Nowoczesne technologie - zabezpieczanie przed szkodnikami
Nowoczesne technologie pojawiają się we wszystkich obszarach życia jako odpowiedź na rosnące, w określonym czasie, potrzeby społeczeństw.
Nowoczesne technologie pojawiają się we wszystkich obszarach życia jako odpowiedź na rosnące, w określonym czasie, potrzeby społeczeństw.
Z uwagi na globalny rozwój łańcucha dostaw żywności, konieczne jest ciągłe doskonalenie i wymyślanie bardziej efektywnych metod zapewniania bezpieczeństwa, jakości i autentyczności produktów i składników w nich występujących. Połączenie wykorzystania metagenomiki, analizy i obszernej bazy danych, dało nowe spojrzenie na kwestię złożoności łańcucha dostaw.
Delikatne przekąski z naturalnych, suszonych produktów z owoców i warzyw, są kierowane do świadomych i wymagających konsumentów aktywnie dbających o zdrowie. Produkt oferowany tak szczególnej grupie odbiorców musi spełniać szereg restrykcyjnych wymagań i bezkompromisowo dotrzymywać najwyższych standardów jakości...
Odpowiednia technologia ważenia i kontroli produktów promieniami rentgenowskimi niezwykle pomaga przy zwiększeniu wydajności procesu produkcji, a tym samym zyskaniu przewagi konkurencyjnej.
To jak dużym problemem w wysokowydajnych liniach pakowania jest zapewnienie 100% jakości zgrzewów w opakowaniach wie każdy, kto miał okazję być za to odpowiedzialny.
Polska firma Agram S.A. w procesach produkcyjnych od lat wykorzystuje maszyny japońskiego producenta – Ishida Europe.
Mali producenci snaków poszukują technologii wydajnej, ale i przystępnej. Niewielka firma rodzinna Belsia produkująca chipsy ziemniaczane wybrała zintegrowany system do pakowania Ishida.
Porcje sałaty pakowane jednostkowo są łatwe do przygotowania i spożycia, lecz stanowią nie lada wyzwanie w procesie pakowania. Ian Atkinson z Ishida Europe wyjaśnia główne trudności oraz tłumaczy, jak je pokonać przy pomocy najnowszej technologii ważenia.
Podczas światowego szczytu C40 w Kopenhadze w Danii grupa Carlsberg opublikowała aktualizację procesu powstawania eko butelki Green Fiber, pierwszej na świecie „papierowej butelki” do piwa.
Wykrywanie ewentualnych zanieczyszczeń w produktach mlecznych nie jest łatwe z wielu przyczyn. Utrudnione może być ze względu na objętość, temperaturę czy obecność wody w produkcie.
Naświetlanie UVC LED skutecznie inaktywowało patogeny na różnych powierzchniach poddawanych naświetleniu. Właściwości powierzchniowe, zwłaszcza hydrofobowość, wpłynęły na skuteczność inaktywacji...
System inspekcji X-ray ma spełniać konkretne wymagania firmy. Ciaran Murphy z Ishida Europe wyjaśnia na co zwracać uwagę. Zanim wybierzemy konkretną maszynę powinniśmy uwzględnić serię czynników.
Rozwijanie rozwiązań związanych z pakowaniem snaków pozwoliło firmie Ishida stworzyć urządzenie do torebkowania dla nowych zakresów drobnych opakowań.
Efektywność produkcji i technologia są ze sobą ściśle powiązane. Instalacja systemu hermetyzacji tacek Ishida QX-775 w firmie Friweika eG, specjalizującej się w przetwórstwie i produkcji wyrobów...
Naukowcy z australijskiej agencji naukowej CSIRO odkryli sposób na wykrycie glutenu w życie, kończąc tym samym analizę czterech głównych zbóż zawierających gluten: pszenicy, jęczmienia, owsa i żyta.
Innowacyjna firma Ishida, znana z opracowywania szeroko stosowanych rozwiązań dla konkretnych produktów i zastosowań branżowych, wprowadziła kolejną pozycję dla Sektora Rozwiązań Branżowych...
Szybki test białka kokosowego 3M ™, jakościowy immunochromatograficzny test typu lateral flow zaprojektowany do wykrywania białek kokosowych, uzyskał certyfikat AOAC® Performance Tested MethodsSM (PTM) numer 061903 od organizacji AOAC.
Produkcja wyrobów cukierniczych na szeroką skalę wiąże się z podwójną trudnością. Nie tylko należy utrzymać wysoką jakość, ale i zadbać o to, aby wizualnie produkt był idealny...
Naukowcy z Uniwersytetu w Warwick w Wielkiej Brytanii odkryli, że bakterie można wykryć w ciągu kilku minut, poprzez potraktowanie ich elektrycznością.
Integralność zgrzewu opakowań jest niezwykle ważna dla produktów bezglutenowych. Opakowania z atmosferą modyfikowaną (MAP - Modified Atmosphere Packing) powinny charakteryzować się odpowiednią szczelnością, aby zapobiec potencjalnemu zanieczyszczeniu krzyżowemu
Higiena jest siłą napędową udanego procesu produkcyjnego. Restrykcyjne zasady i przepisy dotyczące produkcji żywności tyczą się również wymogów zapewnienia wysokich standardów higienicznych. Odpowiednie organy kontrolujące...