Ceny żywności osiągnęły najwyższe wartości od 1990 roku – nowy raport FAO
Światowe ceny żywności osiągnęły w marcu 2022 najwyższy poziom od 32 lat, podaje Organizacja Narodów Zjednoczonych do spraw Wyżywienia i Rolnictwa (FAO).
Światowe ceny żywności osiągnęły w marcu 2022 najwyższy poziom od 32 lat, podaje Organizacja Narodów Zjednoczonych do spraw Wyżywienia i Rolnictwa (FAO).
W ubiegłym miesiącu weszła w życie ustawa o wyrobach winiarskich, która wprowadza kategorię „cydru aromatyzowanego”, dopuszczając tym samym stosowanie aromatów do tej kategorii produktów.
Wprowadzanie systemu HACCP jest bardzo czasochłonne i przedsiębiorcy z sektora spożywczego mogą napotkać w związku z tym wiele trudności. Rozpoczynając od przygotowania samego zakładu, przez wdrażanie systemu, do jego utrzymania. Na podstawie naszego doświadczenia możemy śmiało stwierdzić, że głównym czynnikiem minimalizującym ryzyko pogubienia się w gąszczu przygotowań jest dobra organizacja i znajomość tematu.
Po przeprowadzeniu kontroli i stwierdzeniu nieprawidłowości organ administracji może wydać decyzję, na podstawie której nałoży na kontrolowanego karę. Co może zrobić kontrolowany w przypadku, gdy nie zgadza się z nałożoną na niego karą?
Rozszerzenie wymagań dotyczących etykietowania na wszystkie rodzaje żywności było wynikiem rosnącej presji na osiągnięcie wymaganego standardu bezpieczeństwa żywności, zwłaszcza w kontekście wprowadzenia na rynek żywności genetycznie zmodyfikowanej.
Projekt nowej ustawy stanowi konsekwencję rozpoczęcia stosowania rozporządzenia 2018/848, które w istotny sposób zmieniło przepisy dotyczące produkcji ekologicznej, przez co konieczne było dostosowanie przepisów krajowych do nowych warunków
Konkurs Strefa Studenta to projekt umożliwiający młodym projektantom promocję nowatorskich prac szerokiemu gronu odbiorców oraz integrację i nawiązanie relacji z biznesowym środowiskiem branży opakowań - możliwość zgłoszenia przedłużona do 20 kwietnia!
Jak cyrkularna jest Polska? Innowo, Natural State oraz Circle Economy zbadają poziom cyrkularności w Polsce i wytyczą konkretne kierunki działań, aby polska gospodarka stała się bardziej cyrkularna, zrównoważona i konkurencyjna.
Wstępne szacunki FAO na temat wpływu konfliktu na światowe rynki rolne i ryzyka związanego z konfliktem, sugeruje, że między 20-30% powierzchni upraw zbóż ozimych, kukurydzy i słonecznika w Ukrainie pozostanie niezebrane lub nie zostaną obsadzone tej wiosny. Na plony tych upraw prawdopodobnie negatywnie wpłynie również brak nawozów i pestycydów.
Zaproszenie do udziału w XI Międzynarodowej Konferencji „Rola towaroznawstwa w zarządzaniu jakością w warunkach gospodarki opartej na wiedzy”
Największe targi w Polsce i Europie Środkowo-Wschodniej poświęcone sektorowi spożywczemu WorldFood Poland odbyły się w dniach 5-7 kwietnia 2022 r. w Expo XXI w Warszawie. Już po raz ósmy, mimo wielu przeciwności, połączyliśmy całą branżę w trakcie jednego wydarzenia
Reklama produktów wprowadzanych do obrotu jest jednym z podstawowych działań przedsiębiorców z uwagi na szeroki zasięg przekazywanych w ten sposób informacji konsumentowi. Jak zatem odpowiednio przygotować treści reklamowe, aby były dla odbiorcy przekonujące i jednocześnie zgodne z przepisami prawa, szczególnie w świetle panującej pandemii?
3 maja 2021 r. strona polska przesłała do Komisji Europejskiej Krajowy Plan Odbudowy i Zwiększania Odporności (KPO) – dokument programujący wsparcie z Instrumentu na rzecz Odbudowy i Zwiększania Odporności (RRF). Od tej pory trwa intensywny dialog techniczny z KE, który kończy akceptacja dokumentu przez KE (pozytywna ocena KE).
Wzrost kosztów energii, transportu i pracy doprowadzi do dalszego wzrostu cen opakowań do żywności w ciągu najbliższych 12 miesięcy, podobnie jak konflikt między Rosją a Ukrainą, wynika z raportów opublikowanych w marcu przez Rabobank.
Konferencja GFSI, która odbyła się w dn. 29–31 marca br., po 2-letniej przerwie spowodowanej Covid-19, zgromadziła ponad 600 specjalistów ds. bezpieczeństwa żywności i przedstawicieli branży spożywczej. Dyskutowano m.in. o SGS, innowacjach technologicznych w bezpieczeństwie żywności czy priorytetach GFSI.
Podsumowanie analizy sektora przetwórstwa owoców i warzyw w polskim przemyśle rolno-spożywczym.
W celu oszczędzania zasobów naturalnych ziemi oraz ograniczenia hodowli zwierząt ze względu na jej negatywny wpływ na środowisko, Unia Europejska opracowała strategię wprowadzania do masowej produkcji składników z tzw. wykazu novel food.
Już po raz ósmy organizowane są największe w Polsce i Europie Środkowo-Wschodniej Targi Żywności i Napojów - WorldFood Poland, które odbędą się w dniach 5-7 kwietnia 2022 r. w Expo XXI w Warszawie.
Międzynarodowa jednostka certyfikująca TÜV SÜD Polska, Polskie Stowarzyszenia Osób z Celiakią i na Diecie Bezglutenowej oraz V-Label Polska mają zaszczyt zaprosić Państwa do odwiedzenia stoiska TÜV SÜD Polska (Hala nr 1, stoisko C6) podczas VIII edycji Międzynarodowych Targów Żywności i Napojów WorldFood Poland 2022, które odbędą się w dniach od 5 do 7 kwietnia w HALI EXPO XXI przy ul. Prądzyńskiego 12/14 w Warszawie.
Branża konopna jest jedną z najszybciej rozwijających się nie tylko w Polsce, ale także na całym świecie. W obrocie handlowym stale pojawiają się nowe produkty wytworzone z wykorzystaniem surowca konopnego.
eFORUM FoodFakty – Strategie zrównoważonego rozwoju w branży spożywczej - nagranie z dnia 16.03.2022 r.