Strefa Managera
-
22.10.2020
Strefa Managera: Handel z Wielką Brytanią po Brexit
Unia Europejska oraz Zjednoczone Królestwo Wielkiej Brytanii i Irlandii Północnej (dalej: „Wielka Brytania”) w październiku 2019 roku osiągnęły porozumienie w zakresie warunków wyjścia z Unii Europejskiej. Podstawą wyjścia Wielkiej Brytanii (tzw. „Brexitu”) jest umowa o wystąpieniu Wielkiej Brytanii z Unii Europejskiej (dalej: „Umowa Wyjścia”). Umowa Wyjścia została najpierw ratyfikowana przez parlament brytyjski, a następnie ratyfikowane przez Parlament Europejski i zatwierdzona przez Radę w dniu 30 stycznia 2020 roku. Umowa Wyjścia pomiędzy Wielką Brytanią, a Unią Europejską weszła w życie w dniu 1 lutego 2020 roku.
-
19.10.2020
Strefa Managera: Materiały przeznaczone do kontaktu z żywnością
Żywność, na etapie produkcji, przetwarzania, przechowywania, przygotowywania oraz podawania, ma kontakt z wieloma materiałami i wyrobami. Przykładowo, można tu wymienić kontenery do transportu żywności, maszyny i urządzenia do jej przetwarzania, materiały opakowaniowe i opakowania do żywności, naczynia stołowe i kuchenne. Tego typu materiały i wyroby określa się mianem materiałów przeznaczonych do kontaktu z żywnością (FCM).
-
15.10.2020
Strefa Managera: Oświadczenia żywieniowe i zdrowotne - jak korzystać z nich zgodnie z prawem?
Dla poprawy widoczności produktów spożywczych na rynku i wzbogaceniu ich atrakcyjności w oczach konsumentów warto rozważyć zastosowanie w oznakowaniu, prezentacji i reklamie żywności oświadczeń żywieniowych i zdrowotnych. Jednocześnie, ze względu na szereg skomplikowanych przepisów regulujących warunki ich stosowania, należy wiedzieć jak zrobić to zgodnie z prawem, by uzyskać korzyść marketingową jednocześnie unikając ryzyka zakwestionowania.
W poniższym tekście wyjaśniamy ogólne ramy stosowania oświadczeń żywieniowych i zdrowotnych. Niniejszy artykuł ma na celu stanowić drogowskaz i być zbiorem wskazówek umożliwiających poprawne skorzystanie z tego jakże cennego narzędzia komunikowania właściwości produktu, jakim są właśnie oświadczenia.
-
15.10.2020
Regulacje prawne dot. aromatów spożywczych - International Review
Pytania związane z deklaracją aromatów na etykietach produktów spożywczych nie pojawiały się do tej pory zbyt często, jednak Megatrend „Clean Label” i ekstraktów botanicznych spowodował wzrost zainteresowania tematem takich deklaracji. O ile pojawienie się na etykiecie aromatów i ekstraktów pochodzących z obszaru celnego EU nie nastręczaja aż takich kłopotów, to już deklaracje produktów podchodzących z obszaru Ameryki Północnej (USA i Kanada) potrafią być dużym wyzwaniem.
-
14.10.2020
Przykładowe tradycyjne polskie produkty spożywcze vs Nutri-Score
Poniżej przedstawiamy Państwu popularne polskie produkty oznaczone system oceny wartości odżywczej NutriScore. Jak wskazują poniższe przykłady system etykietowania może kolidować z polskimi wskazówkami żywieniowymi, preferencjami kulturowymi i odwiecznymi polskimi tradycjami.
-
14.09.2020
Strefa Managera - Pełna lista opracowań, webinariów, artykułów, Eksperci Strefy
Zawsze aktualna lista pozycji dostępnych w Strefie Managera
-
02.09.2020
Czy to początek końca ery mięsa – czy jesteśmy świadkami przełomu i możemy mówić o rewolucji mięsa roślinnego?
Last Month Review - Plant-Based. Opracowanie eksperckie, którego celem nie jest bardzo głęboka synteza rynku produktów zastępujących mięso, ale przedstawienie źródeł i kontekstu komunikacji medialnej, która miała miejsce w głównych kanałach informacyjnych ważnych dla branży spożywczej, z możliwie różnorodnych źródeł i części świata w ostatnich tygodniach.
-
27.08.2020
Strefa Managera: Nowe trendy smakowe na najbliższy sezon 2020/2021
OBSERWACJA TRENDÓW W ŚWIECIE ALBO ICH KREOWANIE OTO JEST PYTANIE? TWORZYĆ CZY PODĄŻAĆ? Określanie trendów chociażby w modzie nie było nigdy zadaniem łatwym ani prostym i zwykle polegało na wyczuciu i kreatywności jej twórców. To samo dotyczy smaków, zapachów, żywności. Jednym z obszarów działalności firm branży zapachów (aromatów bądź kompozycji zapachowych) jest obserwacja zachowań i potrzeb klientów, rynku i wyznaczanie kierunków smakowych na nadchodzący czas.
-
27.08.2020
Nowe trendy smakowe na najbliższy sezon 2020/2021 - Abstrakt Artykułu
Poznaj najnowsze trendy smakowe na najbliższe miesiące. Opracowanie eksperckie.
-
15.07.2020
Analiza ryzyka żywności
Amaliza ryzyka żywności składa się z 3 elementów: oceny ryzyka, zarządzania ryzykiem i informowaniu o ryzyku. W poniższym tekście przedstawiamy w oparciu o informacje z WHO jak właściwie ocenić ryzyko w przypadku produktu spożywczych oraz jak powinien wyglądać proces zarządzania i informowania o ryzyku żywności?
-
01.07.2020
Zafałszowania żywności - wymagania globalnych standardów
Zafałszowanie żywności jest zagadnieniem znanym już od czasów rzymskich i należy uważać, że nigdy nie uda się go wyeliminować, ponieważ podłożem jest pożądanie zysków ekonomicznych.
-
01.07.2020
Omówienie wydarzeń związanych z bezpieczeństwem żywności w miesiącu maj
Mamy do przejrzenia dawkę informacji w zakresie analizy ryzyka bezpieczeństwa żywności, ponieważ Food Fakty wydały kolejny raport Food Risk. Pamiętajmy, aby przeanalizować go szczegółowo pod kątem swoich surowców i procesów.
Nasi partnerzy