Na Łotwie trwa poważne dochodzenie epidemiologiczne po serii zakażeń E. coli, które dotknęły głównie dzieci uczęszczające do przedszkoli. Liczba potwierdzonych przypadków rośnie z dnia na dzień, a służby zdrowia intensyfikują działania prewencyjne.
Wyniki wyszukiwania
-
02.04.2025
Konferencja IFS Focus Day „Przyszłość zaczyna się dzisiaj – standardy jutra dla jakości i bezpieczeństwa produktów"
Z przyjemnością zapraszamy na IFS Focus Day „Przyszłość zaczyna się dzisiaj – standardy jutra dla jakości i bezpieczeństwa produktów”.
-
02.04.2025
Raport tygodniowy RASFF (24.03-30.03.2025)
System RASFF ma na celu zwiększenie odpowiedzialności oraz wzmocnienie współpracy poszczególnych państw członkowskich, w celu ograniczenia wprowadzania do obrotu niebezpiecznej żywności oraz pasz...
-
02.04.2025
Przejęcie w Brazylii ponad 41 tys. litrów oliwy z oliwek zafałszowanej innymi olejami roślinnymi
Brazylijskie władze przejęły 41 790 litrów zafałszowanej oliwy z oliwek, która została zmieszana z tańszymi olejami roślinnymi, które nie nadawały się do spożycia. Poinformowano o dwóch fałszywych markach oliwy.
-
02.04.2025
Rola towaroznawstwa w zarządzaniu jakością w warunkach gospodarki opartej na wiedzy
W imieniu Komitetu Naukowego i Organizacyjnego pragniemy zaprosić Państwa do udziału w XII Międzynarodowej Konferencji z cyklu Rola towaroznawstwa w zarządzaniu jakością w warunkach gospodarki opartej na wiedzy
-
02.04.2025
Kierunek Przyszłość: Ekspansja technologiczna w przemyśle spożywczym
Wywiad z Geertem Smet, dyrektorem ds. ekspansji na Europę Wschodnią w firmie CSB-System
-
01.04.2025
Fundusze promocji produktów rolno-spożywczych: ustawa zmieniająca weszła w życie
1 kwietnia 2025 r. weszły w życie zmienione przepisy ustawy dotyczącej funduszy promocji produktów rolno-spożywczych. Wyjątkiem jest przepis dotyczący elektronicznej formy składania deklaracji wpłat, który wejdzie w życie 1 kwietnia 2026 r.
-
01.04.2025
Podsumowanie i analiza danych z RASFF za rok 2024 – raport FOODFAKTY już dostępny!
Jak kształtowały się notyfikacje w systemie RASFF w 2024 roku? Raport FoodFakty Risk podsumowujący powiadomienia o produktach niebezpiecznych zgłoszonych do RASFF w 2024 jest już dostępny.
-
01.04.2025
Łotwa walczy z falą zakażeń E. coli – większość przypadków wśród dzieci
-
01.04.2025
Ocena sensoryczna w badaniach przechowalniczych. Komu to potrzebne?
Wiele artykułów poświęconych badaniom sensorycznym przedstawia tę naukę o pomiarze i ocenie właściwości (cech jakościowych) produktu (za pomocą jednego lub kilku zmysłów) w sposób bardzo pretensjonalny przedstawiając tylko suche dane, metody już opisane w normach i pewne założenia umożliwiające realizację tego badania
-
01.04.2025
Nowe wytyczne UE: Obowiązkowe stosowanie pełnogenomowego sekwencjonowania w walce z ogniskami chorób pokarmowych
Komisja Europejska, we współpracy z Europejskim Urzędem ds. Bezpieczeństwa Żywności (EFSA), opublikowała dokument zawierający odpowiedzi na najczęściej zadawane pytania dotyczące stosowania pełnogenomowego sekwencjonowania (WGS) w dochodzeniach związanych z ogniskami chorób przenoszonych drogą pokarmową.
-
31.03.2025
Konferencja Biscuit People: Globalny Punkt Spotkań Branży Ciasteczek
Branża ciasteczek rozwija się dynamicznie, a konsumenci coraz częściej poszukują zdrowszych produktów, zrównoważonej produkcji oraz innowacyjnych tekstur i smaków. Weź udział w Konferencji Biscuit People - 9-11 kwietnia, Milano Marittima (Cervia).
-
31.03.2025
Przegląd skuteczności biocydów w zwalczaniu biofilmów Listeria monocytogenes w przemyśle spożywczym
Artykuł Arthur’a i współpracowników, opublikowany na początku 2025 roku, dostarcza cennych informacji dla firm z branży spożywczej, wskazując na konieczność opracowania skutecznych i wieloaspektowych strategii dezynfekcji.