Procesy i Technologie
-
22.11.2024
Ishida wprowadza Sentinel 5.0 – inteligentny i wygodny system monitorowania produkcji żywności
Producenci żywności zyskują teraz dostęp do narzędzia, które maksymalizuje wydajność i podnosi standardy jakości produkcji. Mowa o rewolucyjnym oprogramowaniu Ishidy do zdalnego monitorowania i raportowania – Sentinel 5.0.
-
20.11.2024
6 faktów o białkach roślinnych
Białka pochodzenia roślinnego – mijający trend, czy sposób na zrównoważony rozwój w przyszłości? Jaką rolę odgrywają wirówki dekantacyjne marki Flottweg w procesie ekstrakcji białek roślinnych? Poniższe 6 faktów
stanowi wprowadzenie do świata białek roślinnych. -
20.11.2024
Wspólne Centrum Badawcze KE rekomenduje narzędzia cyfrowe do predykcji oszustw żywnościowych
Wspólne Centrum Badawcze KE przedstawia propozycje wykorzystania zaawansowanych technologii, takich jak analityka predykcyjna i sztuczna inteligencja, aby efektywnie wykrywać oszustwa żywnościowe, zwiększać przejrzystość łańcuchów dostaw oraz wspierać oficjalne kontrole.
-
19.11.2024
FDA aktualizuje Kodeks Żywnościowy: nowe zasady dla bezpieczeństwa żywności w USA
FDA wprowadziła Uzupełnienie do Kodeksu Żywnościowego 2022, mające na celu zaostrzenie standardów bezpieczeństwa żywności w całych Stanach Zjednoczonych. Nowe przepisy obejmują m.in. dezynfekcję powierzchni, zasady ponownego użycia pojemników oraz wdrażanie systemów zarządzania bezpieczeństwem.
-
15.11.2024
FoodFakty Summit food4tomorrow – podsumowanie szczytu łączącego biznes, naukę i administrację – fotorelacja
Zakończył się FoodFakty Summit food4tomorrow - projekt, w którym nauka i biznes, i administracje jednocześnie byli prelegentami, uczestnikami, ale równocześnie były gospodarzami wydarzenia.Wydarzenie miało na celu omówienie kluczowych kwestii związanych z bezpieczeństwem żywnościowym, innowacjami w produkcji żywności oraz perspektywami dla polskiej żywności. Obejmowało ponad 20 merytorycznych sesji w 5 ścieżkach tematycznych, sesje plenarne z panelami dyskusyjnymi, warsztaty i wiele form networkingu.
-
08.11.2024
Inteligentne opakowania – przyszłość przemysłu spożywczego?
Fraunhofer Institute rozwija innowacyjne opakowania, które monitorują świeżość żywności i wspierają zrównoważony rozwój, pomagając w redukcji marnotrawstwa oraz poprawie jakości produktów spożywczych.
-
07.11.2024
Zawsze świeże i chrupiące, czyli zaawansowane planowanie w produkcji warzyw i owoców
Owoce i warzywa zawsze muszą być świeże i soczyste. To ogromne wyzwanie dla producentów z branży owocowo-warzywnej. W tym studium przypadku przedstawimy przedsiębiorstwo, które każdego dnia przetwarza do 9000 zleceń sprzedaży i 80 000 pozycji zleceń, kompletuje 25 000 pojemników i obsługuje 100 tras logistycznych – a wszystko to jest dokładnie odwzorowane w systemie ERP.
-
06.11.2024
EFSA: Ocena bezpieczeństwa dodatków do żywności – argonu (E 938) i helu (E 939)
Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności (EFSA) ponownie ocenił bezpieczeństwo stosowania argonu (E 938) i helu (E 939) jako dodatków do żywności, potwierdzając ich neutralność toksykologiczną oraz rekomendując wprowadzenie numerów CAS dla precyzyjnej identyfikacji w specyfikacjach unijnych.
-
05.11.2024
Koreańscy naukowcy wyhodowali mięso komórkowe w ziarenkach ryżu
Zespół badaczy z Korei Południowej opracował metodę hodowania zwierzęcych komórek mięśniowych i tłuszczowych wewnątrz ziarenek ryżu. Według naukowców technologia ta może przyczynić się do stworzenia „bardziej przystępnych źródeł białka o niższym śladzie węglowym”.
-
28.10.2024
EFSA: ocena bezpieczeństwa trzech enzymów stosowanych w produkcji żywności
Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności (EFSA) ocenił bezpieczeństwo trzech enzymów stosowanych w produkcji żywności, potwierdzając ich zgodność z unijnymi normami i brak zagrożeń dla zdrowia konsumentów. Mimo minimalnego ryzyka alergii, enzymy te uznano za bezpieczne w przewidywanych warunkach użytkowania. -
25.10.2024
Parówka z ziemniaka – innowacja z Poznania, która może zrewolucjonizować rynek roślinnych zamienników mięsa
Naukowcy z Uniwersytetu Przyrodniczego w Poznaniu opracowali innowacyjną parówkę roślinną z ziemniaka, która może stać się przełomem na rynku zamienników mięsa. Wykorzystując zaawansowane technologie przetwarzania, takie jak ekstruzja, stworzyli produkt o wysokiej wartości odżywczej i proekologicznym charakterze, wpisujący się w rosnący trend zdrowej i zrównoważonej żywności.
-
17.10.2024
Partnerskie podejście firmy Ishida maksymalizuje sukces produktów Maple Leaf
Firma Ishida Europe, we współpracy z Maple Leaf Foods – jednym z największych kanadyjskich producentów przetworzonego mięsa, w tym drobiu – miała kluczowy udział w realizacji nowo otwartego zakładu przetwórstwa drobiowego o wartości 772 milionów dolarów kanadyjskich, zlokalizowanego w London, w prowincji Ontario.
-
14.10.2024
Przyszłość przemysłu mleczarskiego w Europie - raport
Opublikowano raport, który analizuje się przyszłość europejskiego przemysłu mleczarskiego w kontekście rosnących kosztów produkcji oraz rozwoju alternatyw, takich jak mleko roślinne i produkty oparte na fermentacji precyzyjnej. Jakie możliwości czekają firmy mleczarskie do 2040 r.
-
01.10.2024
FOOD Business Masterclass: Proste ERP dla Twojej firmy: szybko, na miarę i bez drenażu budżetu
Ten webinar dedykujemy małym i średnim przedsiębiorstwom, w których dotychczasowe rozwiązania i metody przestały już wystarczać. Przede wszystkim dlatego, że zadania stają się coraz bardziej złożone, a wymagania handlu i oczekiwania konsumentów coraz wyższe.
-
10.09.2024
Ishida AirScan zapewnia 100-procentową szczelność opakowań warzyw i owoców z Eisberg Polska
35 sprawdzanych opakowań na minutę, praca w pełni zautomatyzowana i 100% skuteczności w wykrywaniu nieszczelności. Takie wyniki osiąga polski oddział firmy Eisberg dzięki instalacji systemu Ishida AirScan w swoich halach produkcyjnych. W planach ma już kolejne inwestycje w urządzenia Ishida.
-
03.09.2024
Alternatywne źródła białka – ewolucja sektora w Europie
Jednym z trendów jest to, że chociaż liczba transakcji spadła w pierwszej połowie tego roku w porównaniu z rokiem 2023, wartość tych transakcji faktycznie wzrosła – co pokazuje, że inwestorzy są skłonni wspierać, ale na razie tylko firmy o silnych wskaźnikach.
-
03.09.2024
Jeden z największych przetwórców sera w UK wybrał Ishidę
Natychmiastowa poprawa przepustowości i wydajności uzyskana w testach nowej naważarki wielogłowicowej Ishida CCW-AS szybko skłoniła Primę Cheese – jednego z największych przetwórców sera w Wielkiej Brytanii – do zakupu tego urządzenia.
-
02.09.2024
Zacznij mierzyć to, co ma znaczenie w produkcji mięsa
Kto chce obniżyć koszty w produkcji mięsa, ten musi zminimalizować straty w całym łańcuchu przetwórczym. Jak to zrobić? Ten temat omówimy na podstawie konkretnego studium przypadku. Rob Engelhart i kalifornijskie przedsiębiorstwo Courage Production pokażą, w jaki sposób można osiągnąć ten cel przy użyciu dokładnych wskaźników. Zastosowana metoda: konsekwentna rejestracja danych w całym procesie produkcji oraz dokładne analizy i planowanie w systemie ERP.
-
26.08.2024
Światowy rynek piwa i napojów – targi BrauBeviale zapraszają w listopadzie do Norymbergi
Wizyta na BrauBeviale 2024 to konieczność dla wszystkich, którzy szukają rozwiązań obecnych wyzwań w branży napojowej. W tym roku BrauBeviale 2024 odbędą się w dn. 26-28 listopada w Norymberdze, a oferta będzie skierowana nie tylko do browarów i producentów napojów, ale także do producentów wina. Organizatorzy przygotowali bardzo ciekawy program.
-
02.08.2024
Oszczędność kosztów i wyższa efektywność dzięki rozwiązaniom cyfrowym
Branża spożywcza, niezależnie czy chodzi o sery, pieczywo czy dania gotowe, jest pod największą presją kosztową. Aby osiągnąć zyski, procesy produkcyjne muszą być efektywne. Rozwiązania cyfrowe zwiększają przejrzystość zakładu i obniżają koszty.
-
26.07.2024
Poznaj iTPS - system zwiększający szybkość i dokładność pakowania od Ishida
iTPS, czyli Instalacja zintegrowanego systemu (Integrated Total Packaging Solution) od Ishida Europe pozwoliła znacząco zwiększyć szybkość oraz precyzję procesu ważenia i pakowania w maltańskiej firmie Sunshine Snacks. Co więcej, umożliwiło także producentowi wprowadzenie nowego rozmiaru opakowań na rynek lotniczy.
Nasi partnerzy