Nowości rynkowe
-
20.12.2024
Sustain-a-bite rozpoczyna działalność – nowy projekt UE wprowadza zdrowsze, minimalnie przetworzone produkty roślinne do Europy
-
16.12.2024
WHO aktualizuje światowe dane o chorobach przenoszonych przez żywność: nowe wyniki w 2025 Roku
WHO prowadzi globalne badania nad skalą chorób przenoszonych przez żywność, które mają dostarczyć aktualnych danych w 2025 roku. Nowe szacunki pomogą określić źródła zakażeń i priorytety w strategiach bezpieczeństwa żywności na całym świecie.
-
12.12.2024
Mięso hodowlane wkracza do Hongkongu
Australijski startup Vow wprowadził mięso hodowlane na rynek Hongkongu, otwierając nowy rozdział w rozwoju alternatywnych białek w Azji. Produkty takie jak kremowy pasztet z japońskiej przepiórki pokazują, jak innowacyjne technologie mogą zmieniać przyszłość gastronomii.
-
12.12.2024
EFSA: Kreatyna a poprawa funkcji poznawczych
Czy kreatyna może poprawiać funkcje poznawcze? Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności (EFSA) ocenił wniosek o autoryzację oświadczenia zdrowotnego i stwierdził, że brak jest wystarczających dowodów naukowych potwierdzających taki wpływ suplementacji kreatyny na zdrowych dorosłych.
-
10.12.2024
Olej z migdałów ziemnych (Cyperus esculentus) – novel food zatwierdzony przez EFSA
-
05.12.2024
Raport ProVeg: produkty roślinne wyprzedzają tradycyjne opcje
-
15.11.2024
FoodFakty Summit food4tomorrow – podsumowanie szczytu łączącego biznes, naukę i administrację – fotorelacja
Zakończył się FoodFakty Summit food4tomorrow - projekt, w którym nauka i biznes, i administracje jednocześnie byli prelegentami, uczestnikami, ale równocześnie były gospodarzami wydarzenia.Wydarzenie miało na celu omówienie kluczowych kwestii związanych z bezpieczeństwem żywnościowym, innowacjami w produkcji żywności oraz perspektywami dla polskiej żywności. Obejmowało ponad 20 merytorycznych sesji w 5 ścieżkach tematycznych, sesje plenarne z panelami dyskusyjnymi, warsztaty i wiele form networkingu.
-
11.11.2024
Prognozy dla rynków rolnych UE: powolny i niepewny powrót do stabilizacji
Po latach silnych wstrząsów, rynki rolne Unii Europejskiej zaczynają stopniowo wracać do stabilizacji, choć nadal borykają się z niepewnością związaną z pogodą i sytuacją geopolityczną. Najnowszy raport Komisji Europejskiej wskazuje na spadek inflacji cen żywności oraz poprawę popytu na produkty rolno-spożywcze w nadchodzących miesiącach. -
06.11.2024
EFSA: Ocena bezpieczeństwa dodatków do żywności – argonu (E 938) i helu (E 939)
Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności (EFSA) ponownie ocenił bezpieczeństwo stosowania argonu (E 938) i helu (E 939) jako dodatków do żywności, potwierdzając ich neutralność toksykologiczną oraz rekomendując wprowadzenie numerów CAS dla precyzyjnej identyfikacji w specyfikacjach unijnych.
-
31.10.2024
Znamy plany liderów branży na rozwój roślinnej kategorii, Lidl deklaruje zwiększenie udziału produktów bazujących na białku roślinnym do 15% do 2030 roku – podsumowanie 7. edycji konferencji Plant-Powered Perspectives.
24 października w Centrum Kreatywności Targowa w Warszawie odbyła się siódma edycja konferencji Plant-Powered Perspectives organizowanej przez kampanię RoślinnieJemy.
-
28.10.2024
EFSA: ocena bezpieczeństwa trzech enzymów stosowanych w produkcji żywności
Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności (EFSA) ocenił bezpieczeństwo trzech enzymów stosowanych w produkcji żywności, potwierdzając ich zgodność z unijnymi normami i brak zagrożeń dla zdrowia konsumentów. Mimo minimalnego ryzyka alergii, enzymy te uznano za bezpieczne w przewidywanych warunkach użytkowania. -
28.10.2024
Kolejny krok w przyszłość – EIT Food ogłasza nowe możliwości innowacji podczas Next Bite w Rzymie
Europejski Bank Odbudowy i Rozwoju (EBOR) nawiązał współpracę z EIT Food, wiodącą inicjatywą innowacyjną w Europie, aby uruchomić nowy program akceleracyjny dla startupów rolno-spożywczych w gospodarkach UE. Poprzez akcelerator w Warszawie, startupy we wczesnej fazie rozwoju w całym regionie UE otrzymają dostosowane wsparcie w skalowaniu swoich innowacyjnych rozwiązań, aby pomóc w rozwiązaniu globalnych wyzwań systemów żywnościowych.
-
25.10.2024
Parówka z ziemniaka – innowacja z Poznania, która może zrewolucjonizować rynek roślinnych zamienników mięsa
Naukowcy z Uniwersytetu Przyrodniczego w Poznaniu opracowali innowacyjną parówkę roślinną z ziemniaka, która może stać się przełomem na rynku zamienników mięsa. Wykorzystując zaawansowane technologie przetwarzania, takie jak ekstruzja, stworzyli produkt o wysokiej wartości odżywczej i proekologicznym charakterze, wpisujący się w rosnący trend zdrowej i zrównoważonej żywności.
-
24.10.2024
Wartość rynku roślinnego w Polsce to już 1,08 mld zł, roślinne zamienniki nabiału stanowią ponad połowę – raport Polskiego Związku Producentów Żywności Roślinnej
24 października w trakcie konferencji Plant-Powered Perspectives odbyła się premiera raportu „Branża Żywności Roślinnej w Polsce 2024 – dane, szanse i wyzwania.” Jest to pierwsza próba samoewaluacji rynku roślinnego, twórcy raportu podjęli się próby zdefiniowania kategorii roślinnej, a także przedstawili dane dotyczące wielkości sprzedaży w tym segmencie. W 2023 roku wartość detalicznego rynku roślinnego w Polsce (z wyłączeniem HoReCa, sklepów specjalistycznych i e-commerce) to już 1,08 miliarda złotych, roślinne zamienniki nabiału stanowią ponad połowę tej kategorii.
-
23.10.2024
Bezpieczeństwo stosowania dwutlenku krzemu (E 551) w żywności: najnowsze stanowisko EFSA
-
14.10.2024
Bezpieczeństwo enzymu β-glukozydazy w procesach produkcji żywności: Ocena EFSA
-
14.10.2024
Przyszłość przemysłu mleczarskiego w Europie - raport
Opublikowano raport, który analizuje się przyszłość europejskiego przemysłu mleczarskiego w kontekście rosnących kosztów produkcji oraz rozwoju alternatyw, takich jak mleko roślinne i produkty oparte na fermentacji precyzyjnej. Jakie możliwości czekają firmy mleczarskie do 2040 r.
-
11.10.2024
Nowe wytyczne EFSA: Bezpieczeństwo i biodostępność mikroelementów
-
08.10.2024
Jak produkty roślinne kształtują nawyki żywieniowe w Europie
-
07.10.2024
FDA popiera wprowadzenie WGS w UE, ale branża spożywcza ma sporo obaw
-
04.10.2024
Algi jako zrównoważona alternatywa dla białka sojowego
Białka algowe oferują zrównoważoną i odżywczą alternatywę dla soi, z porównywalnymi efektami w zakresie metabolizmu i sytości, jak wynika z badań przeprowadzonych przez Singapurski Instytut Innowacji Żywności i Biotechnologii (SIFBI) we współpracy z Nową Zelandią
Nasi partnerzy