapewnienia bezpieczeństwa...

    Czytaj więcej
  • 28.05.2019

    Jak oznaczyć zawartość białka i tłuszczu?

    Warsztaty adresowane są do osób pracujących w laboratoriach chcących usystematyzować i poszerzyć swoją wiedzę na temat metod oznaczania białka i tłuszczu oraz ważnych aspektów utrzymania jakości w laboratorium.

    Czytaj więcej
  • 15.05.2019

    Promienie Rentgena zapewniają kompleksową kontrolę bezpieczeństwa i jakości żywności w jednej z czołowych mleczarni.

    System rentgenowski firmy Ishida wykorzystuje wyjątkową technologię algorytmu genetycznego, która umożliwia operatorom maszyny takie jej zaprogramowanie, aby rozpoznawała pojawiające się problemy. Zanieczyszczenia jak metal, szkło, kawałki porcelany i inne niemetalowe ciała obce mogą teraz zostać wykryte.

    Czytaj więcej
  • 08.05.2019

    Innowacyjna naklejka przedłuża świeżość owoców i warzyw

    Amerykański start-up StixFresh opracował specjalne nalepki, które mogą przedłużać świeżość warzyw i owoców nawet o dwa tygodnie. Po umieszczeniu na skórce naturalna substancja obecna w naklejce tworzy wokół owocu bądź warzywa ochronną otoczkę, która zwiększa jego trwałość, a jednocześnie przyczynia się do ograniczenia marnotrawstwa żywności. Firma planuje wypuścić innowacyjny produkt na rynek już w sierpniu 2019 r.

    Czytaj więcej
  • 06.05.2019

    Jak zwiększyć wydajność sortowania drobiu? - Case study

    Instalacja dwóch systemów sortujących Ishida Flex Grader w firmie Tranzit Food, lidera w przetwórstwie drobiu na Węgrzech umożliwiła na prawie dwukrotne zwiększenie wydajności przy utrzymaniu zatrudnienia tej samej liczby operatorów linii. System Flex Grader Ishida sortuje uprzednio zapakowane kaczki i gęsi - zarówno w całości, jak i w porcjach...

    Czytaj więcej
  • 30.04.2019

    Nowy biosensor do oznaczania zawartości antyoksydantów w napojach alkoholowych

    Badacze z hiszpańskiego Uniwersytetu w Kadyksie we współpracy z naukowcami z Akademii Rumuńskiej opracowali innowacyjną metodę pozwalającą na oznaczanie zawartości polifenoli w winach i piwach. Nowy biosensor charakteryzuje się niższym kosztem i krótszym czasem analizy w stosunku do powszechnie wykorzystywanych technik, takich jak metoda Folina-Ciocalteu.

    Czytaj więcej
  • 10.04.2019

    Proces marynowania - Orbicote – nowe rozwiązanie Ishida

    Ishida Europe opracowała unikatowy system marynowania produktów białkowych, takich jak mięso, drób i ryby.  System pozwala na uniknięcie bałaganu i odpadów, które tradycyjnie towarzyszą temu procesowi. Czyni go bardziej efektywnym i spójnym, niż do tej pory.   

    Czytaj więcej
  • 27.03.2019

    Kontrola jakości małych opakowań z wykorzystaniem X-RAY - Case study

    Elastyczność i wszechstronność technologii inspekcji rentgenowskiej Ishida okazała się idealnym rozwiązaniem dla wymagań dotyczących kontroli jakości w Hügli, międzynarodowej firmie przemysłu spożywczego w Zàsmuky w Republice Czeskiej.

    Czytaj więcej
  • 22.03.2019

    Szybka metoda wykrywania zakazanego dodatku do żywności

    Substancje z grupy Sudanów to syntetyczne barwniki azowe o wysoce rakotwórczych właściwościach, które zwróciły uwagę europejskich ekspertów bezpieczeństwa żywności w 2003 r., gdy ich obecność wykryto w przyprawach takich jak curry, kurkuma czy papryka w proszku. Od tego momentu wprowadzono w życie przepisy regulujące stosowanie Sudanu w żywności...

    Czytaj więcej
  • 18.03.2019

    Nowości Technologiczne

    Piwo z kapsułki

    Południowokoreański koncern LG zaprezentował w styczniu br. nowe urządzenie, które pozwala na przygotowywanie różnych rodzajów piwa w domowych warunkach. Sprzęt działa na… kapsułki, podobnie jak coraz powszechniejsze na rynku ekspresy do kawy. LG HomeBrew został pokazany po raz pierwszy na targach elektronicznych CES 2019 w Las Vegas w USA.

    Czytaj więcej
  • 05.03.2019

    Sprawne sortowanie drobiu – technologia Ishida

    Instalacja dwóch systemów sortujących Ishida Flex Grader w firmie Tranzit Food,  lidera w przetwórstwie drobiu na Węgrzech umożliwiła na prawie dwukrotne zwiększenie wydajności przy utrzymaniu zatrudnienia tej samej liczby operatorów linii.

    Czytaj więcej
  • 22.02.2019

    Jadalna folia antybakteryjna chroni ryby i owoce morza przed drobnoustrojami

    Badania międzynarodowego zespołu naukowców wskazują, że biodegradowalna i zdatna do spożycia folia antybakteryjna na bazie skrobi ogranicza rozwój bakterii patogennych w rybach i owocach morza. Innowacyjna technologia może przyczynić się do zapobiegania zatruciom pokarmowym, a jednocześnie pomóc w uniezależnieniu się branży od plastikowych opakowań.

    Czytaj więcej
  • 19.02.2019

    „Chronić przed światłem słonecznym” – jak opakowania mogą zapobiegać utracie wartości odżywczej?

    Noluma International, amerykańskie przedsiębiorstwo wyspecjalizowane w ochronie produktów przed światłem słonecznym, opublikowało wyniki badań potwierdzających szybką utratę wartości odżywczej produktów mlecznych pod wpływem światła słonecznego. W nowym raporcie eksperci Noluma zwracają uwagę na degradację kluczowych składników mleka...

    Czytaj więcej
  • 14.02.2019

    Nowości Technologiczne

    Wszechstronne wagi kontrolne Ishida. Obsługa wysokich prędkości z rejestrem istotnych danych produkcyjnych.

    Zaawansowana technologia wagi kontrolnej Ishidy - w tym wykorzystanie unikatowego systemu IDCS Ishida do przechwytywania danych (IDCS) - umożliwia prowadzanie szczegółowej kontroli i monitoringu całej operacji pakowania. Beneficjentem tych technologii jest międzynarodowa firma przemysłu spożywczego Hügli i jej  fabryka w miejscowości Zàsmuky w Republice Czeskiej...

    Czytaj więcej
  • 14.02.2019

    Niezwykle czuła metoda wykrywania nerkowców w produktach przetworzonych

    Alergia na orzechy jest jedną z najczęściej spotykanych alergii pokarmowych, której objawy mogą wystąpić już w kilka sekund po spożyciu nietolerowanej żywności. Grupa naukowców z Hiszpanii opracowała metodę, która pozwala na wykrywanie pozostałości orzechów nerkowca już w stężeniach tak niskich jak 10 mg/kg...

    Czytaj więcej
  • 30.01.2019

    Technologia X-Ray

    Tradycyjne rosyjskie przekąski wspomagane przez nowoczesną technologię

    Technologia inspekcji X-ray Ishida wspomaga proces utrzymania wysokiej reputacji, jednej z najbardziej popularnych w Rosji marek tradycyjnych przekąsek. Firma "ROSTRAGROEXPORT"  założona została przez Borisa Aleksandrova w 1995 roku, który to rozpoznał na rosyjskim rynku spożywczym niszę na...

    Czytaj więcej
  • 22.01.2019

    Ważne narzędzia

    Baza pestycydów stosowanych w UE

    Komisja Europejska stale prowadzi działania mające na celu zapewnienie najwyższego poziomu bezpieczeństwa żywności we wszystkich krajach Wspólnoty. Istotną częścią tej strategii jest rozpowszechnianie informacji na temat procesów produkcji, kontroli jakości i wartości odżywczej dostępnych na europejskim rynku artykułów spożywczych...

    Czytaj więcej
  • 15.01.2019

    Nowa Technologia

    Etykiety RFID a bezpieczeństwo żywności – nowy system dzięki starej technologii

    Naukowcy ze Stanów Zjednoczonych opracowali bezprzewodowy system wykrywania zanieczyszczeń żywności oparty o tanie etykiety RFID (ang. Radio-frequency identification), które są powszechnie wykorzystywane w tysiącach produktów. Badacze z prestiżowego Instytutu Technologicznego w Massachusetts (MIT)...

    Czytaj więcej
  • 14.01.2019

    FSIS stawia na sekwencjonowanie całego genomu w analizie izolatów E. coli i Salmonelli

    Sekwencjonowanie całego genomu (WGS) polega na ustaleniu kolejności wszystkich nukleotydów w DNA danego organizmu podczas pojedynczej procedury laboratoryjnej. Porównanie sekwencji DNA wyizolowanego patogenu bakteryjnego z materiałem genetycznego z innych próbek zgromadzonych w...

    Czytaj więcej

Zapisz się do newslettera

Najważniejsze informacje dla branży spożywczej!

Zapisz się na newsletter FoodFakty i bądź na bieżąco:

Zapisz się
Facebook Twitter LinkedIn