Inspekcje Państwowe
-
13.11.2024
Analiza danych o wycofaniach żywności w USA w latach 2002-2023
Opublikowano badanie na podstawie danych o wycofaniach żywności w USA w latach 2002-2023. Główną przyczyną wycofań żywności z rynku były zanieczyszczenia biologicznie i alergeny.
-
12.11.2024
Przekroczenie dopuszczalnego poziomu ochratoksyny A w partii mąki żytniej typ 720
W wyniku badań przeprowadzonych przez Państwową Inspekcję Sanitarną stwierdzono wyższy niż dopuszczalny poziom ochratoksyny A w partii mąki żytniej typ 720.
-
11.11.2024
Prognozy dla rynków rolnych UE: powolny i niepewny powrót do stabilizacji
Po latach silnych wstrząsów, rynki rolne Unii Europejskiej zaczynają stopniowo wracać do stabilizacji, choć nadal borykają się z niepewnością związaną z pogodą i sytuacją geopolityczną. Najnowszy raport Komisji Europejskiej wskazuje na spadek inflacji cen żywności oraz poprawę popytu na produkty rolno-spożywcze w nadchodzących miesiącach. -
08.11.2024
Przejęcie ponad 20 000 butelek wina z zakładu we Włoszech, który działał pomimo wcześniejszego zakazu
Karabinierzy NAS Taranto w wyniku przeprowadzonej kontroli zakładu winiarskiego w prowincji Brindisi skonfiskowali ponad 20 000 butelek nierafinowanego wina gotowego do sprzedaży. Zakład działał pomimo wcześniej otrzymanego nakazu zamknięcia.
-
07.11.2024
Stwierdzenie przekroczenia dopuszczalnego poziomu ochratoksyny A w partii mąki żytniej razowej typ 2000
W wyniku badań przeprowadzonych przez Państwową Inspekcję Sanitarną stwierdzono wyższy niż dopuszczalny poziom ochratoksyny A w partii mąki żytniej razowej typ 2000.
-
06.11.2024
EFSA: Ocena bezpieczeństwa dodatków do żywności – argonu (E 938) i helu (E 939)
Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności (EFSA) ponownie ocenił bezpieczeństwo stosowania argonu (E 938) i helu (E 939) jako dodatków do żywności, potwierdzając ich neutralność toksykologiczną oraz rekomendując wprowadzenie numerów CAS dla precyzyjnej identyfikacji w specyfikacjach unijnych.
-
04.11.2024
Zatrucia grzybami: we Francji alarmujący wzrost, w Polsce sytuacja bardziej stabilna
-
30.10.2024
Przejęcie zafałszowanej żywności i napojów o wartości 91 milionów euro – wyniki europejskiej operacji OPSON z 2024 roku
Organy ścigania, służby celne i agencje regulacyjne ds. żywności skonfiskowały podczas operacji OPSON XIII około 22 000 ton zafałszowanej żywności i 850 000 litrów zafałszowanych napojów (głównie alkoholowych).
-
24.10.2024
Ponad 50% produktów niezgodnych z przepisami dotyczącymi etykietowania – wyniki kontroli w Belgii
Federalna Agencja Bezpieczeństwa Łańcucha Żywnościowego (FASFC) przeprowadziła w Belgii inspekcję etykiet zamieszczanych na produktach spożywczych, która wykazała nieprawidłowości w więcej niż 50% skontrolowanych przypadków.
-
23.10.2024
Hiszpańska grupa przestępcza sprzedała na rynkach europejskich 2 miliony kilogramów konwencjonalnych owoców i warzyw jako ekologiczne
Hiszpańskie władze rozbiły grupę przestępczą, która sprzedawała na głównych rynkach europejskich konwencjonalne owoce i warzywa jako ekologiczne.
-
22.10.2024
Nowe opinie naukowe i wytyczne EFSA
EFSA jest autorem czterech dokumentów dotyczących szczególnych kategorii żywności - dla niemowląt, dla osób z nadwagą i otyłością oraz żywności specjalnego przeznaczenia medycznego. Dostępne są już polskie wersje tych dokumentów przygotowane na zlecenie Polskiego Punktu Koordynacyjnego EFSA.
-
21.10.2024
Kontrola GIW produktów pochodzenia zwierzęcego przeznaczonych do spożycia przez ludzi, pochodzących z krajów trzecich
We wrześniu br. przebadano 55 próbek z produktów importowanych z krajów trzecich pochodzenia zwierzęcego przeznaczonych do spożycia przez ludzi w ramach planów kontroli na polskim odcinku granicy zewnętrznej UE.
-
17.10.2024
Wykrycie glutenu w bezglutenowych płatkach owsianych
Główny Inspektor Sanitarny został poinformowany przez firmę Bezgluten Sp. z.o.o. o wycofaniu określonej poniżej partii bezglutenowych płatków owsianych, w których w wyniku badań właścicielskich stwierdzono obecność glutenu.
-
16.10.2024
W Hiszpanii przejęto 40 ton zafałszowanego ekologicznego miodu z Chin, który był skażony pestycydami
Hiszpańska firma fałszowała dokumentację i wprowadzała na rynek zafałszowany ekologiczny miód skażony pestycydami.
-
15.10.2024
Lidl wycofuje mąkę żytnią - przekroczony dopuszczalny poziom Ochratoksyny A
Firma Gdańskie Młyny – Sp. z o.o. wycofuje z rynku produkt Gdańskie Młyny - Mąka żytnia typ 720 chlebowa 1 kg z datą minimalnej trwałości 11.2024 o numerach partii: 31485/24, 31492/24, 31495/24, poinformował LIDL
-
10.10.2024
Wysoki wynik zgodności badanych próbek żywności na rynku brytyjskim
Agencja ds. Standardów Żywności (FSA) opublikowała wyniki czwartej ogólnokrajowej kontroli próbek żywności dostępnych w handlu detalicznym. Inspekcja została przeprowadzona przez Official Feed and Food Laboratories (OL), a jej celem był głównie monitoring pojawiających się zagrożeń dla bezpieczeństwa żywności. Kontrolę przeprowadzono od lipca 2023 r. do stycznia 2024 r., a w przypadku 87% próbek wyniki były zadowalające.
-
09.10.2024
Polska nauka na FoodFakty Summit
Ogromne zaangażownaie polskiej nauki w program FoodFakty Summit.
-
08.10.2024
27. sesja Komitetu Komisji Kodeksu Żywnościowego - Znaczący postęp prac nad wytycznymi w zakresie zapobiegania oszustwom żywnościowym
Komitet zgodził się, że projekt skonsolidowanych wytycznych dotyczących równoważności oraz projekt rewizji i aktualizacji zasad identyfikowalności/śledzenia produktów jako narzędzia w ramach systemu kontroli i certyfikacji żywności (CXG 60-2006) wymaga dalszych działań na forum CCFICS.
-
07.10.2024
FDA popiera wprowadzenie WGS w UE, ale branża spożywcza ma sporo obaw
-
04.10.2024
Podsumowanie działań Państwowej Inspekcji Sanitarnej w zakresie kontroli hurtowej sprzedaży warzyw i owoców
Kontrole objęły przede wszystkim identyfikowalność, oznakowanie produktu oraz ocenę dokumentacji towarzyszącej. Pracownicy inspekcji sanitarnej pobierali także próbki żywności do badań laboratoryjnych oraz sprawdzali warunki higieniczne sprzedaży warzyw i owoców.
-
02.10.2024
Główne tezy Światowego Dnia Żywności FAO - FoodFakty Summit częścią obchodów World Food Day FAO w Polsce
Systemy rolno-spożywcze są bardzo podatne na katastrofy i kryzysy, w szczególności na skutki zmiany klimatu. Światowy Dzień Żywności to święto, które podkreśla znaczenie bezpieczeństwa żywnościowego na całym świecie. FoodFakty przyłączają się do tego święta i zapraszamy w dn. 6-7 listopada do Łodzi.
Nasi partnerzy