Mikrobiologia żywności
-
08.04.2022
Wycofanie jednej partii produktów: świeża ćwiartka kurczaka oraz świeży filet z piersi kurczaka ze względu na wykrycie obecności bakterii Salmonella Enteritidis
W wyniku przeprowadzonych badań właścicielskich firmy Przedsiębiorstwo Drobiarskie „DROBEX” Sp. z o.o. wykryto Salmonella Enteritidis w tuszach drobiowych, z których wyprodukowano elementy mięsa drobiowego.
-
07.04.2022
EFSA i ECDC badają epidemię salmonelli w wielu krajach powiązaną z produktami czekoladowymi
Epidemia wywołana przez jednofazową Salmonella Typhimurium szybko ewoluuje w siedmiu krajach UE/EOG oraz w Wielkiej Brytanii. Na dzień 5 kwietnia 2022 r. zgłoszono 134 przypadki, głównie wśród dzieci poniżej 10 roku życia.
-
04.04.2022
Salmonella i Campylobacter nadal wykazują wysoki poziom oporności na antybiotyki – raport EFSA i ECDC
Kampylobakterioza była najczęściej zgłaszaną chorobą odzwierzęcą i przenoszoną przez żywność w UE w 2020 r. W przypadku Salmonella Enteritidis zaobserwowano narastające tendencje oporności na antybiotyki z klasy chinolonów/fluorochinolonów.
-
31.03.2022
Oznaczanie mikotoksyn w żywności PN-EN 17279
Mikotoksyny są truciznami wytwarzanymi przez grzyby i mogą być szkodliwe zarówno dla innych grzybów, bakterii, protistów, roślin, zwierząt, jak i ludzi. Mogą prowadzić do uszkodzeń narządów, a nawet do śmierci.
-
30.03.2022
Częstotliwość i metody badań mikrobiologicznych oraz interpretacja wyników w odniesieniu do Rozp. Kom. (WE) 2073/2005 i późniejszych zmian
W 2005 r. KE opublikowała rozporządzenie nr 2073/2005. W kolejnych latach pojawiały się następne dokumenty zmieniające pierwotną formę rozporządzenia. Była to ogromna zmiana i krok milowy w celu uporządkowania przepisów prawnych. Przekazano jasne wytyczne dla wszystkich związanych z produkcją żywności spożywanej przez ludzi. Okazało się, że na drodze od pola do stołu wszyscy są odpowiedzialni za zapewnienie bezpieczeństwa żywności.
-
28.03.2022
Prawidłowe pobranie i oznaczenie Listeria monocytogenes/species w przemyśle spożywczym
Dzisiejsze metody diagnostyczne mogą wykryć pojedynczą komórkę Listeria monocytogenes obecną w próbce ze środowiska produkcyjnego. Do jej wykrycia muszą być jednak spełnione podstawowe warunki. Przede wszystkim musimy ją znaleźć/pobrać w środowisku produkcyjnym, a następnie zachować jej żywotność podczas transportu do laboratorium i zachować jej zdolność do namnażania się aż do analizy. Na koniec pozostaje nam wybrać metodę detekcji, która może wpłynąć głównie na czas analizy.
-
23.03.2022
Warsztaty Strefy Managera - marzec 2022 - Prawo żywnościowe, RASFF, zafałszowania - Nagranie
Nagranie warsztatu eksperckiego "Warsztaty Strefy Managera - marzec 2022 - Prawo żywnościowe, RASFF, zafałszowania - branża spożywcza, opakowania, suplementy diety". Podsumowanie poprzedniego miesiąca. Goście Specjalni w marcu: Tomasz Haiduk, prof. Mariusz Bednarek - Instytut Industry 4.0 - Panel ekspercki - Metody optymalizacji produkcji w przemyśle 4.0
-
23.03.2022
Śmiertelna E. coli 026 w pizzy Buitoni firmy Nestle wycofywana z całej Francji
Marka Buitoni, spółka zależna od Nestlé, uruchomiła wycofywanie 16 gam pizz, po tym, jak władze sanitarne Francji powiązały je z wybuchem infekcji E. coli 026.
-
22.03.2022
Centrum Usług HPP w Michałowicach, czyli jak paskalizacja rozwija się w Polsce
Ostatnie lata pokazały, że polski foodtech stał się polem do rywalizacji wśród producentów żywności, szukających unikalnych produktów spożywczych oraz efektywnych metod eliminacji zagrożeń mikrobiologicznych. Jedną z nowoczesnych metod utrwalania, jaka staje się aktualnie niezwykle popularna w Polsce jest proces HPP.
-
21.03.2022
Jaka jest rola szkodników w przenoszeniu Listerii monocytogenes w środowisku produkcyjnym?
Środowisko naturalne jest głównym rezerwuarem pałeczek Listeria skąd przedostają się głównie do pasz i surowej żywności. Skażone pasze i żywność powodują dalsze skażenia w zakładach przetwórstwa spożywczego, gospodarstwach rolnych i domowych, ale również w obiektach handlowych.
-
16.03.2022
Technologia HPP zapewnia bezpieczeństwo żywności bez uszczerbku dla jakości – opinia EFSA
Utrwalanie żywności pod wysokim ciśnieniem (HPP) skutecznie niszczy szkodliwe mikroorganizmy i nie stwarza większych obaw w zakresie bezpieczeństwa żywności niż inne metody obróbki. Są to dwa wnioski z opinii naukowej opublikowanej przez EFSA.
-
04.03.2022
Nowe biokonserwanty na bazie polifenoli ze śliwy
Naukowcy z Uniwersytetu w Jaén w Hiszpanii wykorzystali biomasę ze śliwy do pozyskania substancji, które mogą skutecznie zwalczać patogeny zagrażające bezpieczeństwu żywności. Drewno pozostałe po przycinaniu tych popularnych w Europie drzew okazuje się bowiem bogatym źródłem związków fenolowych, wykazujących w warunkach in vitro silne działanie przeciwdrobnoustrojowe.
-
22.02.2022
Wprowadzenie zakazu dodawania azotanów do wyrobów wędliniarskich we Francji
W środę 26 stycznia 2022 r. francuska Komisja Spraw Gospodarczych zbadała, a następnie przyjęła ustawę mającą na celu stopniowe zakazanie dodatków azotanowych w produktach wędliniarskich. Projekt ustawy został przyjęty na posiedzeniu 3 lutego 2022 r.
-
21.02.2022
Warsztaty Strefy Managera - luty 2022 - Prawo żywnościowe, RASFF, zafałszowania - Nagranie
Nagranie warsztatu eksperckiego "Warsztaty Strefy Managera - luty 2022 - Prawo żywnościowe, RASFF, zafałszowania - branża spożywcza, opakowania, suplementy diety". Podsumowanie poprzedniego miesiąca. Gość Specjalny - Marzena Chacińska - Dyrektor Biura Współpracy Międzynarodowej GIJHARS - "Praktyczny przewodnik po normach Kodeksu Żywnościowego".
-
18.02.2022
Plan UE: nowe zasady stosowania mikroorganizmów w środkach ochrony roślin
UE planuje wprowadzić 4 nowe regulacje dotyczące zasad stosowania mikroorganizmów w środkach ochrony roślin. Zmiany miałyby zostać uchwalone jeszcze w roku 2022.
-
14.02.2022
Francja najbardziej dotknięta wielopaństwową epidemią Salmonelli - przypadki śmiertelne
Prawie 300 osób zachorowało w sześciu krajach, a dwie zmarły w wyniku epidemii zakażeń Salmonella Enteritidis ST11 związaną z jajami.
-
03.02.2022
Szybsza metoda detekcji Listeria opracowana przez norweskich naukowców
Listeria monocytogenes jest dużym wyzwaniem dla producentów żywności, ponieważ może przetrwać i rosnąć w produktach spożywczych o długim okresie przydatności do spożycia i charakteryzuje się wysoką śmiertelnością u ludzi. Naukowcy z norweskiego instytutu Nofima opracowali metodę, która jest znacznie szybsza niż obecnie stosowane do wykrywania tej bakterii.
-
24.01.2022
Warsztaty Strefy Managera - styczeń 2022 - Prawo żywnościowe, RASFF, zafałszowania - Nagranie
Nagranie warsztatu eksperckiego "Warsztaty Strefy Managera - styczeń 2022 - Prawo żywnościowe, RASFF, zafałszowania - branża spożywcza, opakowania, suplementy diety". Podsumowanie poprzedniego miesiąca. Gość Specjalny - Cor Groenveld - Market Development Director FSSC 22000 - Temat - Kultura Bezpieczeństwa Żywności.
-
21.01.2022
FDA: Raport omawiający epidemię Salmonelli Typhimurium związanej z warzywami liściastymi produkowanymi metodami hydroponicznymi
W lipcu i sierpniu 2021 r. Amerykańska Agencja ds. Żywności i Leków (FDA) przeprowadziła dochodzenie w sprawie epidemii Salmonelli Typhimurium powiązanej z warzywami liściastymi produkowanymi metodami hydroponicznymi. Raport i wnioski z tego dochodzenia został opublikowany 14 stycznia 2022 r.
-
17.01.2022
Śmiertelna E. coli 0157 w Danii
Duński instytut Statens Serum Institut (SSI) prowadzi dochodzenie w sprawie epidemii bakterii E. coli (STEC) O157 wytwarzającej toksynę Shiga. Epidemia rozpoczęła się w grudniu 2021 r.,a ostatni przypadek chorego zgłoszono 4 stycznia 2022 r.
-
17.12.2021
Aplikacja aparatu VideometerLab w badaniu próbek jęczmienia przez firmę Viking Malt
Nowoczesne technologie oceny jakości surowca do produkcji piwa jakim są ziarna jęczmienia opierają się na technice obrazowania spektralnego. Metody te zastępują proces tradycyjnej oceny manualnej uważanej za czasochłonną , mało wydajną i kosztowną…
Nasi partnerzy