Alergeny
-
31.05.2022
Jak łatwiej zarządzać alergenami w przemyśle spożywczym – zastosowanie modelu M4E
Prostym i skutecznym sposobem na uporządkowanie procesu oceny ryzyka jest zastosowanie jej autorskiego Modelu 4 Etapów (M4E), który uwzględnia charakterystykę danego przedsiębiorstwa i ułatwia opracowanie jasnej strategii zarządzania bezpieczeństwem żywności.
-
31.05.2022
Wykrycie niezadeklarowanej substancji alergennej – dwutlenku siarki w produkcie pn. Pieczarki marynowane
W produkcie zbadanym przez PIS stwierdzono zawartość dwutlenku siarki (E 220). Na etykiecie produktu nie umieszczono odpowiedniej informacji dotyczącej obecności tego składnika alergennego. Spożycie produktu przez osoby z alergią na dwutlenek siarki i siarczyny może wywołać u nich reakcję alergiczną.
-
26.05.2022
Lecytyna sojowa z Indii skażona śladami niezadeklarowanych orzechów ziemnych
Food Standards Agency (FSA) i Food Standards Scotland (FSS) poinformowały, że niektóre partie lecytyny sojowej importowane do Wielkiej Brytanii, zawierają niezadeklarowane białko z orzechów ziemnych. Na dzień dzisiejszy ze zgłoszeniem RASFF powiązano kilkadziesiąt krajów, w tym Polskę.
-
17.05.2022
Wymagania dla żywności znakowanej jako „bezglutenowa” lub „o bardzo niskiej zawartości glutenu” – informacje dla konsumentów i obowiązki przedsiębiorcy
Odpowiedzialność za bezpieczeństwo żywności deklarowanej jako bezglutenowa oraz jej oznakowanie, ponosi producent lub podmiot wprowadzający żywność do obrotu.
-
16.05.2022
Dodatki do żywności – EFSA udostępniła narzędzie do szacowania przewlekłego narażenia
Narzędzie do modelowania spożycia dodatków do żywności 2.1 (FAIM) umożliwia użytkownikom oszacowanie średniego i wysokiego poziomu narażenia na dodatki do żywności dla różnych grup ludności w krajach EU.
-
02.05.2022
Nowe urządzenie do szybkiej i taniej detekcji alergenów w żywności
Urządzenie pozwala na prowadzenie analiz zarówno jakościowych, jak i ilościowych. Wykrycie alergenu w próbce żywności zajmuje zaledwie 12 minut.
-
28.04.2022
Sezam jako alergen w USA - wpływ na rynek europejski
Po czterech latach, od kiedy FDA zaczęło prace nad określeniem, czy istnieje potrzeba uwzględnienia sezamu na liście głównych alergenów (ang. major food allergens), Joe Biden 23 kwietnia 2022 r. podpisał ustawę o bezpieczeństwie alergii pokarmowych, leczeniu, edukacji i badaniach z 2021 r.
-
27.04.2022
Wycofanie jednej partii mieszanki prażonych orzechów i żurawiny w czekoladzie gorzkiej ze względu na stwierdzenie niedeklarowanej obecności substancji alergennej – mleka
GIS został poinformowany o prowadzonym przez dystrybutora wycofaniu jednej partii produktu określonego poniżej ze względu na użycie podczas produkcji czekolady mlecznej zamiast gorzkiej co powoduje obecność niezadeklarowanej substancji alergennej - mleka.
-
18.04.2022
KE zatwierdziła białko z fasoli mung jako składnik torując wprowadzenie roślinnego „jajka” w UE
Firma Eat Just, która wykorzystuje najnowocześniejszą naukę i technologię do misji tworzenia zdrowszej, bardziej zrównoważonej żywności, poinformowła, że kluczowy składnik produkowanego przez nich roślinnego zamiennika jajka uzyskał aprobatę Komisji Europejskiej.
-
28.03.2022
Prawidłowe pobranie i oznaczenie Listeria monocytogenes/species w przemyśle spożywczym
Dzisiejsze metody diagnostyczne mogą wykryć pojedynczą komórkę Listeria monocytogenes obecną w próbce ze środowiska produkcyjnego. Do jej wykrycia muszą być jednak spełnione podstawowe warunki. Przede wszystkim musimy ją znaleźć/pobrać w środowisku produkcyjnym, a następnie zachować jej żywotność podczas transportu do laboratorium i zachować jej zdolność do namnażania się aż do analizy. Na koniec pozostaje nam wybrać metodę detekcji, która może wpłynąć głównie na czas analizy.
-
20.01.2022
WHO/FAO: Ocena etykietowania i ostrzeżeń o alergenach
Podczas trzeciej ostatniej sesji dotyczącej alergenów eksperci FAO i WHO przeanalizowali i ocenili ostrzeżenia na etykietach paczkowanej żywności. Aby chronić konsumentów alergików i wzmocnić zaufanie do informacji zawartych na etykietach zalecono szereg zmian.
-
13.01.2022
Czy współczesne rolnictwo sprzyja występowaniu celiakii?
Jak wskazują zgromadzone przez badaczy dane coraz powszechniej obserwowana w ostatnich latach zachorowalność na celiakię może być powiązana ze wzrostem wykorzystania azotu w nawozach stosowanych do uprawy pszenicy.
-
29.12.2021
Wycofanie partii produktu pn. Kasza gryczana niepalona bezglutenowa BIO, 1 kg
GIS został poinformowany o prowadzonym przez firmę Denver Food wycofaniu partii produktu pn. Kasza gryczana niepalona bezglutenowa BIO, ze względu na stwierdzenie ziaren pszenicy (obecność glutenu w produkcie oznaczonym jako produkt bezglutenowy).
-
20.12.2021
Warsztaty Strefy Managera - grudzień 2021 - Prawo żywnościowe, RASFF, zafałszowania - Nagranie
Nagranie warsztatu eksperckiego "Warsztaty Strefy Managera - grudzień 2021 - Prawo żywnościowe, RASFF, zafałszowania - branża spożywcza, opakowania, suplementy diety". Podsumowanie poprzedniego miesiąca. Gość Specjalny - Joanna Gałązka (Polskie Stowarzyszenie Ochrony Roślin).
-
13.12.2021
eFORUM - Monitoring Środowiskowy - nagranie
eFORUM - Monitoring Środowiskowy - nagranie z dnia 09.12.2021 r.
-
15.11.2021
Elastyczność w deklaracji wykazu składników – informacje praktyczne dla przemysłu od CFIA
Jak wg CFIA producent żywności może przygotować się na konieczność zastępowanie różnych składników z powodu niedoborów spowodowanych przerwami w łańcuchu dostaw niektórych dodatków do żywności? CFIA zaproponowała zasady zastępowania składników.
-
10.11.2021
Nasilenie wycofań w UE z powodu niezadeklarowanego alergenu – orzechów ziemnych
Na przełomie października i listopada 2021 doszło do licznych wycofań produktów z powodu błędnego oznakowania i obecności niezadeklarowanego alergenu – orzechów ziemnych. Problem wywołał błędnie oznakowany składnik produktów. Olej arachidowy został oznakowany jako słonecznikowy.
-
13.09.2021
Jakie są kluczowe priorytety badań nad nadwrażliwością pokarmową?
Nadwrażliwość pokarmowa, w tym alergia pokarmowa, celiakia i nietolerancja pokarmowa, to poważne problemy zdrowia publicznego. Brytyjska Agencja ds. Standardów Żywności określiła priorytety badawcze w dziedzinie nadwrażliwości pokarmowej.
-
27.08.2021
Nowe zalecane przez FAO/WHO poziomy progowe alergenów pokarmowych
Eksperci określili również potrzebę lepszego zrozumienia wydajności testów w różnych matrycach żywnościowych i większej przejrzystości w zakresie odczynników specyficznych dla testów, takich jak przeciwciała stosowane w metodzie ELISA, które mają kluczowe znaczenie dla wydajności testów.
-
31.05.2021
Czy miód to dobry wybór dla alergików?
Alergia na miód odnotowywana jest zazwyczaj u osób, u których stwierdzono wcześniej alergie pokarmowe, wziewne oraz owadzie. Osoby, u których stwierdzono nadwrażliwość po spożyciu miodu, najczęściej uczulone są także na pyłek drzew, roślin i traw, czy białka występujące w jadzie i mleczku pszczelim.
-
17.05.2021
Jaka ilość orzeszków ziemnych wywołuje reakcję alergiczną?
Konsumenci muszą być odpowiednio poinformowani o ryzyku reakcji alergicznej, dlatego na etykietach produktów spożywczych znajdziemy określenia takie jak „produkt zawiera orzeszki ziemne” czy „może zawierać orzeszki ziemne”. Tego typu ostrzeżenia są niezbędne dla osób o wysokim stopniu wrażliwości, jednak nie są użyteczne dla tych, którzy tolerują pewne minimalne ilości orzechów arachidowych.
Nasi partnerzy