FFSW: Połącz siły dla bezpieczeństwa żywności - Optymalizacja procesów - 10.06.22 - nagranie
FoodFakty Safety Week: Połącz siły dla bezpieczeństwa żywności - Optymalizacja procesów – nagranie z dnia 10.06.22
FoodFakty Safety Week: Połącz siły dla bezpieczeństwa żywności - Optymalizacja procesów – nagranie z dnia 10.06.22
FoodFakty Safety Week: Informuj, co jest bezpieczne - Znakowanie żywności – nagranie z dnia 09.06.22
FoodFakty Safety Week: Zapewnij, że żywność jest bezpieczna - Kultura bezpieczeństwa żywności - nagranie z dnia 08.06.2022
W Czechach wykryto miody zafałszowane karmelem amoniakalno-siarczynowym oraz sacharozą. Pozostałe niezgodności opisaliśmy w treści artykułu.
System RASFF ma na celu zwiększenie odpowiedzialności oraz wzmocnienie współpracy poszczególnych państw członkowskich, w celu ograniczenia wprowadzania do obrotu niebezpiecznej żywności oraz pasz...
FoodFakty Safety Week: Produkuj bezpiecznie - Biologiczne i chemiczne zanieczyszczenia – nagranie z dnia 07.06.22
Kody QR zyskały w ostatnim czasie na popularności, a nowe badania wskazują, że technologia ta mogłaby przyczynić się do ograniczenia marnotrawstwa żywności w przemyśle mleczarskim.
W Wielkiej Brytanii utworzono Brytyjską Sieć Badań nad Bezpieczeństwem Żywności (UK Food Safety Research Network), której celem jest zmniejszenie liczby zatruć pokarmowych.
FoodFakty Safety Week: Zapewnij, że żywność jest bezpieczna - Kultura bezpieczeństwa żywności - nagranie z dnia 06.06.2022 r.
Na podstawie badań przeprowadzonych przez Państwową Inspekcję Sanitarną stwierdzono migrację do żywności pierwszorzędowych amin aromatycznych, w badanych próbkach wyrobu pn. Szczypce uniwersalne 23cm Ambition.
Wycofanie masła orzechowego Jif gwałtownie rozszerzyło się w ostatnim tygodniu i teraz dotyczy co najmniej 69 innych produktów. Wycofanie dotyczy również rynków poza Stanami Zjednoczonymi, w tym Europy.
Brak jest wystarczających danych na temat wpływu CBD na wątrobę, przewód pokarmowy, układ hormonalny, układ nerwowy oraz na samopoczucie psychiczne ludzi.
W Belgii aresztowano sześć osób podejrzanych o fałszowanie paszportów i pochodzenia koni, aby sprzedawać je jako zdatną do spożycia.
GIS został poinformowany o stwierdzeniu błędnych informacji podanych na etykiecie w języku polskim. Oznakowanie w języku polskim określa przedmiotowy produkt jako bezglutenowy podczas gdy na etykiecie w języku czeskim wskazana jest jego obecność.
Pomimo sceptycznego nastawienia Unii Europejskiej (UE) specjaliści w zakresie nasiennictwa i poszukiwania nowych odmian roślin uprawnych są przekonani, że nowoczesne techniki edycji genomu są przyszłością branży i pozwolą na zapewnienie bezpieczeństwa żywnościowego...
System RASFF ma na celu zwiększenie odpowiedzialności oraz wzmocnienie współpracy poszczególnych państw członkowskich, w celu ograniczenia wprowadzania do obrotu niebezpiecznej żywności oraz pasz...
Dynamiczny rozwój przemysłu, jak i rolnictwa, zwiększa zagrożenie zanieczyszczenia środowiska zarówno metalami ciężkimi, jak i środkami ochrony roślin (m.in. pestycydami). Zanieczyszczenia te stanowią poważny problemem środowiskowy, który w konsekwencji prowadzi do zagrożenia zdrowia ludzkiego. Metale ciężkie i pestycydy znajdują się na szczycie listy substancji toksycznych dla środowiska zagrażających przyrodzie.
Od dłuższego czasu żyjemy coraz szybciej i szybciej. Brakuje nam czasu na odpoczynek, na przygotowanie posiłków w domu. Coraz częściej korzystamy ze śniadań przygotowywanych przez innych, szybkich obiadów w postaci mrożonych gotowców. Tymczasem po cichu dołącza do tych produktów groźna Escherichia coli STEC. Jest ona jak bumerang, wraca w momencie kiedy najmniej się tego spodziewamy. Stwarza zagrożenie pojawiając się w produktach, które do tej pory uważaliśmy za bezpieczne.
Kontrolę nad bezpieczeństwem żywności sprawują aktualnie w Polsce 4 instytucje zmagające się z wieloma problemami. To powoduje, że organizacja i funkcjonowanie systemu bezpieczeństwa żywności w Polsce może budzić obawy o jego skuteczność. Jak działa polski system kontroli bezpieczeństwa żywności?
Nowa żywność (ang. novel foods), to żywność innowacyjna, która jest wytwarzana za pomocą nowoczesnych technologii i procesów produkcyjnych.
Główny Inspektor Sanitarny w ramach funkcjonowania systemu INFOSAN został poinformowany o wykryciu alergenu białka migdałowego we wskazanej poniżej partii produktu pn. Pierniki z nadzieniem kremowym Orzech laskowy.