Prawo żywnościowe: Dyrektywa Komisji (UE) 2018/350
Portal spożywczy FoodFakty informuje: 8 marca 2018 r. Komisja (UE) opublikowała Dyrektywę Komisji (UE) 2018/350...
Portal spożywczy FoodFakty informuje: 8 marca 2018 r. Komisja (UE) opublikowała Dyrektywę Komisji (UE) 2018/350...
30 stycznia 2018 r. opublikowano decyzję Prezesa Urzędu Ochrony Konkurencji i Konsumentów (znak DIH-1/9/2018), w której organ ten uznał, że nie każdy produkt o niewłaściwej jakości może być zafałszowany, natomiast
Decyzja prezesa UOKIK z dnia 12 stycznia 2018 r. dotyczyła utrzymania decyzji organu I instancji o wymierzeniu kar pieniężnych w łącznej wysokości 1500 zł za brak podania w lokalu gastronomicznym informacji...
Decyzja ta utrzymuje w mocy decyzję Kujawsko-Pomorskiego Wojewódzkiego Inspektora Inspekcji Handlowej w Bydgoszczy z dnia 6 listopada 2017 r. którą przedsiębiorcy wymierzono karę pieniężną w wysokości...
Komisja Europejska początkiem lutego wydała rozporządzenie wykonawcze nr 2018/183 w sprawie odmowy przyznania zezwolenia na stosowanie formaldehydu jako dodatku paszowego należącego do grup funkcjonalnych „konserwanty”...
Komisja zajęła się w ostatnim czasie kwestią stosowania bisfenolu A w materiałach przeznaczonych do kontaktu z żywnością. W rozporządzeniu nr 2018/213 z dnia 12 lutego 2018 r. odniesiono się do ograniczenia stosowania bisfenolu A w lakierach...
26 lutego 2018 r. opublikowano rozporządzenie Komisji nr 2018/290 zmieniające rozporządzenie (WE) nr 1881/2006 w odniesieniu do najwyższych dopuszczalnych poziomów estrów glicydowych kwasów tłuszczowych w olejach i tłuszczach roślinnych...
9 lutego 2018 r. opublikowano rozporządzenie Komisji nr 2018/199 w sprawie odmowy udzielenia zezwolenia na oświadczenie zdrowotne dotyczące żywności, inne niż odnoszące się do zmniejszenia ryzyka choroby oraz rozwoju i zdrowia dzieci...
Informacja dotycząca stosowania nazw zastrzeżonych dla przetworów mlecznych, w oznakowaniu wyrobów roślinnego pochodzenia...
W ostatnim czasie prowadzony przez Komisję Europejską Rejestr Chronionych Nazw Pochodzenia oraz Chronionych Oznaczeń Geograficznych wzbogacił się o kilka kolejnych produktów. Zmiany w rejestrze dotyczyły także wykreślenia jednej pozycji...
22 stycznia 2018 r. Komisja (UE) opublikowała Rozporządzenie Komisji (UE) 2018/98 zmieniające załączniki II i III do rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (WE) nr 1333/2008 oraz załącznik do rozporządzenia...
Rozporządzenie Komisji (UE) 2018/79 z dnia 18 stycznia 2018 r. zmieniające rozporządzenie (UE) nr 10/2011 w sprawie materiałów i wyrobów z tworzyw sztucznych przeznaczonych do kontaktu z żywnością...
17 stycznia 2018 r. opublikowano rozporządzenie Komisji nr 2018/75 zmieniające załącznik do rozporządzenia nr 231/2012 ustanawiającego specyfikacje dla dodatków do żywności wymienionych w załącznikach II i III do rozporządzenia nr 1333/2008...
17 stycznia 2018 r. opublikowano rozporządzenie Komisji (UE) 2018/74 zmieniające załącznik II do rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (WE) nr 1333/2008 w odniesieniu do stosowania kwasu fosforowego – fosforanów – di- tri- i...
16 stycznia 2018 r. opublikowano nowe rozporządzenie Komisji (UE) 2018/73, zmieniające załączniki II i III do rozporządzenia (WE) nr 396/2005 Parlamentu Europejskiego i Rady w odniesieniu do najwyższych dopuszczalnych...
Komisja (UE) 12 lutego 2018 r. w opublikowała Rozporządzenie Komisji UE 2018/213 w sprawie stosowania bisfenolu A w lakierach i powłokach przeznaczonych do kontaktu z żywnością oraz zmieniające...
22 stycznia 2018 r. Komisja Europejska wydała rozporządzenie nr 2018/97 zmieniające załącznik II do rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (WE) nr 1333/2008 w odniesieniu do stosowania substancji słodzących w pieczywie...
W ostatnim czasie Główna Inspekcja Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych opublikowała kolejne wyciągi z decyzji, jakie zostały wydane w zakresie zafałszowania środków spożywczych. Decyzje dotyczyły tym razem zafałszowania...
Komisja Europejska z dniem 15 grudnia 2017 r. decyzją wykonawczą nr 2017/2375 zezwoliła na wprowadzenie do obrotu kwasu N-acetylo-D-neuraminowego jako nowego składnika żywności zgodnie z rozporządzeniem nr 258/97 Parlamentu...
Zapraszamy do zapoznania się bliżej z treścią wyroku WSA w Warszawie z dnia 21 lipca 2017 r., wydanym w przedmiocie wymierzenia kary pieniężnej za wprowadzenie do obrotu partii artykułu rolno-spożywczego o niewłaściwej jakości...