Dochodzenie w Holandii w sprawie fałszowania dokumentów eksportowych mięsa drobiowego
Holenderskie służby prowadzą śledztwo w sprawie fałszowania dokumentacji dotyczącej eksportu mięsa drobiowego.
Holenderskie służby prowadzą śledztwo w sprawie fałszowania dokumentacji dotyczącej eksportu mięsa drobiowego.
Komisja Europejska rozważa ustalenie maksymalnych poziomów MOH w określonych produktach spożywczych. Aby uzasadnić tę decyzję, KE upoważniła EFSA do aktualizacji opinii naukowej panelu CONTAM.
W produkcie zbadanym przez Państwową Inspekcję Sanitarną stwierdzono obecność białka soi. Na etykiecie produktu nie umieszczono odpowiedniej informacji dotyczącej obecności tego składnika alergennego.
Pakistańskie władze zamknęły zakład produkujący zafałszowana napoje gazowane znanych marek z użyciem niebezpiecznych dla zdrowia składników. Skonfiskowano 18 800 litrów napojów.
System RASFF ma na celu zwiększenie odpowiedzialności oraz wzmocnienie współpracy poszczególnych państw członkowskich, w celu ograniczenia wprowadzania do obrotu niebezpiecznej żywności oraz pasz...
W produkcie zbadanym przez Państwową Inspekcję Sanitarną stwierdzono obecność białka soi. Na etykiecie produktu nie umieszczono odpowiedniej informacji dotyczącej obecności tego składnika alergennego.
Jesteś przedsiębiorcą z branży spożywczej? Pracujesz przy kontroli przedsiębiorców? A może po prostu jesteś świadomym konsumentem, któremu zależy, żeby żywność była bezpieczna? „System powiadamiania o wprowadzeniu do obrotu żywności prozdrowotnej (SPOŻ)” to innowacyjny projekt, który wspiera wszystkich uczestników rynku spożywczego.
Inspekcja Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych przedstawia wyniki przeprowadzonych w II kwartale 2023 r. planowych kontroli w zakresie jakości handlowej świeżych owoców i warzyw oraz ziemniaków. Najwięcej nieprawidłowości stwierdzano w zakresie znakowania.
14 września 2023 r. w Instytucie Nauk o Żywieniu Człowieka Szkoły Głównej Gospodarstwa Wiejskiego odbyła się konferencja naukowa pt. “Partnerstwo instytucjonalne w kształtowaniu zachowań żywieniowych w trosce o zdrowie publiczne”, dedykowana Profesorowi Stanisławowi Bergerowi.
IJHARS sprawdziła znakowanie pieczywa i pieczywa półcukierniczego, ciast i wyrobów ciastkarskich oraz cukierków. Dodatkowo sprawdzono jakość handlową paczkowanej bułki tartej w zakresie parametrów fizykochemicznych, organoleptycznych oraz znakowanie produktu.
Grzywną w wysokości 28 000 dolarów nowozelandzkich ukarano importerów z Auckland, którzy na sprowadzonych produktach nie umieścili przetłumaczonych na język angielski deklaracji dotyczących alergenów pokarmowych.
W wyniku działań urzędowych Państwowej Inspekcji Sanitarnej wykryto Salmonella spp. w 3 z 5 próbek produktu mięso mielone wołowe, schłodzone Rzeźnik 400 g.
System RASFF ma na celu zwiększenie odpowiedzialności oraz wzmocnienie współpracy poszczególnych państw członkowskich, w celu ograniczenia wprowadzania do obrotu niebezpiecznej żywności oraz pasz...
Gwardia Cywilna skonfiskowała 34 tony żywności nienadającej się do spożycia, która miała zostać dystrybuowana w Hiszpanii i Portugalii.
Nagranie webinarium eksperckiego "Syntezy Miesiąca Strefy Managera - wrzesień 2023"
W krajach, które wzięły udział w biomonitoringu BPA, poziom przekroczeń wahał się od 71% do 100%. Narażenie ludności na BPA w Europie jest zatem zbyt wysokie i stanowi potencjalne zagrożenie dla zdrowia.
Portugalski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności i Gospodarki (ASAE) przeprowadził na początku września 2023 r. akcję kontrolną, mającą na celu zwalczanie nieuczciwych praktyk w sektorze suplementów diety. Przejęto produkty o wartości 28 309 euro.
Po co badać? Jakie czynniki składają się na kontrolę jakości?
System RASFF ma na celu zwiększenie odpowiedzialności oraz wzmocnienie współpracy poszczególnych państw członkowskich, w celu ograniczenia wprowadzania do obrotu niebezpiecznej żywności oraz pasz...
Badania epidemiologiczne pokazują, że przewlekłe spożycie iAs z dietą i wodą pitną wiąże się ze zwiększonym ryzykiem wystąpienia wielu niekorzystnych skutków zdrowotnych.
Sekcja zdecydowała o rozbudowie części normy dotyczącej oceny jakości mięsa wołowego w zakresie informacji związanych z warunkami oceny wstępnej tusz, technikami oceny, pomiarami standardów jakości mięsa, czy też kompetencjami i kwalifikacjami osób dokonujących oceny tusz.