Przemysł napojowy
-
03.09.2020
Piwa kwaśne i ich profil smakowy – najnowsze doniesienia naukowców
Piwo kwaśne - cierpki wynik procesu warzenia stosowanego od wieków w Europie, zyskało ostatnio popularność w USA. Naukowcy donoszą o postępach w badaniach nad ewolucją kwasów i innych składników smakowych podczas starzenia się napoju, co, jak twierdzą, pomoże piwowarom zrozumieć i uzyskać większą kontrolę nad smakiem kwaśnego piwa.
-
13.07.2020
Trendy zdrowotne oraz pokolenie milenialsów napędzają popyt na piwo bezalkoholowe
Popularność piwa bezalkoholowego stale rośnie, choć konsumenci nie zawsze akceptowali produkty bezalkoholowe. Dzięki technologii SIGMATEC firmy API Schmidt-Bretten powstaje piwo o zawartości alkoholu na poziomie „absolutnego zera”… 0,0% – i o doskonałym smaku.
-
25.02.2020
Kolejne inicjatywy legislacyjne dotyczące eliminacji cukru z żywności (herbatki, soki, nektary, napoje)
W Polsce trwają prace nad wprowadzeniem „podatku cukrowego” czyli nad ustawą z 14 lutego 2020 r. o zmianie niektórych ustaw w związku z promocją prozdrowotnych wyborów konsumentów. Po przyjęciu ustawy przez rząd projekt był dyskutowany w Sejmie a głosowanie nad nim odbyło się 14 lutego
Nasi partnerzy