Plan transformacji białek jako ekonomiczna siła napędowa w Holandii
Oczekuje się, że plan przyczyni się do przyspieszenia wzrostu aktywności gospodarczej w wysokości 2,6 mld EUR. A import soi może zostać zmniejszony o jedną trzecią.
Oczekuje się, że plan przyczyni się do przyspieszenia wzrostu aktywności gospodarczej w wysokości 2,6 mld EUR. A import soi może zostać zmniejszony o jedną trzecią.
Dziś rozpoczyna się kolejna edycja Wielkanocnej Zbiórki Żywności. Stacjonarna zbiórka odbędzie się w dniach 24-25 marca w blisko 1 500 sklepach lokalnych i największych sieciach handlowych w ponad 300 miejscowościach w Polsce przy wsparciu ponad 5 000 wolontariuszy
Targi Wyposażenia i Technologii Laboratoryjnych LABS EXPO - to możliwość spotkania i okazja do inspirujących rozmów i dyskusji oraz nawiązania nowych kontaktów biznesowych. To również doskonały sposób na uzyskanie sporej dawki wiedzy merytorycznej poprzez udział w części edukacyjnej targów.
Po starannej i rygorystycznej ocenie FDA zaakceptowała wniosek firmy uznając, że jej pierwszy produkt drobiowy, hodowany kurczak, jest bezpieczny do spożycia.
W imieniu Urzędu Patentowego RP zapraszamy do udziału w konferencji online pt. „Znaczenie praw własności intelektualnej dla MŚP” organizowanej przez Urząd Patentowy RP i EUIPO, która odbędzie się 30 marca 2023 r. w godzinach 10.00 – 11.40.
Biorąc pod uwagę wieloletnie doświadczenie w branży spożywczej i FMCG, śledząc na bieżąco zachodzące na rynku zmiany, targi WorldFood Poland postanowiły podzielić się wiedzą i przygotować serię publikacji będących swoistym przeglądem polskiego rynku z podziałem na kategorie produktowe.
Celem raportu jest przedstawienie obrazu aktualnej sytuacji rynkowej i prawnej napojów (Low i No-alcohol – LNA), a także prognoza przyszłych trendów w zakresie ich produkcji i konsumpcji.
Ta decyzja jest wyrazem uznania dla wkładu DNV w zapewnienie jakości i integralności certyfikacji służącej zwiększaniu bezpieczeństwa żywności
Za nami czwarte spotkanie Zespołu ds. Zrównoważonej Produkcji Żywności. Serdecznie dziękujemy Państwu za obecność, ale również za szerokie zaangażowanie w dyskusję na temat korzyści, wyzwań oraz zmian jakie wiążą się z praktyką rolnictwa regeneratywnego.
Po 3 miesiącach zawieszenia standard International Featured Standards (IFS) zostaje przywrócony jako rozpoznawalny przez GFSI.
Zadania realizowane przez Inspekcję JHARS mają zapewniać, że wprowadzany do obrotu chmiel i produkty chmielowe zostały poddane procesowi certyfikacji i spełniają minimalne wymagania jakościowe określone w przepisach.
Targi WorldFood Poland odbędą się w dniach 18-20 kwietnia w Centrum EXPO XXI w Warszawie, ul. Prądzyńskiego 12/14. Podczas tegorocznej edycji zaprezentowane zostaną nowości: sektor Packaging i strefa roślinna. W ramach targów tradycyjnie już odbędą się prelekcje i debaty na temat aktualnej sytuacji na rynku spożywczym. Partnerem tytularnym targów WorldFood Poland została KSM-66 Ashwaganda.
W ramach nadzoru nad rynkiem wina Inspekcja JHARS przeprowadza kontrole w podmiotach produkujących wino z winogron pochodzących z upraw winorośli położonych na terenie Polski.
W raporcie zawarto szczegółowe informacje na temat rodzajów obiektów według położenia geograficznego, rozmiarów bioreaktorów, wiedzy o produktach i nie tylko.
W portfolio firmy, która wystartowała w połowie 2021 roku znajdują się aktualnie alternatywy jogurtów, puddingi bez dodatku cukru i napoje roślinne. W zeszłym roku start-up uzyskał tytuł Najlepszej Nowej Marki Roślinnej 2021 według plebiscytu RoślinnieJemy.
1 lutego 2023 BRCGS było gospodarzem największego wydarzenia skupiającego się wokół tematyki bezpieczeństwa żywności w Wielkiej Brytanii i regionie EMEA - Food Safety Europe (FSE) 2023.
23 lutego 2023 miał miejsce finał Plebiscytu na Najlepszy Roślinny Produkt Roku, organizowanego od pięciu lat przez kampanię RoślinnieJemy. Statuetki z widelcem - symbol najwyższej jakości, zaufania konsumentów i przecierania szlaków w roślinnej branży - powędrowały do 15 różnych firm.
Badania naukowe wskazują, że aktualny poziom produkcji żywności może być wystarczający, by wyżywić 10-miliardową populację świata w roku 2050. Pod warunkiem jednak, że do tego czasu znacznie więcej osób przejdzie na dietę roślinną i ograniczone zostanie marnotrawstwo produktów spożywczych.
W dniach 10, 11 i 12 lutego Komisja zorganizowała w Brukseli sesję zamykającą pierwszy europejski panel obywatelski, podczas którego obywatele mogli wyrazić swoją opinię na temat zintensyfikowania działań na rzecz ograniczenia marnotrawienia żywności w UE. J
Food Tech Congress to rewolucyjne wydarzenie, którego celem jest wspieranie innowacji i budowanie bardziej zrównoważonej przyszłości żywności.
W nowym raporcie Komisja Europejska podkreśla zalety rolnictwa ekologicznego w kontekście środowiska i gospodarki, wskazując jednocześnie, że na przestrzeni pięciu lat sprzedaż detaliczna żywności ekologicznej wzrosła w Unii Europejskiej blisko dwukrotnie.