W obliczu kryzysów geopolitycznych, klimatycznych i gospodarczych europejski system żywnościowy potrzebuje pilnych i wspólnych działań. Podczas okrągłego stołu EIT Food w Warszawie ponad 100 przedstawicieli różnych sektorów debatowało nad tym, jak zwiększyć odporność i konkurencyjność europejskiej żywności – z pomocą innowacji, współpracy i odważnych decyzji.
Wyniki wyszukiwania
-
11.06.2025
We Włoszech zamknięto nielegalny magazyn z materiałami do kontaktu z żywnością i przejęto ponad 7,5 mln artykułów
W zamkniętym we Włoszech magazynie działała niezarejestrowana firma zajmująca się hurtowym handlem materiałami i przedmiotami do kontaktu z żywnością.
-
11.06.2025
Jakościowy recykling to przyszłość według branży opakowaniowej
Osiągnięcie obowiązkowych w 2030 roku poziomów recyklingu oraz zapewnienie wymaganej ilości wysokiej jakości recyklatów do produkcji opakowań wymagać będzie kilkukrotnego wzrostu zdolności przetwórczych i wydajności zakładów recyklingu materiałów w skali Europy.
-
11.06.2025
Wymagania Rozporządzenia (UE) 2023/1115 o wylesianiu (EUDR) w kontekście podejścia strategicznego
EUDR nakłada na firmy nowe obowiązki w zakresie należytej staranności, gromadzenia danych geolokalizacyjnych oraz transparentności łańcucha dostaw. Dlatego właściwe podejście w organizacji do spełniania wymagań EUDR wiąże się dużym wyzwaniem strategicznym, wymagającym przemyślanej analizy procesów, zasobów i relacji z dostawcami. Brak odpowiedniego przygotowania może oznaczać nie tylko sankcje finansowe, ale również utratę zaufania klientów i partnerów biznesowych.
-
10.06.2025
Precyzyjny pomiar koloru w przemyśle spożywczym dzięki technologii Vis-NIR
Kolor odgrywa kluczową rolę w postrzeganiu jakości żywności przez konsumenta. W przypadku produktów mięsnych, jak również wielu innych wyrobów spożywczych, barwa produktu finalnego jest efektem wielu czynników — od diety zwierząt, przez warunki uboju, aż po procesy technologiczne.
-
10.06.2025
Co dzieje się z żywnością, gdy producent już nie patrzy? – bezpieczeństwo żywności w rękach konsumenta
Każdy producent powinien przygotować się i uwzględnić zachowania konsumenckie. Powinien w swoich badaniach uwzględnić wszystko to, co robi konsument, gdy producent już nie patrzy.
-
10.06.2025
Światowy Dzień Mięsa 2025 – globalne wyzwania, zrównoważony rozwój i sztuczna inteligencja w centrum uwagi branży
Podczas II edycji Kongresu „Światowy Dzień Mięsa – World Meat Day” liderzy branży i eksperci z całego świata rozmawiali m.in. o potencjale ukraińskiego rolnictwa, nowych regulacjach środowiskowych, roli sztucznej inteligencji w produkcji i zagrożeniach epizootycznych.
-
09.06.2025
Detekcja biofilmu w przemyśle spożywczym – wyzwania, markery i techniki analityczne z perspektywy Listeria monocytogenes
Opracowanie na podstawie przeglądu literatury opublikowanego w „International Journal of Food Microbiology” (2025). Biofilmy to jedno z najtrudniejszych do kontrolowania zagrożeń mikrobiologicznych w zakładach przetwórstwa spożywczego.
-
09.06.2025
CSB Eyedentifier na liniach produkcyjnych: co potrafi i jakie tworzy możliwości
W świecie, w którym liczy się szybkość i precyzja, technologia stała się fundamentem działania. Przedstawiamy urządzenie, które nie tylko patrzy, ale rozumie, co widzi. Nazwaliśmy je CSB Eyedentifier.
-
06.06.2025
Nadchloran w żywności - aktualizacja opinii EFSA
Nadchloran jest zanieczyszczeniem, które może występować w żywności zarówno ze źródeł naturalnych jak i przedostawać się do łańcucha pokarmowego poprzez nawozy i działalność przemysłową
-
06.06.2025
Naukowcy złamali kod pieprzu - przydatne do kontroli jakości w przemyśle spożywczym
HS-GC-IMS i HS-SPME-GC-MS zostały połączone, aby kompleksowo profilować i porównywać LZO w czarnym i białym pieprzu. To dwutechniczne podejście ujawniło wyraźne chemiczne odciski palców, które będą przydatne do kontroli jakości w przemyśle spożywczym.
-
05.06.2025
Okrągły stół EIT Food: jak zwiększyć odporność i konkurencyjność europejskiej żywności?
-
05.06.2025
XXVI Międzynarodowe Sympozjum KUPS 2025 – doroczne spotkanie branży sokowniczej
Sympozjum KUPS potwierdziło swoją rangę jako kluczowe forum dla branży sokowniczej w Polsce i Europie Środkowo-Wschodniej. Uczestnicy mogli nie tylko zapoznać się z najnowszymi trendami, technologiami i regulacjami, ale także wspólnie zastanowić się nad przyszłością sektora w obliczu dynamicznych zmian rynkowych i środowiskowych.