Wyniki wyszukiwania
-
26.06.2025
Największa w Polsce Konferencja Producentów Wód i Napojów odbędzie się już niebawem!
W tym roku obchodzimy 25-lecie istnienia Krajowa Izba Gospodarcza "Przemysł Rozlewniczy". Z tej okazji mamy zaszczyt zaprosić Państwa na wyjątkową, jubileuszową, 44. Ogólnopolską Konferencję Producentów Wód i Napojów, która odbędzie się w Wiśle w dniach 24-26 września 2025 roku w HOTELU Crystal Mountain *****.
-
26.06.2025
Komentarz do zmian w prawie - maj 2025
W maju opublikowano wykaz krajów o niskim lub wysokim ryzyku w związku z wdrożeniem EUDR, skorygowano wykaz dodatków do żywności oraz zaktualizowano wykaz laboratoriów urzędowych i krajowych laboratoriów referencyjnych w rolnictwie ekologicznym
-
26.06.2025
Znaczenie jakości wody w systemach rolno-spożywczych – ustalenia po spotkaniu FAO
Wysokiej jakości woda na każdym etapie produkcji żywności — od nawadniania, hodowli zwierząt, akwakultury, mycia, przetwórstwa aż po wodę pitną — została uznana za kluczowy czynnik bezpieczeństwa żywności.
-
25.06.2025
Komisja planuje wycofanie projektu ws. tzw. „zielonych oświadczeń" (Green Claims)
20 czerwca 2025 r. Komisja Europejska ogłosiła, że zamierza wycofać wniosek legislacyjny dotyczący tzw. „zielonych oświadczeń” (green claims).
-
25.06.2025
Holenderski Instytut Kryminalistyki potwierdził brak obecności konopi indyjskich w wycofanych żelkach Haribo Happy Cola F!ZZ
Holenderski Narodowy Instytut Kryminalistyki ogłosił wyniki swoich badań, dotyczących żelków Haribo Happy Cola F!ZZ i potwierdził brak obecności konopi indyjskich lub substancji pokrewnych w produkcie.
-
25.06.2025
Raport tygodniowy RASFF (16.06-22.06.2025)
System RASFF ma na celu zwiększenie odpowiedzialności oraz wzmocnienie współpracy poszczególnych państw członkowskich, w celu ograniczenia wprowadzania do obrotu niebezpiecznej żywności oraz pasz...
-
25.06.2025
PFAS pod lupą: nowe ustalenia niemieckiego komitetu ds. bezpieczeństwa żywności
Komisja BfR zwróciła uwagę na istotne zmiany w klasyfikacji rakotwórczości wybranych PFAS przez Międzynarodową Agencję Badań nad Rakiem (IARC).
-
24.06.2025
Migracja pierwszorzędowych amin aromatycznych z Łyżki do spaghetti
Na podstawie badań przeprowadzonych przez Państwową Inspekcję Sanitarną stwierdzono migrację do żywności pierwszorzędowych amin aromatycznych, w badanych próbkach wyrobu do kontaktu z żywnością - Łyżka do spaghetti.
-
24.06.2025
Early Career Scientists Event 2025 - Food Safety for Tomorrow - zaproszenie do udziału dla młodych naukowców
W imieniu ILSI Europe FoodFakty z przyjemnością zapraszają młodych naukowców do udziału w tym inspirującym spotkaniu, które odbędzie się 10 października 2025 r. na Uniwersytecie Chemii i Technologii (UCT) w Pradze. Prace można zgłaszać do 30 czerwca!
-
24.06.2025
Mięso hodowlane zdobywa świat – pierwsze zatwierdzenia w USA i Australii otwierają drogę do globalnej ekspansji
Świat żywności przyszłości dynamicznie się rozwija, a ostatnie decyzje regulatorów w USA i Australii otwierają nowy rozdział dla sektora mięsa hodowlanego i produktów fermentowanych.
-
24.06.2025
Eksport mięsa do Chin – kluczowe wytyczne dla europejskich przedsiębiorstw
W odpowiedzi na potrzeby unijnych eksporterów, EU SME Centre opracowało kompleksowy przewodnik dotyczący eksportu mięsa do Chin.
-
24.06.2025
Z pasją do jakości – budowanie zaufania do żywności każdego dnia
Audyt certyfikacyjny powinien być traktowany nie jako formalność, lecz jako realna szansa do podniesienia poziomu bezpieczeństwa i jakości produktów w organizacji. Relacja Moniki Kropidłowskiej z TÜV SÜD Polska pokazuje, jak pasja może inspirować do rozwoju osobistego, a tym samym prowadzić do doskonalenia pracy audytorskiej i realnego wsparcia zakładów produkcyjnych w rozwijaniu skutecznych systemów zarządzania bezpieczeństwem żywności.