Brazylia: nowe zasady znakowania żywności pakowanej
Od 9 października w Brazylii obowiązują nowe przepisy dotyczące znakowania żywności. Nowe przepisy dotyczą m.in. oświadczeń żywieniowych oraz tabeli wartości odżywczych
Od 9 października w Brazylii obowiązują nowe przepisy dotyczące znakowania żywności. Nowe przepisy dotyczą m.in. oświadczeń żywieniowych oraz tabeli wartości odżywczych
Rozporządzenie stanowi istotny krok w kierunku wprowadzenia założeń gospodarki o obiegu zamkniętym, której celem jest ograniczenie niekorzystnego wpływu zanieczyszczenia tworzywami sztucznymi
W ostatnich tygodniach zmieniono status 4 rodzajów żywności. Uzyskanie przez żywność statusu „novel food” w istotny sposób zmienia warunki i możliwości zastosowania jej w środkach spożywczych
Zakłócenia dostaw ekologicznej paszy białkowej dla ekologicznych świń i drobiu, których jednym z głównych dostawców dla UE była Ukraina spowodował konieczność wprowadzenia tymczasowych odstępstw od wymogów rozporządzenia 2018/848
FDA zaproponowała nową definicję oświadczenia „Zdrowy” stosowanego na opakowaniach żywności w celu poprawy diety oraz zapobiegania chorobom przewlekłym i cywilizacyjnym
We wrześniu 2022 r. uchwalono łącznie 82 zmiany w prawie żywnościowym, na co złożyło się 11 zmian w prawie polskim oraz 71 w prawie unijnym
W dalszym ciągu trwają prace nad projektem regulacji dotyczących wprowadzenia systemu kaucji. Obecnie był on przedmiotem obrad Komitetu do Spraw Europejskich
eFORUM - FoodFakty Summit - Circular Food System - Systemy żywności w obiegach zamkniętych oraz zrównoważony rozwój - nagranie z dnia 04.10.2022 r.
Dopuszczalność sprzedaży alkoholu przez Internet od lat wywołuje w naszym kraju wiele kontrowersji. W tym temacie zapadło już wiele orzeczeń sądów oraz decyzji organów administracyjnych.
Zgodnie z ustawą o jakości handlowej artykułów rolno-spożywczych, każdy przedsiębiorca, który produkuje, składuje, konfekcjonuje lub prowadzi obrót artykułami rolno-spożywczymi zobowiązany jest zgłosić tego rodzaju działalność gospodarczą (oraz zaprzestanie takiej działalności) do wojewódzkiego inspektora jakości handlowej artykułów rolno-spożywczych. Każdy zgłoszony przedsiębiorca podlega kontroli Inspekcji Jakości Handlowej Artykułów Rolno Spożywczych
Kultura bezpieczeństwa żywności ponownie stała się przedmiotem rozważań Komisji Europejskiej - tym razem w ramach wytycznych dotyczących wdrażania systemów zarządzania bezpieczeństwem żywności
Sąd uchylił zarządzenia pokontrolne wojewódzkiego Inspektora Ochrony Środowiska, w których organ zarządził skorygowanie sprawozdania strony w zakresie całkowitej masy marnowanej żywności oraz wysokości opłaty za marnowanie żywności.
11 sierpnia br. w sądzie federalnym stanu Illinois (USA) został złożony pozew zbiorowy przeciwko firmie Mars. Inc. producentowi cukierków Skittles (dostępnych również w Polsce), ze względu na naruszenie stanowych i federalnych praw konsumenckich. Firmie zarzucono, że cukierki nie nadają się do spożycia przez ludzi, ponieważ zawierają dwutlenek tytanu (TiO2).
Trwają prace nad projektem ustawy o zmianie ustawy o jakości handlowej artykułów rolno-spożywczych. Obecnie został on przekazany Prezydentowi i Marszałkowi Senatu
Jak czytamy w uzasadnieniu celem nowelizacji ustawy jest stworzenie ujednoliconych przepisów dotyczących procedury rejestracji na szczeblu krajowym oraz kontroli i ochrony dla wszystkich ww. sektorów.
Podobnie jak w Polsce, w większości państw członkowskich nie obowiązują szczegółowe przepisy krajowe dotyczące sprzedaży suplementów za pomocą środków porozumiewania się na odległość. Obowiązujące prawo żywnościowe UE i uzupełniające je ustawodawstwo krajowe, które zapewniają podstawy kontroli żywności, mają również zastosowanie w przypadku tego rodzaju sprzedaży.
Prezes UOKiK wydał rekomendacje dotyczące oznaczania treści reklamowych przez influencerów w mediach społecznościowych. Co to oznacza dla producentów żywności?
Galaktooligosacharydy zostały włączone do unijnego wykazu nowej żywności, a obecnie po raz kolejny rozszerzono warunki ich stosowania o nową kategorie żywności
Opublikowano uzasadnienie do wyroku Wojewódzkiego Sądu Administracyjnego w Gdańsku (II SA/Gd 77/22) w sprawie zanieczyszczenia mączki chleba świętojańskiego tlenkiem etylenu, która została użyta w procesie produkcji produktów rybołówstwa.
Dokument stanowi uzupełnienie pochodzącego z 2020 r. kompleksowego przeglądu w zakresie oznaczania wartości odżywczej z przodu opakowania
Naukowcy przeprowadzili przegląd literatury na temat alternatywnych źródeł informacji o żywności dostępnych na rynku oprócz etykiet na opakowaniach. Przyjrzeli się, w jaki sposób konsumenci wykorzystują te źródła informacji, rozumieją je i są pod wpływem tych źródeł.