Wyniki wyszukiwania
-
31.05.2024
Mikrobiologiczna rewolucja: Nowa era żywności funkcjonalnej
Nie ulega wątpliwości, że branża spożywcza przeżywa obecnie epokowy moment, w którym mikrobiologia staje się kluczowym czynnikiem w transformacji i ewolucji przemysłu spożywczego. Wzrost zainteresowania zdrowym odżywianiem oraz rosnąca świadomość konsumentów na temat wpływu diety na zdrowie człowieka coraz częściej skłaniają producentów żywności do poszukiwania nowych rozwiązań, zarówno produktowych, jak i procesowych.
-
01.04.2019
Wirtualne narzędzie do zarządzania bezpieczeństwem żywności
Spośród 3 835 przypadków zgłoszeń do RASFF, które miały miejsce w 2017 r., aż 942 mogło potencjalne stanowić poważne zagrożenie dla zdrowia i wymagać natychmiastowej interwencji. Bieżące śledzenie informacji związanych z bezpieczeństwem żywności, w tym dotyczących zafałszowań produktów...
-
25.01.2019
Żywność funkcjonalna dla osób starszych
Dwie hiszpańskie firmy, grupa SADA oraz centrum technologiczne AINIA, opracowały żywność funkcjonalną o podwyższonej wartości odżywczej przeznaczoną specjalnie dla osób starszych. Zaprojektowano trzy produkty: purée z...
-
25.12.2018
Chleb ze starożytnego zboża o prozdrowotnych właściwościach
Obecnie coraz większą popularnością cieszą się „odkrywane na nowo” prastare gatunki zbóż. Ze względu na wysoką wartość odżywczą, producenci nierzadko dodają je do wyrobów pełnoziarnistych w celu polepszenia ich właściwości prozdrowotnych. Grupa badaczy z Centrum Technologicznego AINIA
-
05.10.2018
Przekąski coraz bardziej popularne – nowy kierunek rozwoju przemysłu spożywczego
Sektor przekąsek stanowi obecnie przestrzeń dla rozwoju i innowacji w przemyśle spożywczym. Według badania przeprowadzonego przez hiszpańską firmę Ainia Forward, 91% konsumentów przekąsek spożywa je w ciągu dnia „w międzyczasie”, a 8% zastępuje nimi główne posiłki...
-
30.03.2018
Żywność funkcjonalna w prewencji choroby Alzheimera
Centrum Rozwoju Przemysłu Rolno-Spożywczego (AINIA) wraz z Instytutem Badań Sanitarnych (INCLIVA) w Hiszpanii połączyły siły we wspólnym projekcie, którego celem jest zaprojektowanie...
-
14.03.2018
Ozonowanie lodu jako metoda utrwalania ryb
Centrum Rozwoju Przemysłu Rolno-Spożywczego (AINIA) w Hiszpanii opracowuje innowacyjny system ozonowania lodu w postaci drobnych łusek, który służyć ma do utrwalania produktów rybnych i owoców morza. Metoda ta może okazać się...
-
14.02.2018
Oprogramowanie prognozujące trwałość żywności przetworzonej
Przed wprowadzeniem nowych produktów na rynek, przemysł spożywczy musi przeprowadzić badania trwałości, aby określić jak cechy żywności zmieniają się w czasie. W przeciwieństwie do szybko psujących się produktów (owoce, warzywa itp.)...