Przemysł mleczarski
-
26.04.2022
Jakość handlowa tłuszczów spożywczych w 2021 r.
IJHARS sprawdziła jakość handlową tłuszczów do smarowania innych niż tłuszcze mleczne (margaryn, tłuszczów do smarowania X%, miksów do smarowania) oraz tłuszczów do celów kulinarnych (przeznaczonych do pieczenia, smażenia, gotowania).
-
21.04.2022
Ceny żywności osiągnęły najwyższe wartości od 1990 roku – nowy raport FAO
Światowe ceny żywności osiągnęły w marcu 2022 najwyższy poziom od 32 lat, podaje Organizacja Narodów Zjednoczonych do spraw Wyżywienia i Rolnictwa (FAO).
-
12.04.2022
Przy półce z alternatywnym nabiałem - popularność zamienników nabiału
Chociaż światowy rynek zamienników nabiału już od kilku lat konsekwentnie rośnie, to wciąż jest na stosunkowo wczesnym etapie rozwoju.
-
04.04.2022
Salmonella i Campylobacter nadal wykazują wysoki poziom oporności na antybiotyki – raport EFSA i ECDC
Kampylobakterioza była najczęściej zgłaszaną chorobą odzwierzęcą i przenoszoną przez żywność w UE w 2020 r. W przypadku Salmonella Enteritidis zaobserwowano narastające tendencje oporności na antybiotyki z klasy chinolonów/fluorochinolonów.
-
01.04.2022
FDA wstrzymuje obowiązywanie niektórych przepisów dot. wyrobów mleczarskich
FDA opublikowała zawiadomienie o wstrzymaniu obowiązywania niektórych przepisów dotyczących wyrobów mleczarskich. Przepisy z dn. 11 czerwca 2021 r. zmieniły m.in. definicję i standard dla jogurtu oraz unieważniły definicje i standardy dla jogurtów niskotłuszczowych i beztłuszczowych.
-
22.03.2022
Centrum Usług HPP w Michałowicach, czyli jak paskalizacja rozwija się w Polsce
Ostatnie lata pokazały, że polski foodtech stał się polem do rywalizacji wśród producentów żywności, szukających unikalnych produktów spożywczych oraz efektywnych metod eliminacji zagrożeń mikrobiologicznych. Jedną z nowoczesnych metod utrwalania, jaka staje się aktualnie niezwykle popularna w Polsce jest proces HPP.
-
16.03.2022
Technologia HPP zapewnia bezpieczeństwo żywności bez uszczerbku dla jakości – opinia EFSA
Utrwalanie żywności pod wysokim ciśnieniem (HPP) skutecznie niszczy szkodliwe mikroorganizmy i nie stwarza większych obaw w zakresie bezpieczeństwa żywności niż inne metody obróbki. Są to dwa wnioski z opinii naukowej opublikowanej przez EFSA.
-
11.03.2022
Santander AGROskop luty 2022: mleko
W 2021 r. eksport produktów mleczarskich, w ujęciu wolumenowym, zwiększył się o 3%, osiągając rekordowe 1 700 tys. t. Wyższą dynamikę, bo 12-procentową, odnotowano w przypadku wartości eksportu. Na rynku mleka również czynnikiem wspierającym eksport był wzrost cen na rynku europejskim oraz światowym
-
09.03.2022
Jak konflikt Rosja-Ukraina wpłynie na sytuację branży rolno-spożywczej?
24 lutego 2022 roku zbrojna agresja Federacji Rosyjskiej na Ukrainę diametralnie zmieniła sytuację polityczno-społeczno-gospodarczą w Ukrainie. Wybuch wojny, a następnie nałożenie przez Unię Europejską oraz inne kraje zachodnie, takie jak USA, Izrael, Japonia i wiele innych, rozległych sankcji gospodarczych na Rosję, już ma i będzie miało dalsze znaczące skutki międzynarodowe dla wielu gałęzi gospodarki światowej, w tym branży rolno-spożywczej.
-
03.03.2022
Santander AGROskop luty 2022: kwestie horyzontalne
W 2021 r. krajowy sektor rolno-spożywczy po raz kolejny osiągnął świetne wyniki w eksporcie. Wartość żywności, która trafiła na rynki zagraniczne, wyniosła prawie 37,4 mld euro, co oznacza wzrost o 9% w porównaniu do wysokiego poziomu z roku 2020. Niewątpliwie obrotom w handlu sprzyjały wysokie ceny na rynku europejskim i globalnym.
-
25.02.2022
Informacje branżowe - mleko i jego przetwory, styczeń 2022
Ceny mleka i przetworów mlecznych wg MRiRW. Nowozelandzki indeks GDT na najwyższym poziomie od lutego 2014 r.
-
24.02.2022
Polska: uchwalono program zwalczania BSE
Od dnia 1 stycznia 2022 r. w Polsce wprowadzono program zwalczania gąbczastej encefalopatii bydła (Bovine spongiform encephalopathy – BSE) na lata 2022–2024
-
17.02.2022
Santander AGROskop styczeń 2022: Kwestie horyzontalne
W grudniu ceny żywności na świecie lekko obniżyły się w relacji do listopada. Wskaźnik cen żywności FAO wyniósł 133,7 pkt, co oznacza spadek o 1,2 pkt m/m. Spadek notowań to efekt osłabienia cen czterech, z pięciu, surowców, będących podstawą do wyliczania wskaźnika: zbóż, mięsa, olejów roślinnych i cukru. Wzrost odnotowano w przypadku produktów mlecznych. Pomimo obserwowanego osłabienia, światowe ceny surowców rolnych pozostały na historycznie wysokich poziomach.
-
08.02.2022
Santander AGROskop styczeń 2022 - Mleko
Pomimo wysokich cen skupu mleka, rolnicy są bardzo ostrożni w zwiększaniu produkcji mleka. Barierą są koszty produkcji i dotyczy to nie tylko Europy, ale również innych regionów świata, istotnych pod względem dostaw produktów mlecznych na rynek światowy. Stabilna podaż surowca, przy wysokim popycie, wspiera ceny produktów mlecznych oraz surowca.
-
26.01.2022
Aseptyczne pobieranie próbek w przemyśle mleczarskim
Firma Qualitru oferuje system do aseptycznego pobierania próbek w przemyśle mleczarskim. Dowiedz się więcej jak za darmo przetestować ten system w Twoim zakładzie.
-
24.01.2022
Cztery technologie produkcji glikozydów stewiolowych zatwierdzone przez Codex Alimentarius
Rozszerza to możliwości stosowania stewii i daje elastyczność stosowania stewii z różnych technologii produkcji w zależności od receptur. Napoje nadal są wiodącą kategorią nowych produktów ze stewią, podczas gdy odżywki dla sportowców, suplementy, nabiał, przekąski i słodycze również odnotowują znaczny wzrost. Nowe, pojawiające się kategorie to desery, lody, wyroby piekarnicze i płatki zbożowe.
-
20.01.2022
EFSA pozytywnie oceniła dodatek paszowy dla krów mlecznych zmniejszający emisję metanu
Nowy dodatek paszowy, którego celem jest zmniejszenie emisji metanu z fermentacji jelitowej krów mlecznych, został uznany za skuteczny przez unijną agencję ds. bezpieczeństwa żywności (EFSA).
-
12.01.2022
Konsultacje publiczne w zakresie dobrostanu zwierząt
Zbliża się termin zakończenia konsultacji publicznych prowadzonych przez Komisję Europejską w związku z przeglądem prawodawstwa Unii Europejskiej w zakresie dobrostanu zwierząt.
-
12.01.2022
Polska baza produktów plant-based i perspektywy produkcji białek roślinnych na świecie
Nowy Jork, 11 sierpnia 2021 r. raport Bloomberg – Rynek żywności pochodzenia roślinnego może stanowić ok. 7,7% światowego rynku białka do 2030 r. A wartościowo szacuje się, że będzie wart ponad 162 mld USD, w porównaniu do 29,4 mld USD w 2020 r. W tym samym czasie zapotrzebowanie na białka zwierzęce, może osiągnąć wartość 1,2 bln USD. Jak w takim razie zachowują się poszczególni wielcy gracze oraz jak kształtuje się sytuacja na polskim rynku produktów konsumenckich?
-
27.12.2021
Nowe możliwości w suplementacji mleka krowiego białkiem roślinnym
Naukowcy z Wydziału Nauki o Żywności i Technologii na Uniwersytecie Columbus, Ohio, USA opracowali nowatorską metodę uzupełniania mleka krowiego białkiem roślinnym przy użyciu łatwo dostępnych metod do przetwarzania mleka. Jako żródło białka roślinnego użyto groch.
-
15.12.2021
Białoruś wprowadza zakaz importu szeregu produktów rolno-spożywczych
1 stycznia 2022 r. Białoruś wprowadza zakaz importu szeregu produktów rolno spożywczych z wybranych państw, w tym Polski.
Nasi partnerzy