Raport tygodniowy RASFF (25.12-31.12.2023)
System RASFF ma na celu zwiększenie odpowiedzialności oraz wzmocnienie współpracy poszczególnych państw członkowskich, w celu ograniczenia wprowadzania do obrotu niebezpiecznej żywności oraz pasz...
System RASFF ma na celu zwiększenie odpowiedzialności oraz wzmocnienie współpracy poszczególnych państw członkowskich, w celu ograniczenia wprowadzania do obrotu niebezpiecznej żywności oraz pasz...
W 2022 r. liczba zgonów spowodowanych zoonozami była najwyższa od dekady – takie wnioski płyną z nowego raportu przygotowanego przez Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności (EFSA) oraz Europejskie Centrum ds. Zapobiegania i Kontroli Chorób (ECDC).
Dostępna jest już wersja dokumentów w języku polskim.
Skontrolowano łącznie 261 podmioty prowadzące sprzedaż konsumentowi finalnemu, w tym: 123 sklepy detaliczne i 138 supermarkety, hipermarkety oraz dyskonty. Nieprawidłowości stwierdzono łącznie w 100 podmiotach (tj. 38,3% skontrolowanych).
W wyniku badań przeprowadzonych przez Państwową Inspekcję Sanitarną stwierdzono wysoki poziom akryloamidu w chipsach warzywnych wymienionych w ostrzeżeniu.
W wyniku działań Państwowej Inspekcji Sanitarnej stwierdzono w suplemencie diety Underground Super Lemon wysoką zawartość Δ9-THC.
System RASFF ma na celu zwiększenie odpowiedzialności oraz wzmocnienie współpracy poszczególnych państw członkowskich, w celu ograniczenia wprowadzania do obrotu niebezpiecznej żywności oraz pasz...
Na początku grudnia br. 46. sesja Komisji Kodeksu Żywnościowego zgodziła się przyjąć nowe, kluczowe wytyczne dotyczące bezpiecznego stosowania i ponownego wykorzystania wody w produkcji i przetwarzaniu żywności.
Niemiecki Urząd ds. Dochodzeń Chemicznych i Weterynaryjnych w Stuttgarcie (CVUA) opublikował wyniki analizy 141 butelek oliwy z oliwek, ze szczególnym uwzględnieniem oliwy jakości „extra virgin” i „virgin”. Za niezgodne uznano 42% próbek.
Niniejsza opinia dotyczy ponownej oceny erytrytolu (E 968) stosowanego jako dodatek do żywności oraz oceny wniosku o zwolnienie erytrytolu (E 968) z wymogu dotyczącego etykiety środka przeczyszczającego ustanowionego na mocy rozporządzenia (UE) nr 1169/2011.
Na wniosek Komisji Europejskiej (KE) Panel EFSA ds. Żywienia, Nowej Żywności i Alergenów Pokarmowych (NDA) został poproszony o wydanie opinii naukowej w sprawie zmiany górnego tolerowanego poziomu spożycia (UL) dla kwas foliowy/foliany.
Skontrolowano łącznie 118 podmiotów, w tym: 84 sklepy oraz 34 producentów. Różnego rodzaju nieprawidłowości stwierdzono łącznie w 33 podmiotach (28,0%), w tym: w 17 sklepach i u 16 producentów.
Istnieje duże prawdopodobieństwo, że inne partie przedmiotowego produktu również mogą być zafałszowane.
Do 2030 roku szacuje się, że 590,3 mln ludzi będzie cierpieć z powodu głodu. Postępy w realizacji globalnych celów żywieniowych nie są jednakowe.aprezentowane w raporcie kamienie milowe reprezentują zarówno konkretne rezultaty, jak i istotne kroki, aby utrzymać nas na właściwej drodze.
Od 8 grudnia 2023 r. obowiązują nowe przepisy określające wymagania dotyczące znakowania win i aromatyzowanych produktów sektora wina.Dodatkowo KE opublikowała Q&A dot. wdrożenia nowych przepisów UE dotyczących etykietowania wina, które odpowiada na wiele pytań kierowanych do KE związanych z nowymi przepisami.
EFSA opracowała model matematyczny i aplikację do przewidywania, w jaki sposób gluten z żywności wiąże się z tymi receptorami. Narzędzie to można potencjalnie wykorzystać w różnych obszarach bezpieczeństwa żywności.
Gwardia Cywilna przeprowadziła 2800 kontroli, które objęły różne zakłady i środki transportu. Kontrole były ukierunkowane na produkty z Chronioną Nazwą Pochodzenia, Chronionym Oznaczeniem Geograficznym i Gwarantowaną Tradycyjną Specjalnością.
System RASFF ma na celu zwiększenie odpowiedzialności oraz wzmocnienie współpracy poszczególnych państw członkowskich, w celu ograniczenia wprowadzania do obrotu niebezpiecznej żywności oraz pasz...
FDA prowadzi dochodzenie w sprawie skażonych ołowiem musów jabłkowych z cynamonem. Źródłem zanieczyszczenia był cynamon.
PFOA i PFOS to szeroko stosowane substancje chemiczne należące do dużej grupy związków PFAS. Po dokładnym zapoznaniu się z obszernym przeglądem literatury Grupa RoboczaIARC (WHO) przeprowadziła ocenę zagrożenia nowotworowego.
Opracowanie ma służyć jako wskazówka dla przyszłych refleksji dotyczących polityki w zakresie badań naukowych i innowacji związanych z programem „Horyzont Europa”, strategią „od pola do stołu”, Europejskim Zielonym Ładem i nie tylko.