Owoce i warzywa
-
03.05.2024
Nowa metoda analizy antyoksydacyjnych właściwości owoców
Zespół naukowców z Almerii w Hiszpanii opracował narzędzie, które pozwala na detekcję związków bioaktywnych w owocach jagodowych oraz ocenę ich właściwości antyoksydacyjnych.
-
24.04.2024
W Białorusi przejęto przemyt 500 ton polskich gruszek oraz 13 ton aromatów spożywczych wysłanych z Polski
W miesiącach luty-marzec 2024 białoruskie służby celne poinformowały o licznych incydentach, dotyczących przemytu polskich gruszek do Rosji. Ponadto stwierdzono jeden przypadek przemytu aromatów spożywczych.
-
15.04.2024
KE zarejestrowała Wędzone jabłko sechlońskie (ChOG)
Nazwa „wędzone jabłko sechlońskie” 9 kwietnia 2024 r. została zarejestrowana przez Komisję Europejską jako Chronione Oznaczenie Geograficzne w rejestrze chronionych nazw pochodzenia i chronionych oznaczeń geograficznych. Wędzone jabłko sechlońskie jest 47 polskim produktem rolnym chronionym w Unii Europejskiej.
-
04.04.2024
Auchan wycofuje Pomelo - przekroczenie dopuszczalnego poziomu pestycydu
Firma Auchan na prośbę Dostawcy wraz z Inspekcją Sanitarną, została zobligowana do wycofania produktu, z uwagi na przekroczenie dopuszczalnego poziomu jednego z pestycydów.
-
29.03.2024
Powłoka woskowa do świeżych produktów może zapewnić ochronę przed patogenami
Wykorzystanie tej zaawansowanej technologii powlekania woskiem oferuje znaczny potencjał poprawy bezpieczeństwa żywności i zapewnienia zwiększonej ochrony towarów przed bakteriami i grzybami.
-
21.03.2024
Czy warunki chłodnicze zapobiegają zanieczyszczeniu warzyw liściastych bakterią E.coli?
Naukowcy z Uniwersytetu Illinois odkryli, że niektóre warzywa liściaste są bardziej podatne na zakażenie E.coli, gdy są przechowywane w lodówce, niż inne.
-
16.03.2024
Wykrycie obecności wirusa wywołującego wirusowe zapalenie wątroby typu A (WZW typu A) w jednej partii świeżych truskawek pochodzących z Maroko
Spożycie produktu zanieczyszczonego tym wirusem może wiązać się z ryzykiem wystąpienia wirusowego zapalenia wątroby typu A.
-
11.03.2024
Przekroczenie najwyższego dopuszczalnego poziomu patuliny w smoothie owocowym
Patulina to toksyna produkowana głównie przez pleśnie z rodziny Penicillium, Aspergillus i Byssochlamys, która ma szkodliwy wpływ na zdrowie człowieka.
-
01.03.2024
Zucchiolo – nowe warzywo na europejskim rynku
Dwie hiszpańskie firmy – Unica i Granda La Palma – podpisały porozumienie dotyczące komercjalizacji na rynku europejskim nowego warzywa o nazwie Zucchiolo, będącego połączeniem ogórka i cukinii.
-
22.01.2024
Eurostat - Kluczowe dane dotyczące europejskiego łańcucha żywnościowego z uwzględnieniem Polski
Opracowanie zawiera wybór najnowszych danych statystycznych UE, dotyczących rolnictwa i rybołówstwa oraz szerszego łańcucha „od pola do stołu”.
-
05.01.2024
Zapobieganie i kontrola zagrożeń mikrobiologicznych w świeżych owocach i warzywach – raport FAO/WHO
Komisja ekspertów dokonała przeglądu literatury dotyczącej badań opublikowanych w latach 2008–2022 w celu zidentyfikowania interwencji, a w przypadku każdej interwencji badacze dokonali dalszego przeglądu dostępnych informacji i danych, aby ocenić skuteczność i praktyczną wartość środka kontroli.
-
01.01.2024
Wyniki kontroli w zakresie jakości handlowej świeżych owoców i warzyw oraz ziemniaków - III kw. 2023
Skontrolowano łącznie 261 podmioty prowadzące sprzedaż konsumentowi finalnemu, w tym: 123 sklepy detaliczne i 138 supermarkety, hipermarkety oraz dyskonty. Nieprawidłowości stwierdzono łącznie w 100 podmiotach (tj. 38,3% skontrolowanych).
-
30.12.2023
Wysoki poziom akryloamidu w partii chipsów warzywnych
W wyniku badań przeprowadzonych przez Państwową Inspekcję Sanitarną stwierdzono wysoki poziom akryloamidu w chipsach warzywnych wymienionych w ostrzeżeniu.
-
08.12.2023
Nowe przepisy dotyczące sektora owoców i warzyw oraz przetworów owocowych i warzywnych
3 listopada 2023 roku zostały opublikowane na stronie Komisji Europejskiej nowe przepisy dotyczące sektora owoców i warzyw, niektórych przetworów owocowych i warzywnych oraz sektora bananów.
-
10.11.2023
Opinia EFSA nt. zagrożeń mikrobiologicznych wody wykorzystywanej w przetwarzaniu owoców, warzyw i ziół
Utrzymanie jakości mikrobiologicznej wody procesowej w celu zapewnienia bezpieczeństwa owoców, warzyw i ziół ma duze znaczenie. Stosowanie zabiegów dezynfekcji wody należy podejmować zgodnie z odpowiednią strategią zarządzania wodą, obejmującą walidację, monitorowanie operacyjne i weryfikację.
-
31.10.2023
W ramach operacji Europolu przejęto 2040 ton nielegalnych pestycydów
Coroczna operacja Europolu ukierunkowana na walkę z nielegalnymi i zafałszowanymi pestycydami doprowadziła do przejęcia 2040 ton środków ochrony roślin.
-
02.10.2023
Wyniki kontroli w zakresie jakości handlowej świeżych owoców i warzyw oraz ziemniaków - II kwartał 2023 r.
Inspekcja Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych przedstawia wyniki przeprowadzonych w II kwartale 2023 r. planowych kontroli w zakresie jakości handlowej świeżych owoców i warzyw oraz ziemniaków. Najwięcej nieprawidłowości stwierdzano w zakresie znakowania.
-
14.08.2023
Wstępne wyniki kontroli jakości handlowej świeżych owoców i warzyw w sieciach handlowych
Inspekcja skontrolowała łącznie 69 sklepów detalicznych działających w ramach 10 sieci handlowych. Różnego rodzaju nieprawidłowości stwierdzono w 24 podmiotach (tj. 34,8 proc. skontrolowanych).
-
28.07.2023
Świeże spojrzenie na ekologiczne opakowania
Dzięki unikalnym substancjom ograniczającym psucie się żywności, indywidualnym modelom biznesu i dystrybucji młode polskie firmy zdobywają klientów w kilkudziesięciu krajach i udowadniają, że w ekologicznych opakowaniach chodzi o znacznie więcej, niż tylko o produkcję z materiałów nadających się do recyklingu.
-
26.07.2023
Władze włoskie przejęły 16 ton nielegalnych winogron chronionej odmiany
W czerwcu 2023 r. włoskie służby celne przejęły 16 ton nielegalnie uprawianych winogron Early Sweet z Egiptu.
-
24.07.2023
Jakość handlowa soków i nektarów owocowych – I kw. 2023 r.
Nieprawidłowości stwierdzono łącznie w 27 podmiotach (30%), w tym na etapie sprzedaży detalicznej w 6 podmiotach, a etapie produkcji w 21 podmiotach.
Nasi partnerzy