Autonomiczne roboty mobilne – intralogistyka i ochrona zdrowia
Mobile Industrial Robots podsumowuje rozwój rynku w 2020 r. i prezentuje dane IFR, Service Robots.
Mobile Industrial Robots podsumowuje rozwój rynku w 2020 r. i prezentuje dane IFR, Service Robots.
Singapur jako pierwszy kraj na świecie dopuszcza do sprzedaży mięso hodowane komórkowo.
Według Europejskiej Agencji Bezpieczeństwa i Zdrowia w Pracy w branży spożywczej występuje niemal 24% wszystkich wypadków w sektorze produkcji. BHP i zgodność z przepisami są wysoko na liście priorytetów w tej branży, jednak bezpieczeństwo żywności jest tam zawsze na pierwszym miejscu.
Oznaczenia alergenów warto uwzględnić w procesie recepturowania. Xprinti Kalkulator to kompleksowy program do zarządzania recepturami, który umożliwia m.in. obliczanie wartości odżywczych, analizę kosztów oraz tworzenie specyfikacji uwzględniających oznaczenia alergenów. Współpracując z programem etykietującym Xprinti ETYKIETY zapewnia 100% gwarancję prawidłowego oznaczenia alergenów w wykazie składników na etykietach produktu.
Trendy roślinne w żywieniu coraz szybciej osiągają status zjawiska globalnego. Rosnąca popularność produktów roślinnych napędza popyt na nowe formaty i wyrafinowane alternatywy żywieniowe. Jeśli dodamy do tego duże zainteresowanie zamiennikami tradycyjnych posiłków, troskę o zrównoważony rozwój i dobrostan zwierząt oraz tendencje społeczne rozwijającego się świata – zapowiada się prawdziwa rewolucja.
Niezawodność, elastyczność i łatwość obsługi to główne powody, dla których firma Primaflor, jeden z wiodących hiszpańskich producentów świeżych produktów, zdecydowała się na wybór technologii ważenia Ishida, przeznaczonej do szybkiego i dokładnego pakowania mieszanek sałat.
W obecnych warunkach, przy szybkich zmianach zapotrzebowania rynku i przy złożoności procesów wytwarzania stosowanie „intuicji” wspieranej arkuszem kalkulacyjnym do tworzenia planów produkcyjnych jest zdecydowanie niewystarczające.
Szukając innowacyjnych rozwiązań nowej generacji w zakresie etykietowania świeżych produktów, system etykietowania Laser Mark jest wiodącą technologią w branży. JBT Corporation i LaserFood wybiegają w przyszłość oferując ekonomiczną i ekologiczną alternatywę tradycyjnych etykiet do świeżych produktów.
Raport opublikowany przez Międzynarodową Federacja Robotyki za rok 2019 przynosi pozytywne informacje o polskim rynku, który oparł się globalnemu trendowi spadkowemu.
Ishida Europe zaprojektowała i zainstalowała niestandardową serię linii pakujących dla nowej fabryki wyspecjalizowanego producenta mięsa w Chinach.
Polskie zakłady mają szansę na przeskoczenie pewnych etapów rozwoju robotyzacji, a sposobem na dogonienie uciekającej nam czołówki mogą być coboty - roboty współpracujące.
Bardzo możliwe, że za jakiś czas produkcja żywności suszonej będzie odbywać się u bezpośrednio u rolnika. Starają się o to m.in. naukowcy z Katedry Inżynierii Żywności i Organizacji Produkcji w ramach projektu FOX, realizowanego dzięki środkom pochodzącym z europejskiego programu Horyzont 2020.
Paskalizacja to nowoczesna metoda utrwalania żywności. Firma HPP Services Poland umożliwia korzystanie z technologii HPP w branży spożywczej na zasadzie usługi. Klienci mają dostęp do paskalizacji i nie są zobowiązani do zakupu własnej instalacji HPP. Daje to wiele korzyści.
Świadomość ekologiczna społeczeństwa rośnie tym szybciej, im bardziej, w życiu codziennym, dotyka nas problem zanieczyszczenia naszego otoczenia.
Producenci żywności i napojów muszą nadążać za zmieniającymi się preferencjami konsumentów, pilnować kosztów przy stale obniżających się marżach i rosnących wymogach związanych z regulacjami prawnymi. Odpowiedzią na te wyzwania jest coraz dalej idąca transformacja cyfrowa. Dzięki działającemu w chmurze rozwiązaniu MindSphere firmy Siemens, otwartemu systemowi operacyjnemu Internetu Rzeczy (IoT) można skutecznie wprowadzać digitalizację w przemyśle spożywczym.
Bioprotekcja polega na wprowadzeniu do produktu spożywczego monokultury lub kultury mieszanej mikroorganizmów i/lub ich metabolitów w celu poprawy bezpieczeństwa mikrobiologicznego oraz wydłużenia okresu trwałości. Duży potencjał w tym zakresie posiadają bakterie kwasu mlekowego, które są bezpieczne do spożycia, a w czasie przechowywania w naturalny sposób dominują mikroflorę w wielu produktach spożywczych.
Technologie kontroli rentgenowskiej Ishida i ważenia kontrolnego zapewniają najwyższe standardy jakości produktu i dokładności pakowania w przedsiębiorstwie Myasnoy Dom Borodina (Zakład Mięsny Borodin), jednym z czołowych przetwórców mięsa w obwodzie moskiewskim.
Zespół naukowców z Singapuru opracował prostą metodę drukowania produktów mlecznych w 3D na bazie mleka. Innowacją metody jest to, że druk odbywa się na zimno, co pozwala zachować jednocześnie składniki odżywcze wrażliwe na temperaturę.
Stosowanie foli metalizowanej do pakowania żywności, uniemożliwia producentom kontrolę jakości przy pomocy powszechnych detektorów metalu. Alternatywą jest technologia inspekcji X-ray Ishida, która nie tylko skutecznie wykrywa najdrobniejsze zanieczyszczenia, ale pozwala też wychwycić uszkodzenie opakowania czy braki w zawartości produktu. Z elastycznych rozwiązań Ishida korzysta jedna z najbardziej popularnych w Rosji marek tradycyjnych przekąsek.
FSAI opublikował raport, w którym komitet naukowy agencji odnosi się do nowych technologii przetwarzania żywności (HPP i PEF) i potencjalnych zagrożeń dla bezpieczeństwa żywności wynikających z ich stosowania. Raport stanowi wzorzec proporcjonalnej i spójnej oceny nowych technologii przetwarzania żywności, które powinny chronić zdrowie publiczne, a jednocześnie wspierać innowacje technologiczne w przemyśle spożywczym.
Wzrastająca wśród konsumentów świadomość ekologiczna i prozdrowotna wymusi na przedsiębiorcach nowe, procedury i konieczność wprowadzenia traceability, na co odpowiedzią jest system TraceON. System nie tylko stanowi dowód spełnienia norm i wprowadzanych obostrzeń: jest przede wszystkim narzędziem do kontroli procesów i minimalizacji potencjalnych strat. A epidemia koronawirusa dodatkowo uwydatniła potrzebę uzyskiwania informacji o produktach, szczególnie spożywczych.