Zapisz się do newslettera
Najważniejsze informacje dla branży spożywczej!
Zapisz się na newsletter FoodFakty i bądź na bieżąco:
GIS został poinformowany poprzez RASFF o prowadzonym przez firmę Pasta Natura Srl wycofaniu wskazanej partii ekologicznego makaronu penne marki Pasta Natura 250 g, ze względu na zastosowanie składnika zanieczyszczonego 2-chloroetanolem.
Główny Inspektor Sanitarny został poinformowany poprzez System Wczesnego Ostrzegania o Niebezpiecznej Żywności i Paszach (RASFF) o prowadzonym przez firmę Bjorg Bonneterre et Compagnie wycofaniu niektórych partii napojów roślinnych marki BJORG ze względu na zastosowanie do ich produkcji składnika zanieczyszczonego tlenkiem etylenu.
Główny Inspektor Sanitarny został poinformowany o prowadzonym przez producenta wycofaniu niewłaściwie oznakowanych butelek piwa Carlsberg Pilsner Premium 500 ml. W wyniku błędu na linii produkcyjnej do niektórych butelek zastosowano niewłaściwą etykietę główną, która sugeruje, że jest to produkt bezalkoholowy, podczas gdy zawiera on alkohol w ilości 5,0% obj. Etykieta tylna jest prawidłowa, zawarte na niej informacje wskazują, że jest to produkt z zawartością alkoholu.
Ser Mozzarella Light marki Tesco został uznany za zafałszowany przez Czeską Inspekcję Rolno-Spożywczą. Produkt pochodzi z Polski.
"FF Marka Własna" Sp. z o.o. zdecydowała o konieczności wycofania produktów, które zostały wyprodukowane i wprowadzone do obrotu zanim firma uzyskała informację o zanieczyszczeniu surowca.
Tlenek etylenu jest substancją szkodliwą dla zdrowia, obecność tej substancji w żywności w Unii Europejskiej jest niedozwolona.
Deoksyniwalenol jest toksyną wytwarzaną przez grzyby rodzaju Fusarium, która ma szkodliwe działanie na zdrowie człowieka.
W związku z powyższym firma, niezwłocznie po uzyskaniu informacji od dostawcy surowca, wstrzymała produkcję i zablokowała partie produktów, wytworzonych z użyciem zanieczyszczonego składnika.
Gluten to substancja alergenna, spożycie produktu przez osoby uczulone na wyżej wymieniony alergen może wywołać reakcje alergiczne.
W wyniku działań prowadzonych przez PIS oraz w wyniku czynności przeprowadzonych przez firmę Merkury S.A. w ramach kontroli wewnętrznej stwierdzono błędy w deklaracji następujących alergenów: gluten, mleko, gorczyca.
Spożycie żywności zanieczyszczonej Listeria monocytogenes może prowadzić do choroby zwanej listeriozą.
Firma Mars Polska Sp. z o.o. prowadzi wycofywanie wyżej wskazanych partii produktów. Wszyscy odbiorcy zostali poinformowani o zaistniałej sytuacji i konieczności wycofania wskazanych numerów partii produktów.
Tlenek etylenu jest substancją szkodliwą dla zdrowia, obecność tej substancji w żywności w Unii Europejskiej jest niedozwolona.
Tlenek etylenu jest substancją szkodliwą dla zdrowia, obecność tej substancji w żywności w Unii Europejskiej jest niedozwolona.
Główny Inspektor Sanitarny informuje, że firma Denver Food Sp. z o. o. powiadomiła organ Państwowej Inspekcji Sanitarnej o wycofaniu produktu pn. Mąka gryczana biała bezglutenowa.
Główny Inspektor Sanitarny został poinformowany o prowadzonym przez firmę DUBIMEX ZPM Sp.J. Zygmunt Dubielak wycofaniu wyprodukowanych przez nią wyrobów mięsnych ze względu na zastosowanie do ich produkcji składnika zanieczyszczonego tlenkiem etylenu.
Po licznych zgłoszeniach do RASFF tlenku etylenu w sezamie, w czerwcu br. pojawiły się powiadomienia alarmowe dot. wykrycia ETO w mączce chleba świętojańskiego (E410) pochodzącej z Turcji. KE opracowała jednolite podejścia organów urzędowej kontroli w całej UE – produkty z zanieczyszczoną partią E410 należy wycofać z rynku.
7000 produktów spożywczych wycofanych z obrotu z powodu wykrycia obecności tlenku etylenu w stabilizatorze stosowanym m.in. w produkcji lodów.
Francuskie władze ds. zdrowia ogłosiły wycofanie wszystkich partii hiszpańskiej suszonej kiełbasy fuet związanych z 45 przypadkami salmonellozy, z których 27 dotyczy dzieci.
Firma TADAR poinformowała odbiorców o konieczności wycofania z obrotu przedmiotowych produktów i zobowiązała się do przyjęcia ewentualnych zwrotów oraz przekazania ich do utylizacji.
Spożycie produktu bez właściwej obróbki termicznej lub możliwe przeniesienie bakterii z jaj na inne powierzchnie może prowadzić do zakażenia człowieka i wystąpienia salmonellozy.
Nasi partnerzy