Bezpieczeństwo Żywności
-
11.10.2024
-
10.10.2024
Wysoki wynik zgodności badanych próbek żywności na rynku brytyjskim
Agencja ds. Standardów Żywności (FSA) opublikowała wyniki czwartej ogólnokrajowej kontroli próbek żywności dostępnych w handlu detalicznym. Inspekcja została przeprowadzona przez Official Feed and Food Laboratories (OL), a jej celem był głównie monitoring pojawiających się zagrożeń dla bezpieczeństwa żywności. Kontrolę przeprowadzono od lipca 2023 r. do stycznia 2024 r., a w przypadku 87% próbek wyniki były zadowalające.
-
10.10.2024
Białka z mącznika wykazują właściwości przeciwcukrzycowe
Metody ekstrakcji enzymów i soli wytworzyły koncentraty białkowe o właściwościach przeciwcukrzycowych. Otwiera to nowe możliwości rozwoju żywności funkcjonalnej w celu leczenia lub zapobiegania cukrzycy.
-
09.10.2024
Raport tygodniowy RASFF (30.09-06.10.2024)
System RASFF ma na celu zwiększenie odpowiedzialności oraz wzmocnienie współpracy poszczególnych państw członkowskich, w celu ograniczenia wprowadzania do obrotu niebezpiecznej żywności oraz pasz...
-
09.10.2024
Akcja koordynowana przez Europol doprowadziła do przejęcia węgorzy szklistych o wartości 2,5 mln euro
Węgorze szkliste są przysmakiem kuchni azjatyckiej, a ich wartość na czarnym rynku w zależności od regionu, popytu i podaży może sięgać w skrajnych przypadkach nawet kilku tysięcy euro za kilogram.
-
09.10.2024
Ważne dla branży
Polska nauka na FoodFakty Summit
Ogromne zaangażownaie polskiej nauki w program FoodFakty Summit.
-
08.10.2024
27. sesja Komitetu Komisji Kodeksu Żywnościowego - Znaczący postęp prac nad wytycznymi w zakresie zapobiegania oszustwom żywnościowym
Komitet zgodził się, że projekt skonsolidowanych wytycznych dotyczących równoważności oraz projekt rewizji i aktualizacji zasad identyfikowalności/śledzenia produktów jako narzędzia w ramach systemu kontroli i certyfikacji żywności (CXG 60-2006) wymaga dalszych działań na forum CCFICS.
-
07.10.2024
Nowa baza danych mikroorganizmów obecnych w żywności
Na podstawie analizy setek produktów spożywczych międzynarodowy zespół naukowców stworzył bazę danych dotyczących drobnoustrojów występujących w żywności. Opis badań opublikowano niedawno w prestiżowym czasopiśmie Cell.
-
07.10.2024
-
04.10.2024
Podsumowanie działań Państwowej Inspekcji Sanitarnej w zakresie kontroli hurtowej sprzedaży warzyw i owoców
Kontrole objęły przede wszystkim identyfikowalność, oznakowanie produktu oraz ocenę dokumentacji towarzyszącej. Pracownicy inspekcji sanitarnej pobierali także próbki żywności do badań laboratoryjnych oraz sprawdzali warunki higieniczne sprzedaży warzyw i owoców.
-
03.10.2024
Liczne wycofania spowodowane zanieczyszczeniem surowców dostarczanych z Indii alergenem orzechów ziemnych
Agencja ds. Standardów Żywności (FSA) we współpracy ze Szkocką Agencją ds. Standardów Żywności (FSS) rozpoczęła dochodzenie dotyczące obecności niezadeklarowanego alergenu (orzeszków ziemnych) w wielu produktach. Prowadzone są działania, aby jak najszybciej ustalić źródło, jak i łańcuch dystrybucji danych partii.
-
03.10.2024
Zakażenie Listerią – Jak zapobiegać i kontrolować w przemyśle spożywczym groźną bakterię wywołująca rzadkie, ale poważne choroby przenoszone drogą pokarmową
Listeria to rodzaj bakterii Gram-dodatnich, należących do rodziny Listeriaceae. W jej skład wchodzi m.in. Listeria monocytogenes, która jest niebezpieczna dla ludzi i zwierząt, oraz Listeria ivanovii, patogenna głównie dla zwierząt.
-
02.10.2024
Alko-tubki - Komunikat Głównego Inspektora IJHARS
W związku z informacjami o pojawieniu się w obrocie handlowym saszetek alkoholowych (alko-tubek) przypominających tubki z musem owocowym dla dzieci Główny Inspektor Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych informuje, że zobowiązał organy Inspekcji Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych (IJHARS) do kontroli w ramach sprzedaży tego asortymentu produktów spożywczych.
-
02.10.2024
Dwie włoskie firmy wprowadziły na rynek ponad 1000 ton zafałszowanej oliwy z oliwek
Dwie włoskie firmy sprzedawały oliwę z oliwek z Grecji oznaczając ją jako włoską oliwę extra virgin. Ponadto sprzedawano starszą oliwę jako świeżo wyprodukowaną. Łącznie na rynek wprowadzono ponad 1000 ton zafałszowanego produktu.
-
02.10.2024
Główne tezy Światowego Dnia Żywności FAO - FoodFakty Summit częścią obchodów World Food Day FAO w Polsce
Systemy rolno-spożywcze są bardzo podatne na katastrofy i kryzysy, w szczególności na skutki zmiany klimatu. Światowy Dzień Żywności to święto, które podkreśla znaczenie bezpieczeństwa żywnościowego na całym świecie. FoodFakty przyłączają się do tego święta i zapraszamy w dn. 6-7 listopada do Łodzi.
-
02.10.2024
Raport tygodniowy RASFF (23.09-29.09.2024)
System RASFF ma na celu zwiększenie odpowiedzialności oraz wzmocnienie współpracy poszczególnych państw członkowskich, w celu ograniczenia wprowadzania do obrotu niebezpiecznej żywności oraz pasz...
-
30.09.2024
Biofilm na powierzchniach mających kontakt z żywnością stanowi coraz większe zagrożenie dla bezpieczeństwa żywności
Tradycyjne techniki czyszczenia często nie radzą sobie z biofilmami. Doprowadziło to do pilnego wezwania do innowacyjnych rozwiązań w celu lepszego zarządzania i łagodzenia ryzyka związanego z biofilmem.
-
27.09.2024
Salmonella Umbilo: rzadka bakteria powoduje zakażenia w Danii i Austrii
W Danii i Austrii odnotowano wybuch epidemii rzadkiego szczepu Salmonella Umbilo, zakażając 20 osób w Danii i 17 w Austrii, gdzie powiązano to z rukolą z Włoch.
-
26.09.2024
Wysoki wskaźnik niezgodności z przepisami suplementów diety w Austrii
Władze Austrii przeprowadziły inspekcję zamawianych internetowo suplementów diety, a jej celem był przegląd produktów wysyłanych z krajów spoza Unii Europejskiej. Stwierdzono wysoki wskaźnik niezgodności.
-
26.09.2024
Bisfenole w żywności: nowe wyzwanie i probiotyczne rozwiązania
W ostatnich latach dynamiczny rozwój przemysłu, rosnący konsumpcjonizm oraz szybkie tempo życia przyczyniły się do wzrostu produkcji i powszechnego wykorzystania tworzyw sztucznych we wszystkich aspektach codziennego funkcjonowania.
-
26.09.2024
Zmiana wykazu zakazanych oraz podlegających ograniczeniom substancji - projekt rozporządzenia
Projekt nowelizacji dotyczy preparatów na bazie m.in. kruszyny pospolitej, rabarbaru lekarskiego oraz szakłaku amerykańskiego