Zapisz się do newslettera
Najważniejsze informacje dla branży spożywczej!
Zapisz się na newsletter FoodFakty i bądź na bieżąco:
Z roku na rok przybywa opłat związanych z wprowadzaniem do obrotu, sprzedażą lub inną formą dysponowania produktami żywnościowymi. Opłaty te rozproszone są w różnych regulacjach, dotyczą rozmaitych kategorii produktów i mają (często) odmienne funkcje.
Warto wskazać, że w dokumencie tym poruszone zostały nie tylko kwestie dotyczące regulacji oświadczeń żywieniowych i zdrowotnych, ale również inne istotne tematy dotyczące ochrony konsumentów UE
Celem przepisów jest zmniejszenie skali wylesiania oraz degradacji lasów w związku z wprowadzaniem do UE niektórych produktów takich jak np. kawa, kakao, olej palmowy oraz soja
Prace Komisji Europejskiej nad propozycją tekstu rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady w sprawie opakowań i odpadów opakowaniowych (...) toczą się od 30 listopada 2022 r.
Kontrola żywności i zapewnienie jej bezpieczeństwa oraz odpowiedniej jakości handlowej wymaga aktywności zarówno samych podmiotów prowadzących przedsiębiorstwa, jak i organów dbających o przestrzeganie przepisów
W pierwszej kolejności należy mieć na względzie, że celem nowej dyrektywy jest w szczególności wkład w rozwój unijnej gospodarki o obiegu zamkniętym i zielonej gospodarki poprzez umożliwienie konsumentom podejmowania świadomych decyzji o kupnie
Z reguły wszczęcie postępowania następuje bezpośrednio po przeprowadzeniu kontroli, czy też po przeprowadzeniu dodatkowych badań, które są niezbędne do oceny próbek pobranego produktu. Zwykle trwa to kilka tygodni
W ostatnich latach na rynku opakowań żywności zaszło wiele zmian, które są konsekwencją przyjęcia w 2015 r. przez ONZ dokumentu „Przekształcanie naszego świata: Agenda na Rzecz Zrównoważonego Rozwoju – 2030”
Rok 2023 przyniósł branży spożywczej ponad 1000 zmian w prawie. Przypominamy najważniejsze z nich
W Polsce, jakość handlowa miodu oraz jego oznakowanie są regulowane przez szczegółowe przepisy, które zapewniają konsumentom dostęp do produktów wysokiej jakości oraz do niezbędnych informacji na temat kupowanego miodu
Dostęp do refundowanych środków spożywczych specjalnego przeznaczenia jest niejednokrotnie kluczowy, by uzyskać możliwie jak największe zaspokojenie potrzeb zdrowotnych pacjentów. Warto zatem dowiedzieć się jakie nowości przewidział ustawodawca w zakresie refundacji produktów należących do kategorii środków spożywczych specjalnego przeznaczenia.
W aktualnie obowiązujących przepisach prawa żywnościowego brak jest wskazania, jakie produkty mogą zostać oznakowane jako „naturalne”. W świetle powyższego konieczna jest refleksja nad przedmiotowym określeniem przez pryzmat odpowiednich regulacji.
Rynek suplementów diety w Polsce dynamicznie się rozwija. Coraz bardziej świadomi konsumenci chętnie sięgają po preparaty będące skoncentrowanym źródłem witamin lub składników mineralnych lub innych substancji wykazujących efekt odżywczy lub inny fizjologiczny
eFORUM FoodFakty Summit - Globalne i rosnące zagrożenia w systemach żywności - dzień 2 - nagranie z dnia 26.10.2023 r.
Już niedługo producenci z sektora winiarskiego będą musieli zmierzyć się z dodatkowymi obowiązkami dotyczącymi znakowania win i innych produktów sektora wina
Przedsiębiorcy, chcąc dostosować się do specyficznych oczekiwań konsumentów, niejednokrotnie modyfikują receptury swoich produktów, zmieniając ich właściwości lub postać. Co tym samym, generuje niekiedy problem z odpowiednią kwalifikacją nowopowstałego produktu
Temat konopi od dłuższego czasu nie pozwala spać spokojnie osobom, które wprowadzają do obrotu produkty z ich zawartością lub oparte tylko na nich. Na rynku mamy do czynienia z wieloma formami – w suplementach diety, żywności wzbogaconej, środkach spożywczych, kosmetykach, czy nawet w produktach leczniczych
eFORUM FoodFakty - POSTĘP W TECHNOLOGII ŻYWNOŚCI - STRATEGIE PLANT-BASED 2023 - dzień 2 - nagranie z dnia 21.09.2023 r.
eFORUM FoodFakty - POSTĘP W TECHNOLOGII ŻYWNOŚCI - STRATEGIE PLANT-BASED 2023 - dzień 1 - nagranie z dnia 20.09.2023 r.
Odmiennie niż w przypadku oznaczeń dobrowolnych takich jak domowy czy wiejski, przepisy prawa żywnościowego definiują pojęcie „tradycyjny”. Pojęcie to zostało zdefiniowane w przepisach dotyczących systemów jakości produktów rolnych i spożywczych.
Na początku tego roku zrobiło się głośno na temat projektu nowelizacji ustawy o bezpieczeństwie żywności i żywienia, który miałby „uderzyć” głównie w przemysł suplementów diety
Nasi partnerzy