Plant-based
-
17.08.2021
Polska edycja największej w Europie konferencji poświęconej alternatywnym źródłom białka już we wrześniu
Rewolucyjne technologie roślinnych alternatyw produktów odzwierzęcych i rynek zrównoważonych rozwiązań żywnościowych rozwijają się w niesamowitym tempie. Już 7 września, w Centrum Nauki Kopernik w Warszawie, kluczowi interesariusze będą dyskutować o roślinnej przyszłości sektora spożywczego.
-
15.07.2021
UE przeznacza 32 mln EUR na finansowanie badań nad zrównoważonymi źródłami białka w celu „rozbudzenia innowacji”
W ramach programu finansowania Unii Europejskiej Horizon Europe przeznaczono 32 mln EUR na badania i rozwój zrównoważonych białek, takich jak żywność pochodzenia roślinnego, fermentowane białka i mięso hodowlane.
-
08.07.2021
Roślinne odżywki proteinowe dobrą alternatywą dla białka serwatkowego?
Nowe badanie przeprowadzone przez naukowców z Centre for Nutraceuticals z brytyjskiego Uniwersytetu Westminster wskazuje, że roślinne odżywki białkowe mogą stanowić wartościową alternatywę klasycznych preparatów z mleka krowiego – przede wszystkim w przypadku osób, które muszą zwracać szczególną uwagę na poziom cukru we krwi.
-
03.06.2021
Na dobre polubiliśmy się z roślinnym nabiałem – nowy raport RoślinnieJemy
Już 38% Polaków wybiera napoje roślinne, a 31% wprowadza do jadłospisu roślinne alternatywy sera – kampania RoślinnieJemy opublikowała wyniki badania przeprowadzonego przez Panel Ariadna odnośnie postaw konsumenckich Polaków wobec alternatyw nabiału.
-
27.05.2021
Cenzura roślinnych zamienników nabiału zatrzymana - poprawka 171 została odrzucona
Rada Europejska, Komisja Europejska i państwa członkowskie zaprzestały dalszych prac nad poprawką 171, nieprzyjazną klimatowi regulacją dotyczącą sektora żywnościowego.
-
19.04.2021
Nowe ekologiczne opakowanie z awokado wydłuży okres przechowywania żywności o 15%
Projekt GUACAPACK ma na celu wykorzystanie odpadów z awokado do opracowania innowacyjnego biodegradowalnego systemu opakowań, który wydłuża okres przydatności do spożycia żywności o 15%, dzięki etykiecie z funkcją bariery tlenowej, która zapobiega utlenianiu żywności.
-
15.04.2021
Alternatywy dla mięsa i nabiału – mimo wyzwań coraz bardziej popularne
Roślinne alternatywy dla żywności pochodzenia zwierzęcego są jednym z najszybciej rosnących segmentów branży spożywczej w ostatnich latach. Według danych NielsenIQ, jego roczna wartość w sierpniu 2020 r. wyniosła 441 mln zł, odnotowując roczny wzrost o 25%.
-
09.03.2021
Europejski sektor roślinnych alternatyw wzrósł o zawrotne 49% w ciągu dwóch lat
Konsumpcja roślinnych alternatyw produktów odzwierzęcych rośnie w rekordowym tempie w całej Europie. W raporcie przeanalizowano dane z supermarketów z 11 krajów europejskich z ostatnich trzech lat i stanowi on największy i najdokładniejszy jak dotąd przegląd zwyczajów konsumentów produktów roślinnych.
-
22.02.2021
94 organizacje wzywają KE do odrzucenia ograniczeń roślinnych zamienników nabiału - #StopAm171
Prawie 100 organizacji zrzeszonych przy Europejskim Sojuszu na Rzecz Żywności Pochodzenia Roślinnego (EAPF) wzywa Komisję Europejską i państwa członkowskie UE do odrzucenia poprawki 171 do rozporządzenia 1308/2013. Poprawka 171 cenzurowałaby nazwy i opisy używane przez żywność pochodzenia roślinnego.
-
27.01.2021
Rynek mlecznych alternatyw w Polsce
W Polsce mocno rośnie rynek produktów alternatywach dla mleka krowiego. W 2020 r. wartość sprzedaży detalicznej roślinnych napojów (bez sprzedaży w gastronomii) wyniosła 82,8 mln zł, co oznacza wzrost o 21% w relacji rocznej. W ciągu ostatnich pięciu lat średnioroczne tempo wzrostu wyniosło 18%.
-
23.12.2020
Ilu Polaków planuje roślinne święta? Najnowsze badania RoślinnieJemy
Na początku grudnia br. panel Ariadna przeprowadził badania opinii publicznej na zlecenie kampanii RoślinnieJemy, pytając Polaków o charakter potraw, które pojawią się na ich stole w wigilijny wieczór. Czy roślinne alternatywy tradycyjnych dań i produktów zawitają na polskich stołach?
-
10.12.2020
Okiem eksperta: Trendy smakowe w branży napojowej - cukier na cenzurowanym
W związku z Państwa dużym zainteresowaniem artykułem nt. „Trendów smakowych” w kolejnych tygodniach będziemy kontynuować przegląd nowości, światowej prasy w obszarze istotnych trendów nie tylko smakowych, ale też produktowych związanych z żywnością.
-
27.11.2020
'Wilk syty i owca cała’ w praktyce. Roślinne zamienniki posiłków rosną w siłę. Mamy pierwszy, produkowany w Polsce!
Trendy roślinne w żywieniu coraz szybciej osiągają status zjawiska globalnego. Rosnąca popularność produktów roślinnych napędza popyt na nowe formaty i wyrafinowane alternatywy żywieniowe. Jeśli dodamy do tego duże zainteresowanie zamiennikami tradycyjnych posiłków, troskę o zrównoważony rozwój i dobrostan zwierząt oraz tendencje społeczne rozwijającego się świata – zapowiada się prawdziwa rewolucja.
-
24.11.2020
Bardziej soczyste i z mniejszą zawartością tłuszczów nasyconych - nowe burgery od Beyond Meat
Beyond Meat wprowadza nowe wersje burgerów, w których ograniczono zawartość tłuszczów nasyconych. Rynek roślinnych burgerów rośnie dynamicznie, a jaki wpływ będzie mieć pojawienie się już na początku przyszłego roku burgerów McPlant w sieci McDonald’s?
-
09.11.2020
Zasady znakowania roślinnych zmienników mięsa i nabiału - Abstrakt artykułu
Rynek roślinnych alternatyw mięsa i produktów zwierzęcych rozwija się bardzo dynamicznie. Trudno mówić o jego pełnej konkurencyjności z branżą przetwórstwa mięsnego, ale w pewnych aspektach elementy konkurencyjności są coraz bardziej widoczne. Prawnym przejawiem tego zjawiska jest prowadzona od kilku lat dyskusja nad zasadami znakowania zamienników mięsa i nabiału
-
17.09.2020
KONFERENCJA PLANT-POWERED PERSPECTIVES 2020
Zgłoś się do Plant-Powered Pitching, przedstaw swój pomysł na produkt / usługę, poznaj potencjalnych inwestorów z branży spożywczej i zgarnij nagrodę pieniężną! W tym roku w nowej, luźnej i ciekawej formule Online
-
02.09.2020
Czy to początek końca ery mięsa – czy jesteśmy świadkami przełomu i możemy mówić o rewolucji mięsa roślinnego?
Last Month Review - Plant-Based. Opracowanie eksperckie, którego celem nie jest bardzo głęboka synteza rynku produktów zastępujących mięso, ale przedstawienie źródeł i kontekstu komunikacji medialnej, która miała miejsce w głównych kanałach informacyjnych ważnych dla branży spożywczej, z możliwie różnorodnych źródeł i części świata w ostatnich tygodniach.
-
28.08.2020
Butelka ulegająca biodegradacji na wysypisku w 30% w ciągu roku
Przy produkcji butelki BtrBtl™ wykorzystuje się zastrzeżony dodatek, który umożliwia szybszą biodegradację tworzywa sztucznego bez pozostawiania mikroplastików w przyspieszonym tempie.
-
21.08.2020
Przemysł mięsny pod ostrzałem, a popyt na produkty roślinne gwałtownie rośnie
Do 2030 r. roślinne zamienniki mięsa i mięso hodowlane będą stanowić 30% światowego rynku mięsnego. Producenci mięsa i inne firmy z branży spożywczej, które nie zmienią się i nie wejdą na rynek białka alternatywnego, skończą jak firma Kodak, która nie wykorzystała możliwości oferowanych przez aparat cyfrowy: prędzej czy później, znikną z rynku.
-
21.08.2020
Zdrowiej, bardziej roślinnie i w domu – tak jedli Polacy w czasie izolacji społecznej podczas epidemii koronawirusa
Czas izolacji społecznej był dla nas wyjątkowy pod wieloma względami. Spędzając więcej czasu w domu, przeorganizowywaliśmy swoje dotychczasowe życie. Zmiany dotyczyły także naszego jedzenia – na kuchennych półkach gromadziliśmy produkty, coraz częściej przygotowując posiłki we własnym domu. Jak zmieniły się w tym czasie wybory żywieniowe Polaków? Czy po okresie izolacji planujemy je utrzymać? Właśnie to postanowiła sprawdzić firma Upfield w swoim badaniu poświęconym nawykom żywieniowym Polaków podczas epidemii koronawirusa.
-
23.07.2020
Nuggetsy z kurczaka z drukarki 3D
KFC robi kolejny krok w rozwoju swojej innowacyjnej koncepcji „restauracji przyszłości” i rozpoczyna współpracę w Rosji z laboratorium badań technicznych 3D Bioprinting Solutions w celu opracowania innowacyjnej technologii wytwarzania mięsa z kurczaka za pomocą drukarki 3D.
Nasi partnerzy