Laboratoria urzędowe w dziedzinie zdrowia roślin - nowe przepisy
Po blisko roku od chwili sporządzenia oraz po upływie 8 miesięcy od opublikowania, zaczęto stosować nowe przepisy dotyczące akredytacji laboratoriów
Po blisko roku od chwili sporządzenia oraz po upływie 8 miesięcy od opublikowania, zaczęto stosować nowe przepisy dotyczące akredytacji laboratoriów
Wszechstronność systemu kontroli rentgenowskiej IX-EN-4093-S firmy Ishida umożliwiła portugalskiemu producentowi dań gotowych jeszcze bardziej zaostrzyć surowe standardy bezpieczeństwa i jakości produkowanej przez niego żywności.
Bezpieczeństwo żywności zależy w dużej mierze od warunków higienicznych panujących w zakładach produkujących żywność. Obecność wysokich poziomów bakterii niepatogennych może mieć wpływ na trwałość i jakość artykułów żywnościowych przeznaczonych dla konsumentów.
W dniach 14-19 maja 2022 r. odbędą się Międzynarodowe Targi Przetwórstwa Mięsnego IFFA we Frankfurcie nad Menem. CSB-System zaprezentuje na nich nowe rozwiązania, trendy oraz inspiracje skupione wokół optymalizacji procesów w zakładach przetwórstwa mięsa. Optymalizacja to dziś słowo klucz, zwłaszcza w obliczu rosnących wyzwań, z którymi na co dzień mierzą się producenci. Ale też ciekawy temat do rozmów z naszymi ekspertami. Serdecznie zapraszamy na stoisko C30 w pawilonie 11.1.
Każdy kto wymaga perfekcji od produktu końcowego, wymaga tego samego od zastosowanej technologii. Sonda VEGAPULS do pomiaru poziomu umożliwia stałe rejestrowanie stanu napełnienia i dostarcza informacje o rzeczywistych zasobach w silosach. Nie tylko usprawnia to procesy, ale także ułatwia planowanie zmian mieszanek.
Rozwiązania Ishida w zakresie urządzeń kontrolnych i kontroli jakości pomagają zapewnić najwyższe standardy jakości wiodącemu niemieckiemu producentowi organicznej wegetariańskiej żywności.
Cieszymy się, że ponownie dołączymy do ANUGA FoodTec w Kolonii w Niemczech. Te światowe targi żywności skupiają się na całym łańcuchu dostaw żywności i mają na celu unowocześnienie go za pomocą najnowszych technologii.
eFORUM FoodFakty – Strategie zrównoważonego rozwoju w branży spożywczej - nagranie z dnia 16.03.2022 r.
Ostatnie lata pokazały, że polski foodtech stał się polem do rywalizacji wśród producentów żywności, szukających unikalnych produktów spożywczych oraz efektywnych metod eliminacji zagrożeń mikrobiologicznych. Jedną z nowoczesnych metod utrwalania, jaka staje się aktualnie niezwykle popularna w Polsce jest proces HPP.
Robotyzacja, wdrażanie nowych technologii, takich jak autonomiczne roboty mobilne (autonomous mobile robots, AMR), są często klasyfikowane jako inwestycje w technologię. Warto widzieć w nich jednak strategiczne narzędzia wspomagające firmę jako całość – przedsiębiorstwa z sektora spożywczego zaczynają to dostrzegać. W jakich warunkach i dlaczego szczególnie korzystne jest włączenie robotów AMR do procesów intralogistycznych? W jaki sposób podnoszą one elastyczność i efektywność zakładów?
Rok 2011 - w Rheinstetten powstaje zakład produkcyjny i centrum logistyczne EDEKA Südwest Fleisch. Głównym komponentem inteligentnego zakładu mięsnego jest rozwiązanie CSB FACTORY ERP. W połączeniu z najnowocześniejszymi maszynami i urządzeniami oprogramowanie CSB umożliwiło wyprodukowanie nawet do 650 ton wysokowartościowych wyrobów mięsnych i wędliniarskich dziennie dla 1150 sklepów firmowych.
Mówiąc o systemie HACCP jego nieodłącznym elementem są systemy GHP (Dobra Praktyka Higieniczna) i GMP (Dobra Praktyka Produkcyjna). To o nich mówi się jako o podwalinach całego systemu HACCP, ponieważ dotyczą one najbardziej podstawowych aspektów funkcjonowania przedsiębiorstwa z sektora spożywczego.
Tradycyjna hodowla zwierząt spełnia wymagania żywieniowe człowieka w zakresie podaży białka, ale w niedalekiej przyszłości owady prawdopodobnie będą alternatywą w niedoborach białkowych kiedy populacja ludzka osiągnie 10 miliardów w 2050 roku, a środowisko naturalne zostanie zdewastowane pogłębiającymi się zmianami klimatycznymi.
Chińskie Ministerstwo Rolnictwa i Obszarów Wiejskich opublikowało właśnie swój oficjalny pięcioletni plan rolny, w którym po raz pierwszy uwzględniono mięso hodowane komórkowo.
Elastyczny wegetarianizm czyli fleksitarianizm to podejście żywieniowe, które bazuje na diecie warzywno-owocowej, dopuszczając od czasu do czasu spożycie mięsa i ryb. Dieta fleksitariańska odwraca dotychczasowe trendy, w których spożywaliśmy dużo białka zwierzęcego, a niewiele roślinnego. Przemysł spożywczy analizuje rynek konsumentów i próbuje wypełnić niszę rynkową w zakresie produktów hybrydowych.
Owoce i warzywa zawsze muszą być świeże - z naciskiem na „zawsze“ oraz na „świeże“. To duże wyzwanie dla branży owocowo-warzywnej, ponieważ trzeba zrobić kilka rzeczy naraz: zagwarantować dostępność produktów, zapewnić niski stopień zamrożenia kapitału i nie rozczarować konsumentów. W skrócie: poza ceną i jakością to właśnie niezawodność dostaw i krótkie czasy ich realizacji są kluczowe w walce o udziały rynkowe.
Operatorzy w belgijskiej firmie COSUCRA nie mogą narzekać na brak wyzwań – ich procesy produkcyjne są niezwykle złożone, rozpoczynają się na polu uprawnym i kończą w pomieszczeniach typu clean room. Podczas obróbki surowców zanieczyszczonych piaskiem należy pamiętać o spełnieniu wytycznych rozporządzenia WE 1935/2004. VEGAPULS C 21 nie ma z tym problemu. Sonda radarowa dostarcza wiarygodne wyniki pomiarów, na które nie mają wpływu warunki otoczenia.
Zaawansowana zautomatyzowana linia do pakowania lepkiego mięsa w kostkę, na którą składają się dwie 12-głowicowe naważarki do świeżej żywności Ishida, działające jako cztery oddzielne maszyny, sprostała wyzwaniu, jakim była ograniczona przestrzeń Micarna - szwajcarskiej firmy przetwórstwa mięsnego.
eFORUM FoodFakty – Optymalizacja procesów produkcyjnych i biznesowych w przemyśle spożywczym- nagrania z dnia 27.01.2022 r.
Związki o większej wartości niż metan pozyskiwane z domowych resztek i odpadów z produkcji żywności? Naukowcy z Politechniki Gdańskiej i Chin pracują nad nową technologią przetwarzania odpadów spożywczych, dzięki której będzie można odzyskiwać kwasy karboksylowe potrzebne do wyprodukowania polimerów, farmaceutyków, rozpuszczalników czy dodatków do żywności.
Większość firm produkcyjnych z branży spożywczej widzi dużą potrzebę działania w zakresie jakości, bezpieczeństwa i wydajności. Szczególnie, że na polskim rynku funkcjonuje kilka standardów dotyczących jakości i bezpieczeństwa żywności, jak: ISO, IFS, BRC czy wymogi prawne GMP. Każdy z tych standardów wymaga od wytwórcy kontroli procesu produkcyjnego, a co za tym idzie weryfikacji poprawności wskazań pracującej aparatury kontrolno-pomiarowej.