Informacje branżowe #warzywa i owoce, październik 2022
Unijna podaż warzyw w 2022 może się skurczyć na skutek niekorzystnych uwarunkowań pogodowych.
Unijna podaż warzyw w 2022 może się skurczyć na skutek niekorzystnych uwarunkowań pogodowych.
ISO udostępniła narzędzie dla wszystkich, którzy pracują na rzecz zerowej emisji gazów cieplarnianych netto dla swojej firmy, grupy lub kraju.
Produkty rolno-spożywcze i napoje będą promowane za pomocą ekspozycji, degustacji, pokazów kulinarnych, prezentacji lub innych, odpowiednich środków. Zgłoszenia produktów do prezentacji w pawilonie można przesyłać do 25 listopada br.
Prestiżowy program BIND 4.0 Open Innovation and Acceleration ogłosił wyniki Finalistów tegorocznego konkursu. Na liście znalazły się trzy startupy z Polski, w tym REBREAD, którego misją jest ratowanie chleba na całym świecie i tym samym przyczynianie się do do zmniejszenia ilości żywności, która jest marnowana.
Prezes UOKiK Tomasz Chróstny postawił zarzuty Spółdzielni Mleczarskiej Mlekpol. Przedsiębiorca może nieuczciwie wykorzystywać swoją przewagę kontraktową wobec dostawców. Grozi za to kara do 3 proc. rocznego obrotu przedsiębiorcy.
Branża słodyczy i przekąsek, podobnie jak wiele innych branż, stoi przed bezprecedensowymi wyzwaniami. Wspólny program imprez i kongresów z odbywającą się równolegle specjalną edycją targów ProSweets Cologne promuje wymianę ukierunkowaną na nowe rozwiązania.
Dyrektor Narodowego Centrum Badań i Rozwoju ogłosił wydłużenie terminu na składanie wniosków w I konkursie Programu rządowego NUTRITECH – żywienie w świetle wyzwań poprawy dobrostanu społeczeństwa oraz zmian klimatu
Już po raz dwunasty odbędzie się Life Science Open Space, forum współpracy łączące osoby i firmy różnych branż i sektorów we wspólne innowacyjne przedsięwzięcia dla zdrowia i jakości życia. To ważne i prestiżowe wydarzenie środowiska life science w Polsce.
Prezes UOKiK przeprowadził badanie rynku, w którym sprawdził opłaty pobierane przez sieci handlowe za usługi świadczone, np. logistyczne lub informatyczne, na rzecz dostawców produktów rolno-spożywczych.
Serdecznie zapraszamy na nową odsłonę Konferencji Warzywniczej, która odbędzie się drugiego dnia targów TSW – 19 stycznia 2023. W tej edycji duży nacisk położymy na aktualną sytuację całego sektora warzywniczego ze szczególnym uwzględnieniem rosnących kosztów produkcji.
Piąta edycja konferencji Plant-Powered Perspectives za nami: ponad 300 uczestników, 23 wystawców w strefie Showroom, 35 prelegentów i prelegentek na dwóch scenach, 7 startupów w Plant-Powered Pitching oraz najświeższe dane na temat roślinnych innowacji w branży spożywczej.
Targi SIAL Paris zamknęły swoje podwoje. Wyniki są niezwykle pozytywne: jest to pierwsza światowa impreza tej skali, która odniosła sukces i powróciła do rezultatów sprzed pandemii, biorąc pod uwagę zarówno liczbę odwiedzających, jak i wystawców.
Innowacyjne produkty spożywcze, alternatywne źródła białka, czy rozwiązania wspierające recykling i wielokrotne użycie. To tylko niektóre z obszarów programu akceleracyjnego Foodtech Lab, który Grupa Żabka uruchomiła 18 października. Projekt skierowany jest do startupów z całej Europy, a najbardziej innowacyjne firmy będą mogły zrealizować pilotażowe wdrożenia swoich rozwiązań w ramach ekosystemu Grupy Żabka.
Bank uruchomił konkurs dla przedsiębiorców – Santander X Global Challenge | Food for the Future. Celem jest wsparcie walki z głodem na świecie, promowanie zrównoważonej produkcji żywności oraz zachęcanie do wprowadzania innowacji w procesach przemysłu spożywczego. Dla sześciu zwycięskich projektów przewidziano nagrody o łącznej wartości 120 tysięcy euro.
Stałe Przedstawicielstwo Włoch przy Unii Europejskiej 26 października 2022 zorganizowało w Parlamencie Europejskim spotkanie "Politics meets Nutrition Science", którego gospodarzem była wiceprzewodnicząca Pina Picierno, pod patronatem włoskich delegacji grup politycznych Parlamentu Europejskiego.
Według firmy badawczej Future Market Insights (FMI), globalny rynek mykoprotein ma osiągnąć do 2032 r. prawie 1 mld USD.
Prezes UOKiK wszczął postępowanie wyjaśniające dotyczące możliwego ograniczenia konkurencji podczas przeładunku zboża w portach w Gdańsku i Gdyni. W związku z tą sprawą pracownicy Urzędu, przy wsparciu Policji i po uzyskaniu zgody właściwego sądu, przeprowadzili przeszukanie w siedzibach trzech spółek.
W imieniu organizatorów serdecznie zapraszamy na Konferencję Sadowniczą, która już tradycyjnie odbędzie się pierwszego dnia Targów Sadownictwa i Warzywnictwa – 18 stycznia 2023.
W środę, 5 października, w Ambasadzie Holandii w Warszawie odbył się panel dyskusyjny na temat bioodpadów w biznesie spożywczym. Wydarzenie to było częścią 5. edycji Circular Week - serii inicjatyw skupionych na gospodarce cyrkularnej i zrównoważonym rozwoju, organizowanych przez instytut badawczy INNOWO i odbywających się w pierwszym tygodniu października.
Komisja Europejska 3 października 2022 r. zatwierdziła pakiet korzystnych zmian w Programie Rozwoju Obszarów Wiejskich 2014–2020.
Serdecznie zapraszamy na jeden z poniżej wymienionych kongresów branżowych, które odbędą się równolegle w dniu 27 października br. w hotelu Arche Krakowska (Aleja Krakowska 237/U1, 02-180 Warszawa):