Plant-based
-
10.12.2020
Okiem eksperta: Trendy smakowe w branży napojowej - cukier na cenzurowanym
W związku z Państwa dużym zainteresowaniem artykułem nt. „Trendów smakowych” w kolejnych tygodniach będziemy kontynuować przegląd nowości, światowej prasy w obszarze istotnych trendów nie tylko smakowych, ale też produktowych związanych z żywnością.
-
27.11.2020
'Wilk syty i owca cała’ w praktyce. Roślinne zamienniki posiłków rosną w siłę. Mamy pierwszy, produkowany w Polsce!
Trendy roślinne w żywieniu coraz szybciej osiągają status zjawiska globalnego. Rosnąca popularność produktów roślinnych napędza popyt na nowe formaty i wyrafinowane alternatywy żywieniowe. Jeśli dodamy do tego duże zainteresowanie zamiennikami tradycyjnych posiłków, troskę o zrównoważony rozwój i dobrostan zwierząt oraz tendencje społeczne rozwijającego się świata – zapowiada się prawdziwa rewolucja.
-
24.11.2020
Bardziej soczyste i z mniejszą zawartością tłuszczów nasyconych - nowe burgery od Beyond Meat
Beyond Meat wprowadza nowe wersje burgerów, w których ograniczono zawartość tłuszczów nasyconych. Rynek roślinnych burgerów rośnie dynamicznie, a jaki wpływ będzie mieć pojawienie się już na początku przyszłego roku burgerów McPlant w sieci McDonald’s?
-
09.11.2020
Zasady znakowania roślinnych zmienników mięsa i nabiału - Abstrakt artykułu
Rynek roślinnych alternatyw mięsa i produktów zwierzęcych rozwija się bardzo dynamicznie. Trudno mówić o jego pełnej konkurencyjności z branżą przetwórstwa mięsnego, ale w pewnych aspektach elementy konkurencyjności są coraz bardziej widoczne. Prawnym przejawiem tego zjawiska jest prowadzona od kilku lat dyskusja nad zasadami znakowania zamienników mięsa i nabiału
-
17.09.2020
KONFERENCJA PLANT-POWERED PERSPECTIVES 2020
Zgłoś się do Plant-Powered Pitching, przedstaw swój pomysł na produkt / usługę, poznaj potencjalnych inwestorów z branży spożywczej i zgarnij nagrodę pieniężną! W tym roku w nowej, luźnej i ciekawej formule Online
-
02.09.2020
Czy to początek końca ery mięsa – czy jesteśmy świadkami przełomu i możemy mówić o rewolucji mięsa roślinnego?
Last Month Review - Plant-Based. Opracowanie eksperckie, którego celem nie jest bardzo głęboka synteza rynku produktów zastępujących mięso, ale przedstawienie źródeł i kontekstu komunikacji medialnej, która miała miejsce w głównych kanałach informacyjnych ważnych dla branży spożywczej, z możliwie różnorodnych źródeł i części świata w ostatnich tygodniach.
-
28.08.2020
Butelka ulegająca biodegradacji na wysypisku w 30% w ciągu roku
Przy produkcji butelki BtrBtl™ wykorzystuje się zastrzeżony dodatek, który umożliwia szybszą biodegradację tworzywa sztucznego bez pozostawiania mikroplastików w przyspieszonym tempie.
-
21.08.2020
Przemysł mięsny pod ostrzałem, a popyt na produkty roślinne gwałtownie rośnie
Do 2030 r. roślinne zamienniki mięsa i mięso hodowlane będą stanowić 30% światowego rynku mięsnego. Producenci mięsa i inne firmy z branży spożywczej, które nie zmienią się i nie wejdą na rynek białka alternatywnego, skończą jak firma Kodak, która nie wykorzystała możliwości oferowanych przez aparat cyfrowy: prędzej czy później, znikną z rynku.
-
21.08.2020
Zdrowiej, bardziej roślinnie i w domu – tak jedli Polacy w czasie izolacji społecznej podczas epidemii koronawirusa
Czas izolacji społecznej był dla nas wyjątkowy pod wieloma względami. Spędzając więcej czasu w domu, przeorganizowywaliśmy swoje dotychczasowe życie. Zmiany dotyczyły także naszego jedzenia – na kuchennych półkach gromadziliśmy produkty, coraz częściej przygotowując posiłki we własnym domu. Jak zmieniły się w tym czasie wybory żywieniowe Polaków? Czy po okresie izolacji planujemy je utrzymać? Właśnie to postanowiła sprawdzić firma Upfield w swoim badaniu poświęconym nawykom żywieniowym Polaków podczas epidemii koronawirusa.
-
23.07.2020
Nuggetsy z kurczaka z drukarki 3D
KFC robi kolejny krok w rozwoju swojej innowacyjnej koncepcji „restauracji przyszłości” i rozpoczyna współpracę w Rosji z laboratorium badań technicznych 3D Bioprinting Solutions w celu opracowania innowacyjnej technologii wytwarzania mięsa z kurczaka za pomocą drukarki 3D.
-
10.04.2020
Wartość rynkowa żywności pochodzenia roślinnego wzrasta do 5 miliardów dolarów
Według badań statystycznych przeprowadzonych przez firmę badawczą SPINS, sprzedaż detaliczna żywności na bazie roślin w Stanach Zjednoczonych wzrosła w ubiegłym roku o 11,4%, a jej całkowita wartość rynkowa wyniosła 5 mld dolarów.
-
24.03.2020
Plant-based żywność nowej generacji na bazie roślin - bez soi i pszenicy
Aktualne dane rynkowe dotyczące sprzedaży i prognozy wzrostu pokazuje znaczenie roślinnych alternatyw dla produktów mięsnych i mlecznych. Rewolucja roślinna to nie tylko jeden z najważniejszych trendów w tym roku według Innova Market Insights, ale także szybko rozwijająca się kategoria w detalicznym handlu żywnością.
-
03.02.2020
Standard BRCGS Plant-Based Global
W styczniu 2020 roku BRCGS opublikowało pierwszy globalnego standard oparty na roślinach - BRCGS Plant-Based Global Standard.
-
01.01.2020
Dodatki do żywności – trendy 2020
Produkty pochodzenia roślinnego i produkty funkcjonalne zyskują coraz większą popularność na rynku, w związku z czym składniki związane z tymi produktami również zyskują coraz większe zainteresowanie producentów...
-
27.11.2019
Nestlé i światowy lider biotechnologiczny Corbion łączą swoje siły, aby zrewolucjonizować produkty roślinne
Nestlé rozpoczyna współpracę z holenderskim koncernem Corbion, w celu opracowania nowej generacji składników na bazie mikroalg, umożliwiając dostarczanie konsumentom zrównoważonych, smacznych i pożywnych produktów roślinnych.
-
18.11.2019
Współpraca Burger King i Unilever przy produkcji roślinnych burgerów Whoppers w Europie
Aby umocnić swoją pozycję na rynku żywności pochodzenia roślinnego, Burger King wprowadził w swoich restauracjach, bezmięsną wersję burgera Whopper w 25 krajach europejskich, wykorzystując bezmięsne produkty firmy Unilever.
-
03.09.2019
Ruszyła rejestracja na konferencję Plant-Powered Perspectives 2019
Polacy coraz częściej rezygnują z mięsa – według badań zrealizowanych na zlecenie kampanii RoślinnieJemy już 57,8 % deklaruje ograniczenie jego spożycia, a 73% chce zastąpić je roślinnymi alternatywam...
-
16.08.2019
Jak trendy żywieniowe kształtują rynek białka ryżowego
Wartość światowego rynku białka ryżowego przekroczyła w 2018 r. 108 milionów dolarów (408 milionów złotych), a w 2019 r. wzrost sektora szacowany jest na 7% w stosunku do roku poprzedniego...
-
13.06.2019
Nazewnictwo roślinnych alternatyw mięsa - ekspertyza prawna
Prawie 30% Polaków od czasu do czasu spożywa produkty roślinne będące bezpośrednimi alternatywami mięsa, 6% robi to regularnie, a 31% jest otwarta by próbować takich produktów (Panel Ariadna, maj 2019). Asortyment na półkach sklepowych sieci handlowych jest coraz bogatszy - w końcu kolejni producenci proponują coraz wyższej jakości roślinne burgery, nuggetsy, czy kiełbaski w ciągu ostatniego miesiąca alternatywy.
-
17.01.2019
Branża spożywcza inwestuje w rozwój produktów roślinnych
Moda na diety bezmięsne w przeciągu ostatnich lat stale rośnie, a liczba wegan, wegetarian i fleksitarian od 2016 r. zwiększa się w błyskawicznym tempie. Według raportu Mintela w pierwszym półroczu 2017 r. 28% konsumentów ograniczyło spożycie mięsa. Jednocześnie przemysł spożywczy stara się wyjść naprzeciw...
-
04.01.2019
Producent roślinnych burgerów Beyond Meat planuje wejść na giełdę
Firma Beyond Meat poinformowała o złożeniu wniosku do Amerykańskiej Komisji Papierów Wartościowych i Giełd – przedsiębiorstwo miałoby pojawić się na giełdzie pod symbolem BYND. W ramach pierwszej oferty publicznej producent roślinnych zamienników burgerów, kiełbasek i drobiu planuje...
Nasi partnerzy