Raport tygodniowy RASFF (11.03-17.03.2024)
System RASFF ma na celu zwiększenie odpowiedzialności oraz wzmocnienie współpracy poszczególnych państw członkowskich, w celu ograniczenia wprowadzania do obrotu niebezpiecznej żywności oraz pasz...
System RASFF ma na celu zwiększenie odpowiedzialności oraz wzmocnienie współpracy poszczególnych państw członkowskich, w celu ograniczenia wprowadzania do obrotu niebezpiecznej żywności oraz pasz...
Inspekcja żywności odgrywa istotną rolę w ramach działań kontroli żywności, zapewniając, że przedsiębiorstwa spożywcze wdrażają odpowiednie procesy, gromadzą dowody i weryfikują zgodność ze standardami i wymogami, aby zapewnić, że produkty spożywcze są bezpieczne, zdrowe i nadające się do spożycia przez ludzi.
Z przyjemnością zapraszamy Państwa na kolejne Śniadanie z Ekspertem, cykl spotkań organizowanych przez TÜV SÜD Polska, podczas których będziemy zgłębiać najnowsze trendy i zmiany w obszarach kluczowych dla wielu branż. To doskonała okazja do poznania ekspertów z różnych dziedzin oraz rozwiania wszelkich wątpliwości dotyczących Waszej działalności.
Escherichia coli (STEC) wytwarzająca toksynę Shiga może powodować poważne, zagrażające życiu choroby zakaźne, szczególnie u osób z osłabionym systemem odpornościowym. Od kilku lat uwaga skupia się na mące, która jest uważana za możliwy nośnik przenoszenia bakterii na człowieka.
W nowym wydaniu czasopisma EFSA Supporting Publications Europejskiego Urzędu ds. Bezpieczeństwa Żywności (EFSA) z lutego br. ukazały się dwa raporty dotyczące włączenia do prowadzonej przez Urząd oceny ryzyka danych związanych z mikrobiotą jelitową ludzi i zwierząt, a także mikroorganizmami występującymi w środowisku.
28. sesja Komitetu Komisji Kodeksu Żywnościowego FAO/WHO do spraw Tłuszczów i Olejów obradującego w Kuala Lumpur w Malezji zakończyła się przyjęciem rewizji Normy dla oliwy z oliwek i oliwy z wytłoczyn oliwek.
Spożycie produktu zanieczyszczonego tym wirusem może wiązać się z ryzykiem wystąpienia wirusowego zapalenia wątroby typu A.
W wyniku działań urzędowych Państwowej Inspekcji Sanitarnej wykryto Salmonella spp. w 1 z 5 próbek wskazanego poniżej produktu.
Szef Krajowej Administracji Skarbowej Marcin Łoboda oraz Główny Inspektor Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych Przemysław Rzodkiewicz podpisali porozumienie dotyczące korzystania z Platformy Koordynacji i Wymiany Danych - Single Window (PKWD-SINGLE WINDOW).
Przy CAGR na poziomie 14,7% w okresie prognozy przewiduje się, że światowy rynek mięsa pochodzenia roślinnego wzrośnie z 7,9 mld USD w 2022 r. do 15,7 mld USD w 2027 r. – wynika z prognoz zawartych w raporcie przygotowanym przez Persistence Market Research.
Portugalski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności i Gospodarki (ASAE) przeprowadził kontrolę ukierunkowaną na centra klasyfikacji i pakowania jaj w gminach Leiria i Ansião.
System RASFF ma na celu zwiększenie odpowiedzialności oraz wzmocnienie współpracy poszczególnych państw członkowskich, w celu ograniczenia wprowadzania do obrotu niebezpiecznej żywności oraz pasz...
Chociaż zaobserwowaliśmy pozytywne rezultaty działań mających na celu ograniczenie oporności na środki przeciwdrobnoustrojowe, dalsze wspólne wysiłki są niezbędne, aby stawić czoła temu globalnemu zagrożeniu
Jak naprawdę wygląda graniczna kontrola żywności? Jaką rolę odgrywa w niej IJHARS? Odpowiedź na te i wiele innych pytań można znaleźć w poniższym zestawieniu.
W produkcie tym stwierdzono obecność zanieczyszczenia mikrobiologicznego: Listeria monocytogenes.
Patulina to toksyna produkowana głównie przez pleśnie z rodziny Penicillium, Aspergillus i Byssochlamys, która ma szkodliwy wpływ na zdrowie człowieka.
W gminie Tondela Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywnościowego i Gospodarczego (ASAE) przeprowadził operację kontrolną, która doprowadziła do przejęcia około 11 ton żywności.
Nie ma prawnej definicji żywności wegańskiej lub roślinnej, co przenosi odpowiedzialność na przedsiębiorstwa spożywcze.
Komisja Europejska opublikowała pierwszy miesięczny raport, w którym uwzględniono potencjalne zafałszowania żywności w styczniu 2024 r., odnoszące się do podejrzeń nadużyć finansowych o charakterze transgranicznym.
Przed nami szósta edycja Europejskiego Forum Rolniczego, która odbędzie się w dniach 19-20 marca 2024 roku w G2A Arena Centrum Wystawienniczo-Kongresowego Województwa Podkarpackiego w Jasionce k. Rzeszowa.
Przestał obowiązywać zakaz eksportu na rynek ukraiński jaj wylęgowych, żywego drobiu oraz nieprzetworzonych produktów i surowców z drobiu.