Alergeny
-
22.12.2023
Ochrona pacjentów z celiakią w Europie – narzędzie EFSA do badania białek
EFSA opracowała model matematyczny i aplikację do przewidywania, w jaki sposób gluten z żywności wiąże się z tymi receptorami. Narzędzie to można potencjalnie wykorzystać w różnych obszarach bezpieczeństwa żywności.
-
07.12.2023
Siemię lniane – lekceważony alergen?
Badania naukowe wskazują, że siemię lniane może być alergenem, który jest w stanie wywoływać niepożądane reakcje zarówno po spożyciu, jak i przy kontakcie skórnym.
-
28.11.2023
Poprawa jakości bezglutenowych, roślinnych analogów mięsa – wyniki badań naukowych
Wynik tych badań może potencjalnie doprowadzić do usunięcia glutenu pszennego z preparatów roślinnych analogów mięsa, zwiększając dostępność dla osób chorych na celiakię i zmniejszając obawy związane z alergennością.
-
10.11.2023
Stwierdzenie obecności substancji alergennej – glutenu w jednej partii produktu pn. Sam Mills GLUTEN FREE Pasta d'oro 100% Corn Pasta Fusilli
W wyniku badań przeprowadzonych przez Państwową Inspekcję Sanitarną stwierdzono niezgodność w zakresie zawartości glutenu w produkcie oznakowanym jako produkt bezglutenowy.
-
07.11.2023
Wartości progowe dla alergenów w żywności - rekomendacje FAO/WHO
Wszystkie zalecenia komisji zostaną wykorzystane przez Codex Alimentarius do opracowania, rewizji i stosowania standardów międzynarodowych.
-
03.11.2023
Wycofanie wina z supermarketów sieci Auchan
Auchan wycofuje ze sprzedaży produkt alkoholowy, który może mieć zły wpływ na zdrowie konsumentów – wywołać objawy alergii lub nietolerancji.
-
25.10.2023
Mykotoksyny wytwarzane przez grzyby Fusarium: Zrozumienie, skutki i zapobieganie
Te toksyczne związki powszechnie występują w uprawach, środkach spożywczych i środowiskach skażonych pleśnią, a obecne w żywności i paszy stwarzają znaczne ryzyko dla zdrowia ludzi i zwierząt, co czyni je ważnym czynnikiem, który należy wziąć pod uwagę w dziedzinie bezpieczeństwa żywności.
-
12.10.2023
Brytyjska Agencja ds. Standardów Żywności aktualizuje wytyczne dotyczące alergenów pokarmowych
FSA zaktualizowała swoje wytyczne dotyczące oznaczania alergenów po konsultacjach przeprowadzonych na początku tego roku. Nowe wytyczne wyjaśniają, kiedy należy stosować zapobiegawcze etykiety alergenów (PAL) i jak należy je sformułować.
-
09.10.2023
Stwierdzenie niedeklarowanego białka soi w mące z ciecierzycy
W produkcie zbadanym przez Państwową Inspekcję Sanitarną stwierdzono obecność białka soi. Na etykiecie produktu nie umieszczono odpowiedniej informacji dotyczącej obecności tego składnika alergennego.
-
01.09.2023
Certyfikacja produktów bezglutenowych - znak towarowy Przekreślony Kłos
Analiza ryzyka i zarządzanie alergenami w przemyśle spożywczym to zagadnienia, które dotyczą wszystkich producentów branży spożywczej. Lista alergenów jest jasno określona w Załączniku II do Rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) NR 1169/2011, a na samym jej czele są zboża zawierające gluten.
-
28.08.2023
Międzynarodowy przegląd literatury i wskazówki dotyczące procesu czyszczenia pozostałości alergenów pokarmowych
Brytyjska Agencja ds. Standardów Żywności (FSA) przeprowadziła badanie, którego celem było przeglądanie międzynarodowej literatury oraz wytycznych dotyczących metod oczyszczania w celu eliminacji alergenów pokarmowych z powierzchni. Badanie ma wspomóc prace nad profilaktycznym oznaczaniem alergenów (PAL- precautionary allergen labelling).
-
23.08.2023
Wykaz EFSA: Najpopularniejsze alergeny i ich występowanie w składnikach
Jak unikać alergii pokarmowych bazując na dokładnym czytaniu etykiet? Sprawdzone rady Europejskiego Urzędu ds. Bezpieczeństwa Żywności staną się podręczną listą alergików (których liczba z roku na rok niestety rośnie).
-
23.08.2023
Ponad 1/3 przebadanych w Wielkiej Brytanii produktów wegańskich i plant-based zawierała śladowe ilości składników pochodzenia zwierzęcego
Brytyjska organizacja Chartered Trading Standards Institute (CTSI) opublikowała raport “Żywność wegańska i plant-based”, w którym poinformowano o wykryciu śladowych ilości jaj i mleka w 24 z 61 przebadanych produktów wegańskich i plant-based.
-
14.06.2023
Informowanie klienta o środku spożywczym sprzedawanym bez opakowania – WYZWANIE DLA GASTRONOMII
Nadchodzi lato, a wraz z okresem wakacyjnym wzmożony ruch w restauracjach, barach, innych punktach gastronomicznych (np. na stacjach benzynowych). Czy klienci otrzymają wszystkie wymagane prawem informacje o środku spożywczym zanim dokonają wyboru? Jest duże ryzyko, że nie. Jak widzimy w sprawozdaniu rocznym IJHARS za rok 2022 największy odsetek nieprawidłowości w zakresie znakowania stwierdzono w punktach gastronomicznych.
-
05.05.2023
FDA ostrzega producentów białek roślinnych odnośnie alergenów
Oprócz zagrożeń dla bezpieczeństwa żywności, może dojść do przedostania się do żywności nieoczekiwanych i nieoznakowanych alergenów, co może mieć inne konsekwencje dla producentów żywności, takie jak konieczność wycofania produktów, których to dotyczy.
-
04.05.2023
Nanocząstki mogą pomóc w łagodzeniu alergii na orzeszki ziemne
Naukowcy ze Stanów Zjednoczonych pracują nad „szczepionką” przeciwko alergii na orzeszki ziemne.
-
28.04.2023
Etykiety sugerują brak określonego alergenu – brytyjskie firmy spożywcze apelują o nowe przepisy znakowania
Etykiety sugerujące brak określonego alergenu – zwłaszcza określenia „wolne od” i „wegańskie” – potencjalnie wprowadzają w błąd.
-
16.03.2023
Wykrycie niezadeklarowanej substancji alergennej – dwutlenku siarki w określonej partii produktu pn. Pasta bakłażanowa z suszonymi pomidorami
W produkcie zbadanym przez Państwową Inspekcję Sanitarną stwierdzono obecność dwutlenku siarki (E 220). Na etykiecie produktu nie umieszczono odpowiedniej informacji dotyczącej obecności tego składnika alergennego.
-
21.02.2023
Włochy: Śmierć z powodu reakcji alergicznej na skażone nabiałem wegańskie tiramisu
Deser sprzedawany jako wegański, ale zawierający - według wstępnych analiz – śladowe ilości produktów mlecznych, spowodował niedawno śmierć 20-letniej dziewczyny uczulonej na mleko.
-
26.01.2023
Nowy test paskowy do wykrywania alergenów w żywności
Naukowcy z Hiszpanii opracowali nowy test paskowy, który pozwala na wykrywanie alergenów w żywności przy pomocy smartfona. Metoda charakteryzuje się dużą wiarygodnością i szybkością, jest prosta w użyciu i niedroga.
-
11.01.2023
Spotkanie ekspertów FAO i WHO w celu pogłębienia wiedzy o alergenach pokarmowych
Naukowcy pogłębili wiedzę na temat dawek alergenów pokarmowych, które mogą powodować reakcje alergiczne.
Nasi partnerzy