Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności (EFSA) przedstawił najnowszą opinię naukową dotyczącą srebra (E 174) jako dodatku do żywności. Dokument stanowi kontynuację wcześniejszych ocen i analizuje nowe dane dostarczone przez przemysł w odpowiedzi na wcześniejsze zastrzeżenia.
Bezpieczeństwo żywności
-
13.05.2025
Prognozowanie bezpieczeństwa żywności – raport podsumowujące spotkanie FAO
Eksperci omówili i uzgodnili podstawowe elementy podejścia foresight w zakresie bezpieczeństwa żywności, które jest podstawową częścią dokumentu.
-
13.05.2025
Łagodne reakcje alergiczne przy minimalnych dawkach: nowe dane wspierające precyzyjne etykietowanie żywności
Nowe badania, opublikowane w „Food and Chemical Toxicology”, analizują reakcje alergiczne wywoływane przez niskie dawki białek z 11 najważniejszych alergenów pokarmowych.
-
13.05.2025
Migracja kobaltu z czajnika żeliwnego
Główny Inspektor Sanitarny został poinformowany poprzez System Wczesnego Ostrzegania o Niebezpiecznej Żywności i Paszy (RASFF) o wycofaniu czajników żeliwnych określonych poniżej ze względu na stwierdzoną migrację kobaltu z czajników do żywności.
-
13.05.2025
Pestycyd (antrachinon) w partii herbaty czarnej liściastej
W wyniku kontroli urzędowej Państwowej Inspekcji Sanitarnej stwierdzono przekroczenie najwyższego dopuszczalnego poziomu pozostałości pestycydu - antrachinonu w herbacie czarnej liściastej.
-
12.05.2025
EFSA aktualizuje ocenę srebra (E174) jako dodatku do żywności
-
09.05.2025
Najważniejsze europejskie instytuty rolno-spożywcze powołują nowy sojusz naukowy ESAAF
Pięć czołowych europejskich instytutów naukowych ogłosiło utworzenie Europejskiego Sojuszu Naukowego na rzecz Rolnictwa i Żywności (ESAAF) – nowej koalicji naukowej, która ma wesprzeć transformację oraz zwiększenie odporności sektora rolno-spożywczego Unii Europejskiej.
-
08.05.2025
Pseudomonas spp. w mleku i produktach mleczarskich: zagrożenie mikrobiologiczne, zdolność do tworzenia biofilmu i profile antybiotykowe
Bakterie z rodzaju Pseudomonas, choć nie są klasycznymi patogenami, mogą negatywnie wpływać na trwałość produktów mlecznych oraz stanowić zagrożenie w kontekście antybiotykooporności i tworzenia biofilmów.Czytaj więcej -
08.05.2025
Wzrost świadomości konsumentów przełożył się na większą ilość skarg konsumenckich w Irlandii
W ubiegły roku irlandzki urząd FSAI rozpatrzył łącznie 8596 skarg i zapytań konsumentów, co stanowi wzrost w porównaniu do 2023 r.
-
07.05.2025
Nowe uprawnienia FSA do walki z oszustwami żywnościowymi
Agencja ds. Standardów Żywności (FSA) ogłosiła wprowadzenie w życie nowych uprawnień, które wzmocnią zdolności jej Krajowej Jednostki ds. Przestępczości Żywnościowej (NFCU) w Anglii i Walii do zwalczania oszustw żywnościowych.
-
07.05.2025
Raport tygodniowy RASFF (28.04-04.05.2025)
System RASFF ma na celu zwiększenie odpowiedzialności oraz wzmocnienie współpracy poszczególnych państw członkowskich, w celu ograniczenia wprowadzania do obrotu niebezpiecznej żywności oraz pasz...
-
06.05.2025
Sekwencjonowanie całego genomu w ogniskach chorób przenoszonych drogą pokarmową
Analizując i porównując profile genomiczne bakterii z zanieczyszczonej żywności i zakażonych osób, naukowcy mogą zidentyfikować korelacje między źródłami infekcji a przypadkami u ludzi, zapewniając podstawę skuteczniejszych interwencji w zakresie zdrowia publicznego.Czytaj więcej -
06.05.2025
Acesulfam K (E950) jako dodatek do żywności - ponowna ocena EFSA
Zespół orzekający stwierdził, że zgłoszone zastosowania i poziomy stosowania acesulfamu K (E 950) nie budzą obaw co do bezpieczeństwa. Zwiększył też jego dopuszczalne dzienne spożycie.
-
05.05.2025
Ocena temperatury w domowych lodówkach – badania wskazują wzrost ryzyka rozwoju bakterii Listeria monocytogenes
Badania te mają kluczowe znaczenie dla przemysłu spożywczego, ponieważ uwidaczniają potrzebę poprawy w zakresie komunikacji i edukacji konsumentów. Wprowadzenie nowoczesnych technologii monitorowania temperatury oraz kampanie edukacyjne mogą znacząco wpłynąć na zmniejszenie ryzyka zakażeń.Czytaj więcej -
05.05.2025
Międzynarodowe ognisko zakażeń Salmonella Typhimurium związane z produktami czekoladowymi. Kluczowa rola sekwencjonowania genomowego i wnioski dla branży spożywczej.
W 2022 roku światowy przemysł spożywczy stanął w obliczu poważnego kryzysu – wybuchu międzynarodowego ogniska jednofazowej Salmonella Typhimurium ST34, związanego z popularnymi produktami czekoladowymi dla dzieciCzytaj więcej -
05.05.2025
Stwierdzenie przekroczenia najwyższego dopuszczalnego poziomu kwasu cyjanowodorowego w nasionach lnu
Główny Inspektorat Sanitarny został poinformowany poprzez System Wczesnego Ostrzegania o Niebezpiecznej Żywności i Paszach (RASFF) o stwierdzeniu w badaniach urzędowych przekroczenia najwyższego dopuszczalnego poziomu kwasu cyjanowodorowego w nasionach lnu.Czytaj więcej -
05.05.2025
Możliwa obecność fragmentów plastiku w jednej partii zajączków z polewy o smaku kakaowo-mlecznej
Główny Inspektorat Sanitarny został poinformowany o skardze konsumenta na obecność fragmentu plastiku w produkcie pn. Zajączek z polewy o smaku kakaowo-mlecznej.Czytaj więcej -
02.05.2025
Interpretacja wyników badania histaminy w rybach przez AESAN: kluczowe wytyczne dla branży spożywczej
Wg AESAN wynik należy uznać za niezgodny, jeśli uzyskana wartość, bez uwzględnienia niepewności analitycznej, przekracza limity ustalone dla zawartości histaminy zgodnie z rozporządzeniem (WE) nr 2073/2005.
-
02.05.2025
Przegląd najnowszych osiągnięć kształtujących przyszłość opakowań żywności jadalnej z zawartością substancji przeciwdrobnoustrojowych
Przedstawiamy obszerny przegląd najnowszych osiągnięć wpływających na przyszłość opakowań żywności z dodatkiem substancji przeciwdrobnoustrojowych.Czytaj więcej -
02.05.2025
Ramy regulacyjne dotyczące Salmonelli u surowego drobiu w USA - wycofanie propozycji
Zmiany miały polegać m.in. na uchwaleniu standardów produktu w związku zafałszowaniami, zagrożeniem Salmonellą oraz elektronicznym przesyłaniem dokumentów
-
01.05.2025
Wymogi oceny bezpieczeństwa nowej żywności i nowych składników żywności – aktualizacja wytycznych Agencji ds. Żywności Singapuru
Publikacja wytycznych stanowi odpowiedź na rosnące zainteresowanie nowymi technologiami żywnościowymi, takimi jak białka alternatywne (np. mięso hodowane w laboratoriach), żywność funkcjonalna czy produkty roślinne. Dzięki nim Singapur zamierza utrzymać pozycję lidera w dziedzinie innowacji w sektorze spożywczym.
-
01.05.2025
Rekordowy wzrost zakażeń salmonellą w Szwecji w 2024 roku
Nasi partnerzy