Strefa Managera
-
13.08.2024
Syntezy Miesiąca Strefy Managera - lipiec/sierpień 2024 - nagranie
Nagranie webinarium eksperckiego "Syntezy Miesiąca Strefy Managera - lipiec/sierpień 2024"
-
26.07.2024
Strefa Managera: NDP pozostałości węglowodorów olejów mineralnych (MOH) w środkach spożywczych – aspekty prawne
Wśród zanieczyszczeń, które wciąż nie mają ustawowo określonych najwyższych dopuszczalnych poziomów zawartości w żywności można wymienić m.in. pozostałości węglowodorów olejów mineralnych (MOH)
-
12.07.2024
Strefa Managera: Oznakowanie „tradycyjny” lub „wiejski” - orzeczenie NSA
Naczelny Sąd Administracyjny po raz kolejny potwierdził, iż użycie określenia wiejski lub tradycyjny w oznakowaniu artykułu rolno-spożywczego wiąże się z koniecznością spełnienia pewnych wymagań
-
28.06.2024
Strefa Managera: Owady jako novel food – jak przebiega rejestracja?
W obliczu wyzwań związanych z zapewnieniem zrównoważonego i efektywnego dostarczania żywności dla rosnącej populacji światowej, eksploracja nowych źródeł białka stała się nieunikniona. Jednym z takich potencjalnych źródeł są właśnie larwy owadów. W ostatnich latach narasta zainteresowanie tymi organizmami jako alternatywnym źródłem odżywczym dla ludzi oraz zwierząt hodowlanych.
-
25.06.2024
Syntezy Miesiąca Strefy Managera - czerwiec 2024 - nagranie
Nagranie webinarium eksperckiego "Syntezy Miesiąca Strefy Managera - czerwiec 2024"
-
21.06.2024
Strefa Managera: Pochodzenie celne produktu a pochodzenie preferencyjne: Jak określić, skąd pochodzi dany produkt?
Wraz ze wzrostem zainteresowania tego typu produktami, pojawiają się częste pytania wśród producentów lub dystrybutorów, jak określić pochodzenie tych produktów. Jak dokładnie ustalić, z jakiego kraju pochodzi dany suplement diety, skoro substancje, z których został wytworzony, pochodzą z szerokiej gamy krajów?
-
13.06.2024
FFSW 2024 - dzień 4 - Rosnące zagrożenia dla bezpieczeństwa żywności i nowe wymogi standardów
Foodfakty Saferty Week 2024 - dzień 4 - Rosnące zagrożenia dla bezpieczeństwa żywności i nowe wymogi standardów - nagranie z dnia 06.06.2024 r.
-
12.06.2024
FFSW 2024 - dzień 3 - Bezpieczeństwo żywności w łańcuchu żywnościowym
Foodfakty Saferty Week 2024 - dzień 3 - Bezpieczeństwo żywności w łańcuchu żywnościowym - nagranie z dnia 05.06.2024 r.
-
11.06.2024
FFSW 2024 - dzień 2 - Nowe wyzwania dla żywności
Foodfakty Saferty Week 2024 - dzień 2 - Nowe wyzwania dla żywności - nagranie z dnia 04.06.2024 r.
-
10.06.2024
FFSW 2024 - dzień 1 - Kultura Bezpieczeństwa Żywności oraz systemy bezpieczeństwa
Foodfakty Saferty Week 2024 - dzień 1 - Kultura Bezpieczeństwa Żywności oraz systemy bezpieczeństwa - nagranie z dnia 03.06.2024 r.
-
24.05.2024
Strefa Managera: Nowe Rozporządzenie Ministra Zdrowia z dnia 13 marca 2024 r. w sprawie substancji wzbogacających dodawanych do żywności – omówienie zmian
5 kwietnia 2024 r. weszło w życie rozporządzenie Ministra Zdrowia z dnia 13 marca 2024 r. w sprawie substancji wzbogacających dodawanych do żywności, które uchyliło dotychczasowe rozporządzenie Ministra Zdrowia z dnia 16 września 2010 r. w sprawie substancji wzbogacających dodawanych do żywności.
-
10.05.2024
Strefa Managera: Nowe opłaty dotyczące żywności oraz jej opakowań
Z roku na rok przybywa opłat związanych z wprowadzaniem do obrotu, sprzedażą lub inną formą dysponowania produktami żywnościowymi. Opłaty te rozproszone są w różnych regulacjach, dotyczą rozmaitych kategorii produktów i mają (często) odmienne funkcje.
-
19.04.2024
Strefa Managera: Omówienie założeń Rezolucji Parlamentu Europejskiego z dnia 18 stycznia 2024 r.
Warto wskazać, że w dokumencie tym poruszone zostały nie tylko kwestie dotyczące regulacji oświadczeń żywieniowych i zdrowotnych, ale również inne istotne tematy dotyczące ochrony konsumentów UE
-
05.04.2024
Strefa Managera: Przeciwdziałanie wylesianiu (EUDR) - znaczenie dla branży spożywczej
Celem przepisów jest zmniejszenie skali wylesiania oraz degradacji lasów w związku z wprowadzaniem do UE niektórych produktów takich jak np. kawa, kakao, olej palmowy oraz soja
-
08.03.2024
Strefa Managera: Zaawansowany etap projektu rozporządzenia opakowaniowego (PPWR). Kogo dotyczy i jakie są jego główne założenia?
Prace Komisji Europejskiej nad propozycją tekstu rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady w sprawie opakowań i odpadów opakowaniowych (...) toczą się od 30 listopada 2022 r.
-
23.02.2024
Strefa Managera: Kontrola przedsiębiorców z sektora spożywczego – na czym polega?
Kontrola żywności i zapewnienie jej bezpieczeństwa oraz odpowiedniej jakości handlowej wymaga aktywności zarówno samych podmiotów prowadzących przedsiębiorstwa, jak i organów dbających o przestrzeganie przepisów
-
09.02.2024
Strefa Managera: Greenwashing - kluczowe założenia projektu dyrektywy
W pierwszej kolejności należy mieć na względzie, że celem nowej dyrektywy jest w szczególności wkład w rozwój unijnej gospodarki o obiegu zamkniętym i zielonej gospodarki poprzez umożliwienie konsumentom podejmowania świadomych decyzji o kupnie
-
26.01.2024
Strefa Managera: Kontrola, a wszczęcie postępowania
Z reguły wszczęcie postępowania następuje bezpośrednio po przeprowadzeniu kontroli, czy też po przeprowadzeniu dodatkowych badań, które są niezbędne do oceny próbek pobranego produktu. Zwykle trwa to kilka tygodni
-
19.01.2024
Strefa Managera: Wymogi prawne dotyczące opakowań – co się zmieni?
W ostatnich latach na rynku opakowań żywności zaszło wiele zmian, które są konsekwencją przyjęcia w 2015 r. przez ONZ dokumentu „Przekształcanie naszego świata: Agenda na Rzecz Zrównoważonego Rozwoju – 2030”
-
02.01.2024
Rok 2023 w prawie żywnościowym - podsumowanie
Rok 2023 przyniósł branży spożywczej ponad 1000 zmian w prawie. Przypominamy najważniejsze z nich
-
21.12.2023
Strefa Managera: Oznakowanie miodu – regulacje prawne z którymi mierzą się producenci
W Polsce, jakość handlowa miodu oraz jego oznakowanie są regulowane przez szczegółowe przepisy, które zapewniają konsumentom dostęp do produktów wysokiej jakości oraz do niezbędnych informacji na temat kupowanego miodu
Nasi partnerzy