W 2024 roku w Hongkongu odnotowano znaczący wzrost zagrożeń dla bezpieczeństwa żywności, obejmujących skażenia mikrobiologiczne, chemiczne oraz obecność ciał obcych w produktach spożywczych. Dzięki systemowi monitorowania i współpracy międzynarodowej podjęto szybkie działania w celu ochrony zdrowia konsumentów.
Wyniki wyszukiwania
-
07.04.2025
Raporty FAO/WHO - nowe raporty dot. znakowania alergenów
FAO/WHO opracowały pięć raportów dotyczących znakowania alergenów opartego na ryzyku
-
07.04.2025
Przewodnik po znakowaniu win innych niż musujące – przewodnik IJHARS
Inspekcja Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych opracowała przewodnik dotyczący znakowania win innych niż musujące w celu ułatwienia producentom i konsumentom interpretacji przepisów regulujących znakowanie i certyfikację win.
-
04.04.2025
Bezpieczeństwo i jakość żywności zaczynają się od higieny! - sesja Q&A - odpowiedzi
W dn. 20 marca br. odbył się webinar pt. Bezpieczeństwo i jakość żywności zaczynają się od higieny! W trakcie webinaru na czacie padło tak dużo pytań, że nie było możliwości, aby na wszystkie z nich odpowiedzieć. Na swoje pytania odpowiada Agnieszka Mężyńska z IFS.Czytaj więcej -
04.04.2025
Eksperci, trendy i wyzwania. Co czeka branżę spożywczą, nutraceutyczną, HoReCa i cold chain w 2025 roku?
W dniach 8–10 kwietnia w halach EXPO XXI w Warszawie odbędzie się 11. edycja targów WorldFood Poland, które ponownie staną się centrum merytorycznej debaty dla przedstawicieli nie tylko z sektora spożywczego czy nutraceutycznego, lecz także cold chain oraz HoReCa.Czytaj więcej -
04.04.2025
Poszukujemy chętnych do stworzenia z nami napoju dla aktywnych
Prowadzisz aktywny tryb życia, troszczysz się o zdrowe odżywianie się, a jednak czasem zdarza ci się sięgnąć po kolorowe, słodzone napoje? Włącz się w nasz program i razem z naukowcami z Instytutu Rozrodu Zwierząt i Badań Żywności Polskiej Akademii Nauk w Olsztynie stwórz napój o właściwościach nawadniających.Czytaj więcej -
04.04.2025
Aktualizacja maksymalnych poziomów pozostałości (MRLs) dla związków miedzi: ocena ryzyka i rekomendacje EFSA
W dokumencie przedstawiono aktualizację maksymalnych poziomów pozostałości (MRLs) dla związków miedzi w świetle opinii naukowej EFSA dotyczącej ponownej oceny wartości wytycznych opartych na zdrowiu (HBGVs) oraz oceny narażenia ze wszystkich źródeł.
-
04.04.2025
NIK podsumowuje wpływy z z opłaty cukrowej i od alkoholu
Działania organów państwa w zakresie dysponowania środkami z opłaty cukrowej i opłaty od napojów alkoholowych nie były realizowane rzetelnie i prawidłowo. Wpływy z obu źródeł – łącznie ponad 5,2 mld zł w latach 2021-2023 – zasiliły budżet NFZ i w założeniu miały być dodatkowym wsparciem leczenia negatywnych skutków zdrowotnych spożywania napojów słodzonych i alkoholu. W rzeczywistości jednak miały charakter fiskalny i stały się kolejnym źródłem finansowania ogółu świadczeń, a nie konkretnych i celowanych działań zawartych w ustawie o zdrowiu publicznym oraz ustawie o przeciwdziałaniu alkoholizmowi.
-
04.04.2025
Wzrost zagrożeń dla bezpieczeństwa żywności w Hongkongu w 2024 roku
-
03.04.2025
#KupujŚwiadomie Produkt Polski - start kampanii
MRiRW rozpoczęło ogólnopolską kampanię informacyjno-edukacyjną dotyczącą oznaczenia PRODUKT POLSKI. Działania są odpowiedzią na oczekiwania konsumentów w zakresie łatwiejszej identyfikacji produktów żywnościowych wytworzonych w Polsce, z krajowych surowców.
-
03.04.2025
W Belgii odnotowano najwyższą liczbę zgłoszeń konsumenckich odnośnie bezpieczeństwa żywności
Służby w Belgii odnotowały najwyższą liczbę zgłoszeń konsumenckich złożonych w ciągu 2024 r. odnośnie bezpieczeństwa żywności. Ponad połowa zgłoszeń doprowadziła także do podjęcia konkretnych działań.
-
03.04.2025
187 przypadków zatruć pokarmowych w Singapurze po spożyciu posiłków RTE
-
02.04.2025
Auchan wycofuje sezam
Sieć Auchan została zobligowana do wycofania sezamu z uwagi na możliwą obecność Salmonelli w produkcie.