Procesy i Technologie
-
03.04.2024
Białka roślinne, algi czy funkcjonalne napoje probiotyczne – nowe produkty spożywcze, które będą wyznaczać trendy w Food 4 Future
Food 4 Future – Expo Foodtech (16–18 kwietnia, Bilbao, Hiszpania) staną się areną dyskusji nt. nowych składników i żywność, które stają się alternatywnymi źródłami białka. Oprócz kongresu na Food 4 Future 2024 znajdzie się także przestrzeń wystawiennicza, na której swoje najnowsze rozwiązania zaprezentuje ponad 280 firm. FoodFakty będą obecne na wydarzeniu.
-
29.03.2024
Zimna plazma może pomóc w eliminacji mykotoksyn z ziaren zbóż
Naukowcy z Kanady zastosowali technologię zimnej plazmy do eliminacji mykotoksyn z ziaren zbóż. Metoda ta może okazać się pomocna w poprawie bezpieczeństwa żywności i ograniczaniu strat w przemyśle rolno-spożywczym.
-
28.03.2024
Nowa biopowłoka przedłużająca trwałość owoców i warzyw
Specjaliści z Argentyny opracowali innowacyjną metodę, która w naturalny i przyjazny dla środowiska sposób chroni owoce i warzywa przed zepsuciem.
-
21.03.2024
Bezpieczeństwo żywności na pierwszym miejscu: Ishida IX-EN-2493-Compact zapewnia niezawodną kontrolę ciał obcych
Nowy system kontroli rentgenowskiej Ishida IX-EN-2493-Compact, oparty na innowacyjnej konstrukcji dzielonego przenośnika, rozwiązuje problemy związane z kontrolą obecności ciał obcych i jakością opakowań, umożliwiając producentom sprawdzanie opakowań pierwotnych przy rekordowych prędkościach linii pakujących.
-
18.03.2024
Nowa definicja fermentacji precyzyjnej
Edukacja na temat precyzyjnej fermentacji jest niezbędna do przejścia na zrównoważone systemy żywnościowe w obliczu bezpośrednich zagrożeń, takich jak zmiana klimatu. Celem nowej definicji jest wyjaśnienie unikalnych cech fermentacji precyzyjnej i jej odróżnienia od innych technologii produkcji żywności.
-
22.02.2024
O 200% wzrosła wydajność ważenia w zakładzie Wierzejki dzięki naważarce Ishida
W związku z nieustannym rozwojem firma Wierzejki w 2022 roku rozpoczęła przebudowę swojego zakładu produkcji garmażeryjnej. Wraz z rozbudową fabryki podjęto też decyzję o zainwestowaniu w naważarkę Ishida CCW-RVE-214W-1S-30-WP. Jak podkreśla Adam Zdanowski, współwłaściciel Zakładu Mięsnego Wierzejki, dziś trudno byłoby sobie wyobrazić produkcję pierogów bez tej maszyny.
-
06.02.2024
Nowa pompa dozująca Qdos H-FLO zapewnia wyższe natężenia przepływu do dozowania substancji chemicznych w szerokim zakresie zastosowań
Firma Watson-Marlow Fluid Technology Solutions (WMFTS) wprowadziła na rynek pompę do dozowania i odmierzania substancji chemicznych Qdos™ H-FLO, zaprojektowaną specjalnie pod kątem wyższych natężeń przepływu, sięgających nawet 600 l/h.
-
01.02.2024
PE zatwierdził przepisy mające na celu minimalizację emisji gazów cieplarnianych, zgodnie z unijnymi celami klimatycznymi
Po wycofaniu produkty zawierające F-gazy nie będą już dopuszczone do sprzedaży na rynku UE od 2050 r. Dotyczy to niektórych typów lodówek i klimatyzatorów.
-
30.01.2024
Dzięki testom szczelności opakowań zmaksymalizujesz okres przydatności żywności do spożycia
Niezawodne wykrywanie nieszczelności w produkcji opakowań zmniejszy ryzyko potencjalnych problemów
-
24.01.2024
Optymalizacja produkcji chipsów: Fairfields Farm inwestuje w nowoczesną linie pakowania Ishida
Instalacja dostosowanej do indywidualnych potrzeb kompletnej linii do pakowania przekąsek firmy Ishida umożliwiła brytyjskiemu producentowi chipsów klasy premium wykorzystanie zalet automatyzacji w celu zaspokojenia stale rosnącego popytu na jego produkty.
-
14.12.2023
Wagi Ishida pomagają Hotel Chocolat sprostać rosnącemu zapotrzebowaniu na Velvetiser
Wagi Ishida pomagają Hotel Chocolat sprostać rosnącemu zapotrzebowaniu na Velvetise
-
04.12.2023
Większe bezpieczeństwo żywności. Mniej odpadów
Jak zapewnić jakość swojej żywności? Wdrożenie właściwej technologii pomiarowej jest pierwszym krokiem w stronę lepszego zarządzania bezpieczeństwem i jakością żywności.
-
04.12.2023
Jakość gwarantem spokoju i sukcesu
W ciągu ostatnich lat można obserwować stały wzrost sektora wytwórczego. Naturalnym następstwem jest zwiększenie ilości i różnorodności wytwarzanego produktu. Dla producenta liczy się wydajność, lecz nie mniej ważna jest jakość.
-
29.11.2023
Owady w unijnym wykazie nowej żywności. Nadchodzi rewolucja w branży spożywczej?
Każdy z nas może bez trudu powiedzieć, co planuje zjeść jutro czy za tydzień. Ale za 30 lat? Powszechnie wiadomo, że w ciągu 30 lat światowa produkcja żywności musi zwiększyć się o połowę, ponieważ liczba mieszkańców Ziemi sięgnie prawdopodobnie 9,8 mld.
-
22.11.2023
Zaawansowany rentgen Ishida wyróżniony nagrodami branżowymi
Niedawno wprowadzony na rynek system kontroli rentgenowskiej IX-PD* firmy Ishida został uznany za najlepszą innowację w zakresie bezpieczeństwa żywności w tegorocznym konkursie Gulfood Manufacturing Industry Excellence Awards.
-
09.11.2023
Ułatwienia dotyczące biogazowni rolniczych – publikacja rozporządzenia w sprawie listy substratów
18 października 2023 r. weszło w życie rozporządzenie Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi, które zawiera szczegółową listę substratów możliwych do wykorzystania w biogazowni rolniczej. Rozporządzenie jest dopełnieniem przepisów wprowadzających ułatwienia dla biogazowni rolniczych.
-
09.11.2023
Paletyzacja i magazynowanie – roboty wspierają człowieka
Temat robotyzacji możemy zacząć nieco abstrakcyjnie, bo jeszcze w niedalekiej przeszłości tak był traktowany – hipotetycznie i trochę z niedowierzaniem. To, co niedawno można było zobaczyć tylko w filmach science fiction, zagościło na stałe w naszej codzienności i wielokrotnie możemy korzystać z doskonalszej wersji niż pierwotne koncepcje.
-
03.11.2023
Mięso hodowlane: Wyzwania, Perspektywy i Ryzyka – Wprowadzenie
Odkryj rewolucyjną technologię hodowli komórkowej mięsa, która zmienia przyszłość żywności, eksplorując jej potencjał, wyzwania i znaczenie.
-
03.11.2023
An Introduction to Cultivated Meat: Navigating the Bottlenecks, Opportunities, and Threats
Discover the revolutionary meat cell culture technology that is changing the future of food, exploring its potential, challenges and relevance.
-
02.11.2023
Optymalizacja procesów dzięki precyzyjnym pomiarom poziomu i ciśnienia
Przemysł spożywczy charakteryzuje się wysokimi wymaganiami w zakresie bezpieczeństwa, powtarzalności i higieny procesów. Jednocześnie duży nacisk kładzie się na optymalizację cykli produkcyjnych i redukcję kosztów przy zachowaniu wysokiej jakości produktu końcowego. W tym kontekście niezawodny, precyzyjny pomiar poziomu i ciśnienia w procesie ma kluczowe znaczenie.
-
31.10.2023
Nagroda za przełomową zgrzewarkę do tacek Ishida
Wysoka wydajność i korzyści w zakresie zrównoważonego rozwoju niedawno wprowadzonej zgrzewarki tacek QX-500 firmy Ishida zostały docenione prestiżową nagrodą.
Nasi partnerzy