Zapisz się do newslettera
Najważniejsze informacje dla branży spożywczej!
Zapisz się na newsletter FoodFakty i bądź na bieżąco:
Bezpieczeństwo żywności stanowi dla nas oczywisty priorytet, gwarantowane jest przepisami prawa żywnościowego, natomiast oczekiwania konsumenta dotyczące jakości często wychodzą ponad kwestie bezpieczeństwa gwarantowanego tym prawem.
Ubiegły rok wniósł duże zmiany do zarządzania bezpieczeństwem produkcji żywności. 4 właścicieli standardów wprowadziło nowe wersje standardów, w tym BRC, IFS, FSSC. Rok 2019 to czas na podsumowania i wnioski po pierwszych auditach BRC v8. Zapytaliśmy doświadczonego auditora systemów ISO 9001, 22000, Globalgap, IFS, BRC w jednostce certyfikującej TUV NORD Polska - Marię Kosik, o jej opinię na ten temat.
Jednostka certyfikująca TUV NORD Polska zaprasza firmy z branży spożywczej na Wymianę Doświadczeń, która odbędzie się 4 i 5 czerwca 2019 roku. Miło nam oznajmić, że Food Fakty objęły patronat nad wydarzeniem.
TUV NORD Polska zaprasza na kolejną edycję Wymiany Doświadczeń Managerów Jakości Branży Spożywczej. Pozostało już tylko 4 dni do zapisania się na listę zainteresowanych wydarzeniem i uzyskania 100 zł zniżki na event.
Serdecznie zapraszamy Państwa na konferencję „Standardy bezpieczeństwa żywności w łańcuchu spożywczym”, organizowaną przez TÜV SÜD Polska, która odbędzie się 28 marca w warszawskim hotelu Marriott.
Mimo ogromu pojedynczych doniesień w prasie i internecie, dostęp do rzetelnej skonsolidowanej informacji wcale nie jest łatwy, brakuje opracowanych i kompleksowych raportów niezbędnych do podejmowania codziennych działań w obszarze jakości i bezpieczeństwa.
Standard BRC (Bezpieczeństwo żywności, wydanie 8) zawiera szereg wymagań „podstawowych”, które są kluczowe dla systemu zarządzania bezpieczeństwem i jakością żywności. Jednocześnie są to wymagania, bez wdrożenia których nie jest możliwe uzyskanie...
IFS Food to międzynarodowy standard opracowany przez kilka organizacji współpracujących z kilku krajów, jako wymagania certyfikacji producentów branży spożywczej. Program certyfikacji IFS może być używany dla rozmaitych etapów łańcucha żywnościowego, a nowo rozwinięte standardy mogą mieć również zastosowanie dla różnych działów w firmie...
Częstym pytaniem, które można usłyszeć w branży spożywczej jest pytanie o to, który standard wybrać i wdrożyć? Jakie są różnice? Która opcja jest korzystniejsza dla firmy? Nie ulega wątpliwości, iż nie ma jednej słusznej odpowiedzi na powyższe pytania.Wybór uzależniony jest od wielu czynników, wśród których kluczowymi są...
Definicja Food Fraud (zafałszowanie żywności) to rozmyślne i celowe zastępowanie, niewłaściwe etykietowanie, zafałszowanie lub podrabianie żywności, surowców, składników lub opakowań wprowadzanych na rynek w celu uzyskania korzyści ekonomicznych. Ten aspekt jest obecnie szeroko dyskutowany w środowisku producentów żywności. Standard IFS wskazuje stworzenie...
Global Standard for Food Safety wydanie 8 został opublikowany 1 sierpnia 2018r. w 10 językach wraz z dokumentem „Interpretation Guideline and Key Changes”. Wydanie 8 Globalnej Normy Bezpieczeństwa Żywności BRC dostępne jest również w tłumaczeniu na język polski.
TUV NORD Polska zaprasza na kolejną edycję Wymiany Doświadczeń Managerów Jakości Branży Spożywczej, która odbędzie się tym razem w dniach 23-24 października w Gdyni...
Inicjatywa Global Food Safety Initiative (GFSI) wydała nowy dokument benchmarkingowy stosowany w procesie kontroli właścicieli standardów - Guidance Document V 7.1...
TÜV NORD Polska zaprasza firmy z branży spożywczej na Wymianę Doświadczeń, która odbędzie się tym razem w dniach 6 i 7 czerwca 2018 w Krakowie-Wieliczce...
Coraz większa część żywności pakowana jest w opakowania wykonane z różnych materiałów, w kontakcie z którymi produkty żywnościowe przechowywane są często przez bardzo długi okres. Zgodnie z Rozporządzeniem (WE) Nr 1935 /2004...
FSSC 22000 przedstawia 4 wersję międzynarodowego systemu zarządzania bezpieczeństwem i jakością żywności – certyfikat Scheme. W oparciu o doświadczenia zdobyte w ciągu ostatnich lat podczas...
Nasi partnerzy