RASFF
-
17.12.2019
Żywe insekty w suszonych daktylach
W dniu 17.12.2019 zgłoszono obecność ciał obcych w tunezyjskich daktylach. Szczegóły dotyczące produktów, miejsca wystąpienia, podjętych działań i ryzyka w treści doniesienia.
-
16.12.2019
3 zgłoszenia obecności Salmonelli w polskich produktach drobiowych
-
14.12.2019
Szkło w polskich gołąbkach
W dniu 14.12.2019 zgłoszono obecność fragmentów szkła w polskich gołąbkach faszerowanych. Szczegóły dotyczące produktów, miejsca wystąpienia, podjętych działań i ryzyka w treści doniesienia.
-
13.12.2019
Salmonella enterica w polskim drobiu
W dniu 13.12.2019 zgłoszono obecność drobnoustrojów patogennych w mięsie drobiowym z Polski. Szczegóły dotyczące produktów, miejsca wystąpienia, podjętych działań i ryzyka w treści doniesienia.
-
13.12.2019
Obecność Salmonelli w karmie dla zwierząt
W dniu 13.12.2019 zgłoszono obecność patogenów w karmie dla zwierząt. Szczegóły dotyczące produktów, miejsca wystąpienia, podjętych działań i ryzyka w treści doniesienia.
-
13.12.2019
Ciała obce w paluszkach rybnych
W dniu 13.12.2019 zgłoszono obecność fragmentów metalu w mrożonych paluszkach rybnych. Szczegóły dotyczące produktów, miejsca wystąpienia, podjętych działań i ryzyka w treści doniesienia.
-
12.12.2019
2 zgłoszenia suplementów diety z powodu obecności sildenafilu
W dniu 12.12.2019 zgłoszono obecność tej samej, niedozwolonej substancji w szwedzkich i angielskich suplementach diety. Szczegóły dotyczące produktów, miejsca wystąpienia, podjętych działań i ryzyka w treści doniesienia.
-
12.12.2019
Salmonella enterica w surowcach paszowych
W dniu 12.12.2019 zgłoszono obecność bakterii patogennych w rzepakowej śrucie poekstrakcyjnej. Szczegóły dotyczące produktów, miejsca wystąpienia, podjętych działań i ryzyka w treści doniesienia.
-
12.12.2019
Obecność salmonelli w polskim drobiu
W dniu 12.12.2019 zgłoszono obecność Salmonella enterica ser. Enteritidis w chłodzonym kurczaku z szyją. Szczegóły dotyczące produktów, miejsca wystąpienia, podjętych działań i ryzyka w treści doniesienia.
-
12.12.2019
Ochratoksyna A w mące gryczanej
W dniu 12.12.2019 zgłoszono obecność mykotoksyn w polskiej mące gryczanej. Szczegóły dotyczące produktów, miejsca wystąpienia, podjętych działań i ryzyka w treści doniesienia.
-
12.12.2019
Nieautoryzowane składniki i nowa żywność wykryta w suplementach diety
W dniu 12.12.2019 zgłoszono obecność nieautoryzowanych i nowych składników żywności w suplementach diety. Szczegóły dotyczące produktów, miejsca wystąpienia, podjętych działań i ryzyka w treści doniesienia.
-
11.12.2019
Aflatoksyny w amerykańskich orzeszkach ziemnych
W dniu 11.12.2019 zgłoszono obecność aflatoksyn w orzeszkach ziemnych ze Stanów Zjednoczonych. Szczegóły dotyczące produktów, miejsca wystąpienia, podjętych działań i ryzyka w treści doniesienia.
-
10.12.2019
Raport tygodniowy RASFF (02-08.12.2019)
System RASFF ma na celu zwiększenie odpowiedzialności oraz wzmocnienie współpracy poszczególnych państw członkowskich, w celu ograniczenia wprowadzania do obrotu niebezpiecznej żywności oraz pasz...
-
10.12.2019
Podejrzenie Salmonelli w jajach
W dniu 10.12.2019 zgłoszono podejrzenie Salmonella enterica w jajach polskiego pochodzenia. Szczegóły dotyczące produktów, miejsca wystąpienia, podjętych działań i ryzyka w treści doniesienia.
-
10.12.2019
Niezadeklarowane dodatki w węgierskim winie
W dniu 10.12.2019 zgłoszono obecność siarczynów w różowym winie. Szczegóły dotyczące produktów, miejsca wystąpienia, podjętych działań i ryzyka w treści doniesienia.
-
10.12.2019
Obecność Salmonelli w mrożonym drobiu
W dniu 10.12.2019 zgłoszono obecność Salmonella enterica w marynowanych nogach z kurczaka. Szczegóły dotyczące produktów, miejsca wystąpienia, podjętych działań i ryzyka w treści doniesienia.
-
09.12.2019
WWA w proszku kakaowym
W dniu 9.12.2019 zgłoszono obecność wielopierścieniowych węglowodorów aromatycznych w niskotłuszczowym proszku kakaowym. Szczegóły dotyczące produktów, miejsca wystąpienia, podjętych działań i ryzyka w treści doniesienia.
-
06.12.2019
2 zgłoszenia obecności patogenów w polskim drobiu
W dniu 6.12.2019 dwukrotnie zgłoszono obecność Salmonelli w mięsie drobiowym z Polski. Szczegóły dotyczące produktów, miejsca wystąpienia, podjętych działań i ryzyka w treści doniesienia.
-
05.12.2019
Obecność Salmonelli w mrożonym drobiu
W dniu 5.12.2019 zgłoszono obecność Salmonelli w mrożonym mięsie drobiowym. Szczegóły dotyczące produktów, miejsca wystąpienia, podjętych działań i ryzyka w treści doniesienia.
-
05.12.2019
Nieautoryzowany składnik w oleju konopnym
W dniu 5.12.2019 zgłoszono obecność kannabidiolu w oleju nieznanego pochodzenia. Szczegóły dotyczące produktów, miejsca wystąpienia, podjętych działań i ryzyka w treści doniesienia.
-
05.12.2019
Obecność mykotoksyn w orzeszkach ziemnych
W dniu 10.12.2019 zgłoszono obecność aflatoksyn w orzeszkach ziemnych. Szczegóły dotyczące produktów, miejsca wystąpienia, podjętych działań i ryzyka w treści doniesienia.
Nasi partnerzy