Bezpieczeństwo Żywności
-
25.08.2023
-
24.08.2023
Nielegalny skup mleka oraz fałszowanie próbek w zakładzie na Litwie
Państwowa Służba ds. Żywności i Weterynarii (VMVT) na Litwie w wyniku przeprowadzonej kontroli, zawiesiła działalność przedsiębiorstwa „Lilės sūraii”. Zakład zajmował się skupem mleka i produkcją wyrobów mleczarskich.
-
24.08.2023
Kadm w orzechach tygrysich i niektórych grzybach uprawnych - zmiana najwyższych dopuszczalnych poziomów
Najnowsze dane naukowy wykazały konieczność zwiększenia najwyższych dopuszczanych poziomów kadmu np. w odniesieniu do orzechów tygrysich
-
23.08.2023
Ponad 1/3 przebadanych w Wielkiej Brytanii produktów wegańskich i plant-based zawierała śladowe ilości składników pochodzenia zwierzęcego
Brytyjska organizacja Chartered Trading Standards Institute (CTSI) opublikowała raport “Żywność wegańska i plant-based”, w którym poinformowano o wykryciu śladowych ilości jaj i mleka w 24 z 61 przebadanych produktów wegańskich i plant-based.
-
23.08.2023
Wykaz EFSA: Najpopularniejsze alergeny i ich występowanie w składnikach
Jak unikać alergii pokarmowych bazując na dokładnym czytaniu etykiet? Sprawdzone rady Europejskiego Urzędu ds. Bezpieczeństwa Żywności staną się podręczną listą alergików (których liczba z roku na rok niestety rośnie).
-
23.08.2023
Raport tygodniowy RASFF (14.08-20.08.2023)
System RASFF ma na celu zwiększenie odpowiedzialności oraz wzmocnienie współpracy poszczególnych państw członkowskich, w celu ograniczenia wprowadzania do obrotu niebezpiecznej żywności oraz pasz...
-
22.08.2023
Syntezy Miesiąca oraz Warsztat Strefy Managera - lipiec/sierpień 2023 - nagranie
Nagranie webinarium eksperckiego "Syntezy Miesiąca oraz Warsztat Strefy Managera - lipiec/sierpień 2023"
-
22.08.2023
Użycie środków aromatyzujących w kontekście nowych wytycznych Komisji
Żywność zawsze nas otaczała, a wraz z postępem technologicznym i naukowym jest ona coraz bardziej wzbogacana za pomocą dodatków, zarówno witamin, składników mineralnych, jak i m.in. środków aromatyzujących
-
22.08.2023
Żywność ze zrównoważonej produkcji na polskim rynku –raport Innova Market Insights
Przedstawione w raporcie dane wskazują, że w Polsce produktów z oznaczeniami wskazującymi na ich „zrównoważone” pochodzenie przybywa znacznie szybciej niż średnio w pozostałych krajach europejskich.
-
21.08.2023
Eksperci FAO/WHO w sprawie oceny ryzyka mikrobiologicznego Listeria monocytogenes w żywności
Niniejszy dokument podsumowuje wnioski i zalecenia wynikające z ocen ryzyka mikrobiologicznego L. monocytogenes dla: warzyw liściastych, melona kantalupa, mrożonych warzyw i rybnych wyrobów RTE.
-
18.08.2023
EFSA: Procesy produkcji żywności i dane techniczne wykorzystywane w ocenie narażenia na enzymy spożywcze
W Unii Europejskiej bezpieczeństwo enzymu spożywczego jest oceniane przez EFSA na podstawie dokumentacji technicznej dostarczonej przez wnioskodawcę.
-
17.08.2023
Informacje o ogniskach zakażeń przenoszonych drogą pokarmową wywołanych przez Salmonellę. Ofiara śmiertelna w Austrii
Obecnie w Austrii, ale także w innych krajach UE, występują ogniska chorób przenoszonych drogą pokarmową, które są prawdopodobnie związane z szaszłykami z kurczaka zakażonymi Salmonellą Enteritidis z Polski. W sumie we wszystkich prowincjach z wyjątkiem Tyrolu zachorowało 27 osób.
-
17.08.2023
Kontrole we Włoszech – naruszenia w 50% skontrolowanych miejsc
Grupa Karabinierów ds. Ochrony Zdrowia w Rzymie zleciła przeprowadzenie akcji kontrolnej w środkowych Włoszech w kurortach turystycznych, barach i klubach nocnych serwujących żywność i i napoje oraz w miejscach wydarzeń zbiorowych w celu zapewnienia ochrony zdrowia konsumentów.
-
16.08.2023
Raport tygodniowy RASFF (07.08-13.08.2023)
System RASFF ma na celu zwiększenie odpowiedzialności oraz wzmocnienie współpracy poszczególnych państw członkowskich, w celu ograniczenia wprowadzania do obrotu niebezpiecznej żywności oraz pasz...
-
15.08.2023
Aleph Farms z kolejnym wnioskiem o zatwierdzenie mięsa komórkowego w Europie
Złożenie wniosku w UK nastąpiło tuż po złożeniu go w Szwajcarii, innym kraju europejskim będącym poza UE.
-
14.08.2023
Niezrównoważona produkcja kawy powoduje, że coraz więcej osób choruje
W Brazylii, która jest największym na świecie producentem kawy i krajem, w którym używa się najwięcej pestycydów, zużycie pestycydów wzrosło o 190% w ciągu jednej dekady. Szacunki pokazują, że w brazylijskiej produkcji kawy zużywa się rocznie ok. 38 mln kg pestycydów.
-
14.08.2023
Wstępne wyniki kontroli jakości handlowej świeżych owoców i warzyw w sieciach handlowych
Inspekcja skontrolowała łącznie 69 sklepów detalicznych działających w ramach 10 sieci handlowych. Różnego rodzaju nieprawidłowości stwierdzono w 24 podmiotach (tj. 34,8 proc. skontrolowanych).
-
11.08.2023
Wysoki poziom akryloamidu w partii chipsów warzywnych
Główny Inspektor Sanitarny został poinformowany poprzez System Wczesnego Ostrzegania o Niebezpiecznej Żywności i Paszach (RASFF) o prowadzonym przez producenta wycofaniu niżej wymienionych chipsów warzywnych ze względu na wysoki poziom akryloamidu.
-
10.08.2023
Konfiskata ponad 28 ton niezdatnej do spożycia żywności w Hiszpanii
Gwardia Cywilna we współpracy między innymi ze służbami weterynaryjnymi przeprowadziła operację "Potacar", w wyniku której skonfiskowano ponad 28 ton żywności. Zajęte towary znajdowały się w magazynach dystrybucyjnych w prowincjach Saragossa, Walencja i Almeria.
-
10.08.2023
Plastikowe pojemniki lub przybory zawierające bambus zakazane w Wielkiej Brytanii
Z uwagi na brak dowodów potwierdzających bezpieczeństwo stosowania ww. produktów zakazano ich sprzedaży, a towary znajdujące się obecnie na rynku mają zostać wycofane
-
09.08.2023
Raport tygodniowy RASFF (31.07-06.08.2023)
System RASFF ma na celu zwiększenie odpowiedzialności oraz wzmocnienie współpracy poszczególnych państw członkowskich, w celu ograniczenia wprowadzania do obrotu niebezpiecznej żywności oraz pasz...