Inspekcje Państwowe
-
04.06.2024
Wykrycie Listeria monocytogenes w suszonym wyrobie z mięsa wieprzowego, wyprodukowanym w Chorwacji
Główny Inspektor Sanitarny został poinformowany poprzez System RASFF o wykrycia Listeria monocytogenes w jednej partii suszonego wyrobu z mięsa wieprzowego.
-
31.05.2024
Belgia odnotowała spadek liczby wydanych wycofań – podsumowanie 2023 roku
W 2023 roku odnotowano w Belgii niewielki spadek pod względem liczby wycofywanych od konsumentów produktów. Belgijskie firmy spożywcze wycofały ze sprzedaży w minionym roku 254 produkty, podczas gdy w 2022 r. liczba ta wynosiła 289.
-
29.05.2024
Czeska Inspekcja Rolno-Spożywcza opublikowała raport podsumowujący kontrole przeprowadzone w 2023 roku
W wyniku przeprowadzonych kontroli w 2023 r. Czeska Inspekcja Rolno-Spożywcza wykryła łącznie 4192 niezgodnych partii żywności. Opublikowano szczegółowy raport podsumowujący kontrole w 2023 r.
-
28.05.2024
43. sesja Komitetu Komisji i Kodeksu Żywnościowego FAO/WHO do spraw Metod Analiz i Próbkobrania
Komitet wznowił też prace nad stworzeniem bazy danych zawierającej wymienione w normie CXS-234 metody, które muszą zostać ujednolicone i uproszczone. Dodatkowo, dokonany zostanie przegląd pakietów metod analiz dla grup produktów takich jak: soki owocowe, ryby i produkty rybne, a także zboża i rośliny strączkowe.
-
23.05.2024
Przejęcie prawie 3000 litrów oliwy z oliwek i 30 000 kilogramów produktów podczas kontroli w Portugalii
Przeprowadzone w ostatnich miesiącach akcje kontrolne na terenie Portugalii doprowadziły do ujawnienia kilku oszustw dotyczących m.in. oliwy z oliwek, nielegalnego uboju oraz fałszowania ryb i owoców morza.
-
16.05.2024
Rosnące obawy dotyczące przystępności cenowej żywności i ich wpływ na zachowania konsumentów – wyniki badania FSA
Badanie przeprowadzone na zlecenie Food Standard Agency objęło 4006 gospodarstw domowych w Anglii, Walii i Irlandii Północnej. Celem jest ustalenie wiedzy, postaw i zachowań związanych z bezpieczeństwem żywności.
-
16.05.2024
Stwierdzenie niedeklarowanego białka soi w produkcie pn. Mąka z ciecierzycy
W produkcie zbadanym przez Państwową Inspekcję Sanitarną stwierdzono obecność białka soi. Na etykiecie produktu nie umieszczono odpowiedniej informacji dotyczącej obecności tego składnika alergennego.
-
15.05.2024
W Brazylii wycofano 10 marek oliwy z oliwek extra virgin z powodu fałszowania
Brazylijskie Ministerstwo Rolnictwa i Hodowli nakazało 15 marca 2024 r. wycofanie z obrotu dziesięciu marek oliwy z oliwek najwyższej jakości z pierwszego tłoczenia. Władze zidentyfikowały nielegalny plan importu, fałszowania i dystrybucji zafałszowanej oliwy z oliwek.
-
09.05.2024
Główne motywy i powody wycofań produktów w Nowej Zelandii – podsumowanie 2023 r.
Krajowa agencja ds. żywności (New Zealand Food Safety) przedstawiła raport podsumowujący wycofania produktów z rynku Nowej Zelandii w 2023 roku.
-
01.05.2024
IJHARS skontrolował jakość handlową jaj
IJHARS przedstawia wyniki planowej kontroli w zakresie jakości handlowej jaj, przeprowadzonej w IV kwartale 2023 r. w sklepach spożywczych i innych punktach sprzedaży detalicznej na terenie całego kraju.
-
30.04.2024
Klasyfikacja tusz wieprzowych w systemie EUROP w 2023
IJHARS przedstawia wyniki kontroli planowej w zakresie klasyfikacji tusz wieprzowych w systemie EUROP w 2023 r. dotyczące struktury tusz poddanych klasyfikacji oraz porównanie wyników z latami poprzednimi.
-
29.04.2024
Migracja 4,4’ – diaminodifenylometanu z zestawu narzędzi kuchennych nylonowych
Produkt sprzedawany był w sieci Action i obecnie jest wycofywany ze sklepów.
-
26.04.2024
Obrady Komitetu Komisji Kodeksu Żywnościowego FAO/WHO do spraw Zanieczyszczeń Żywności z udziałem polskiej delegacji
Komitet do spraw Zanieczyszczeń Żywności zajął się tematami toksyn przemysłowych, środowiskowych oraz naturalnie występujących w wybranych produktach spożywczych, w tym najwyższymi dopuszczalnymi poziomami ołowiu w przyprawach i ziołach oraz planami pobierania próbek dla metylortęci w rybach.
-
25.04.2024
Co warto wiedzieć na temat jakości handlowej miodu informuje IJHARS
W przestrzeni medialnej często pojawiają się publikacje i dyskusje dotyczące miodu oraz jego produkcji, sprzedaży, znakowania, jakości i kontroli. Niestety, niektóre z tych publikacji stanowią wręcz antyreklamą tego „pszczelego złota”. Często też trafiają do IJHARS zapytania medialne dotyczące tych zagadnień. Odpowiedzi na nie w publikacji.
-
25.04.2024
Planowane rozporządzenie węgierskiego Ministerstwa Rolnictwa: Szczegóły dotyczące systemu dofinansowań dla rozwoju produkcji rolno-spożywczej
Ministerstwo Rozwoju i Technologii uprzejmie informuje, że węgierskie Ministerstwo Rolnictwa w najbliższym czasie planuje wydanie rozporządzenia, wprowadzającego system bardzo atrakcyjnych dofinansowań inwestycji w produkcji rolnej oraz w branży przetwórstwa spożywczego.
-
25.04.2024
Wycofania produktów w Finlandii – spadek liczby przypadków drugi rok z rzędu
Statystyki prowadzone przez Urząd ds. Żywności wykazały spadek ogólnej liczby wycofań produktów w Finlandii w 2023 roku. Mniejszą wartość uzyskano już drugi rok z rzędu.
-
25.04.2024
Escherichia coli wytwarzające toksynę Shiga w tatarze wołowym
W wyniku działań urzędowych Państwowej Inspekcji Sanitarnej wykryto Escherichia coli wytwarzające toksynę Shiga (STEC) w 4 z 5 badanych próbek Tatara wołowego z określonej partii.
-
22.04.2024
Cynamon zafałszowany chromianem ołowiu – aktualizacja dotycząca wycofania musów jabłkowych z cynamonem w USA
FDA zakończyła dochodzenie związane z wycofaniem musów jabłkowych z cynamonem, w których stwierdzono podwyższony poziom ołowiu oraz chromu.
-
22.04.2024
Aflatoksyny w mące migdałowej
GIS został poinformowany, że w badaniach właścicielskich stwierdzono przekroczenie najwyższego dopuszczalnego poziomu aflatoksyn w surowcu wykorzystanym do produkcji przez firmę RADZIOWI Sp. z o.o. niżej wymienionych partii mąki migdałowej.
-
18.04.2024
Fałszowanie importowanego do USA miodu w celach zarobkowych – raport FDA
Agencja ds. Żywności i Leków (FDA) opublikowała raport odnośnie importowanego miodu i jego świadomego fałszowania w celach ekonomicznych. Zawiera on informacje o 107 próbkach pochodzących z 25 krajów, które posiadały status importowy.
-
16.04.2024
Planowe kontrole miodów IJHARS
Kontrole przeprowadzono w IV kwartale 2023 r. Najwięcej nieprawidłowości stwierdzono w przypadku znakowania miodów.
Nasi partnerzy