Działania UOKiK i IH w skupach jabłek
Do UOKiK dotarły sygnały dotyczące niskich cen jabłek. Prezes Urzędu Tomasz Chróstny zlecił kontrole pracownikom Inspekcji Handlowej.
Do UOKiK dotarły sygnały dotyczące niskich cen jabłek. Prezes Urzędu Tomasz Chróstny zlecił kontrole pracownikom Inspekcji Handlowej.
Nowa firma powstała w wyniku sfinalizowania przez KPS Capital Partners przejęcia działalności Crown Holdings Inc. w zakresie opakowań na żywność i opakowań konsumenckich w Europie, na Bliskim Wschodzie i w Afryce.
Prezes UOKiK Tomasz Chróstny wydał decyzję, w której stwierdził, że ceny suplementów diety marki Solgar były ustalane w wyniku porozumienia ograniczającego konkurencję. Oznacza to, że konsumenci przez wiele lat przepłacali za te produkty. Na Solgar Polska została nałożona sankcja w wysokości ponad 1,2 mln zł.
Krajowy Ośrodek Wsparcia Rolnictwa jako beneficjent Operacji I w ramach Programu Operacyjnego Pomoc Żywnościowa 2014-2020 Podprogram 2021 ogłosił dwa postępowania przetargowe na dostawy artykułów spożywczych do magazynów organizacji partnerskich.
Komisja Europejska przyjęła wniosek dotyczący uprawnień do połowów w Morzu Bałtyckim na rok 2022. Na podstawie tego wniosku państwa UE określą, ile ryb będzie można poławiać w tym basenie, w odniesieniu do najważniejszych gatunków handlowych.
Eksport mięsa drobiowego z Unii Europejskiej w drugiej połowie roku będzie spadał, co wynika głównie z ograniczeń będących konsekwencją grypy ptaków. Duże znaczenie dla rynku drobiu ma Brexit i związana z tym zmiana struktury partnerów handlowych po stronie Wielkiej Brytanii.
Naczelny Sąd Administracyjny w Warszawie wydał kontrowersyjne orzeczenie dotyczące możliwości użycia określenia „samogon”.
Produkcja kontraktowa polega na wykonywaniu usług produkcyjnych na zlecenie. Producent kontraktowy wytwarza produkty nie pod swoją, a pod marką klienta, wykorzystując z kolei własną linię produkcyjną, pracowników, doświadczenie i know-how.
Spółka Kaufland Polska Markety wycofała wniosek o przejęcie prawa do powierzchni handlowej wykorzystywanej przez hipermarket E.Leclerc w Kielcach. Wcześniej Prezes UOKiK przedstawił zastrzeżenia do koncentracji, w których wskazał, że transakcja może doprowadzić do ograniczenia konkurencji na lokalnym rynku.
Trudne warunki pogodowe w Brazylii, problemy z produkcją cukru w Kolumbii, strategiczne decyzje dotyczące wykorzystania cukru w Indiach, ogromny skok cen cukru w Rosji – to wybrane czynniki kształtujące aktualną sytuację na światowym rynku tego surowca. Jak wygląda sytuacja w Polsce?
Nie miesiące a dni dzielą nas od Międzynarodowych Targów Opakowań Packaging Innovations, które odbędą się 15-16.09.2021 r. w EXPO XXI Warszawa równocześnie z Festiwalem Marketingu i Druku. Połączenie sił dwóch dużych graczy – Targów...
Zarówno przełomowe technologie związane z alternatywnymi źródłami białka, jak i rynek zrównoważonych rozwiązań w zakresie żywności rozwijają się w zawrotnym tempie. New Food Forum to wyjątkowe wydarzenie, które ma na celu inspirować dalszy rozwój innowacyjnych technologii spożywczych poprzez zgromadzenie kluczowych interesariuszy.
Wartość eksportu towarów rolno-spożywczych z Polski od stycznia do czerwca 2021 r. (w porównaniu z tym samym okresem roku 2020) wzrosła o 5,3% do 17,6 mld EUR.
Jaka będzie RESTAURACJA PRZYSZŁOŚCI? W jaki sposób restauratorzy mogą wprowadzić zrównoważone praktyki do swoich biznesów? Czy to się opłaca biznesowo i marketingowo? Odpowiedzi na te i wiele innych pytań poszukamy podczas kreatywnego warszatu online EIT Food dla liderów gastronomii – Kierunek Restauracja Przyszłości, który odbędzie się 9 września. Zgłoszenia będą przyjmowane do 5 września.
Pomimo osłabienia cen skupu jabłek, ceny polskiego koncentratu soku jabłkowego utrzymują się na poziomie 1,05-1,10 Euro za kilogram, podczas gdy chińskie ceny koncentratu nieznacznie spadły. Według najnowszych prognoz Brazylia wyeksportuje w tym sezonie 1,05 milionów ton...
Już 17 września w łódzkiej Atlas Arenie rozpocznie się najważniejsze wydarzenie branży produktów ekologicznych w Polsce.
Rewolucyjne technologie roślinnych alternatyw produktów odzwierzęcych i rynek zrównoważonych rozwiązań żywnościowych rozwijają się w niesamowitym tempie. Już 7 września, w Centrum Nauki Kopernik w Warszawie, kluczowi interesariusze będą dyskutować o roślinnej przyszłości sektora spożywczego.
Opublikowano projekt nowelizacji ustawy z dnia 25 sierpnia 2006 r. o bezpieczeństwie żywności i żywienia liberalizującej zasady prowadzenia Rolniczego Handlu Detalicznego.
EIT Food rozpoczyna rekrutację uczestników do tegorocznej edycji warsztatów innowacji otwartej w sektorze rolno-spożywczym - Challenge Labs 2021. Uczestnicy, wraz z pomocą najwybitniejszych ekspertów i branżowych specjalistów, podejmą wyzwania związane z projektowaniem produktów i rozwiązań dotyczących jedzenia przyszłości.
Owoce i warzywa oraz ich przetwory stanowią ważny element codziennej diety i fundament dobrego zdrowia. Ich uprawa to także istotny sektor gospodarki, zapewniający prace dużej części społeczeństwa. Nie dziwi więc fakt, że Zgromadzenie Ogólne Organizacji Narodów Zjednoczonych ogłosiło rok 2021 Międzynarodowym Rokiem Owoców i Warzyw (IYFV).
Przemysł spożywczy robi ogromne postępy w kierunku żywności komórkowej. Mleko wyhodowane w laboratorium ma położyć kres cierpieniu krów mlecznych i zaoszczędzić energię zużywaną przez hodowlę bydła mlecznego.