Danone wprowadza Nutri-Score
Firma Danone zdecydowała się na wdrożenie systemu znakowania przy pomocy tzw. modelu sygnalizacji świetlnej, który poszczególnym wartościom odżywczym produktu przypisuje odpowiednie kolory
Firma Danone zdecydowała się na wdrożenie systemu znakowania przy pomocy tzw. modelu sygnalizacji świetlnej, który poszczególnym wartościom odżywczym produktu przypisuje odpowiednie kolory
Od lat pięćdziesiątych wytworzyliśmy na świecie aż 9,2 miliarda ton plastiku, który niestety w większości - po jednorazowym użyciu - trafiał na wysypiska śmieci czy do oceanów. Problem ten dostrzegają rządy, przedstawiciele biznesu, organizacji pozarządowych, świata nauki i konsumenci na świecie, ale również w Polsce
Najnowsze badania naukowe przeprowadzone przez Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności jednoznacznie wskazują na konieczność nowelizacji dotychczas obowiązujących przepisów
Przy produkcji butelki BtrBtl™ wykorzystuje się zastrzeżony dodatek, który umożliwia szybszą biodegradację tworzywa sztucznego bez pozostawiania mikroplastików w przyspieszonym tempie.
Krajowa Izba Gospodarcza (KIG), wspólnie z przedstawicielami przemysłu opakowaniowego, przygotowała opracowanie „Środowiskowe aspekty projektowania opakowań”, mając na uwadze nowe wymagania UE związane z pakietem gospodarki o obiegu zamkniętym (GOZ) i konieczne zmiany prawne dotyczące gospodarowania odpadami oraz trwającą dyskusję na temat ostatecznego kształtu polskiego systemu rozszerzonej odpowiedzialności producenta (ROP). Publikacja zawiera ekspercie rekomendacje w zakresie ekoprojektowania dla podstawowych grup opakowaniowych tj. aluminium, stali, papieru, szkła oraz tworzyw sztucznych.
Deklaracja zgodności (declaration of compliance) czy Oświadczenie zgodności (statement of compliance)…? Który z dokumentów jest wymagany dla materiałów opakowaniowych przeznaczonych do kontaktu z żywnością?
Procesami, które mają ogromne znaczenie w sektorze produkcyjnym, w praktycznie każdej branży, są procesy walidacji i weryfikacji. Odnoszą się one zarówno do projektowania produktów, jak i procesów oraz szeroko rozumianego zarządzania zmianą.
Rozwiązania w zakresie opakowań przeciwdrobnoustrojowych wykazały imponujące możliwości wydłużania okresu przydatności do spożycia, które są niezbędne w walce z marnotrawieniem żywności na całym świecie.
Ustawa zakazująca stosowania po 31 grudnia 2022 r. per- i polifluoroalkilowych substancji znanych jako PFAS, które są grupą chemikaliów wytworzonych przez człowieka (PFOA, PFOS, GenX) stosowanych w opakowaniach do żywności została zatwierdzona przez stan Nowy Jork. Europa czeka na wyniki konsultacji społecznych dot. opinii EFSA.
Liderzy branży opakowań do żywności szukają sposobów na odejście od tworzyw sztucznych, które szkodzą środowisku. Biologiczny recykling PET pozwala uzyskać produkt niemalże tej samej jakości co pierwotny PET.
Koncern Diageo ma zamiar wprowadzić na rynek na początku 2021 r. swoją markę whiskey Johnnie Walker w butelce w 100% wykonanej z papieru. Inne firmy, jak PepsiCo i Unilever, również od przyszłego roku swoje produkty będą oferować w butelkach wykonanych z papieru, jednak nie podają jeszcze, które to będą marki.
W ramach pakietu naprawczego dotyczącego pandemii koronawirusa o wartości 750 miliardów euro przywódcy UE uzgodnili nowy "podatek" od odpadów opakowaniowych z tworzyw sztucznych.
Bezpieczeństwo opakowań do żywności i innych produktów wrażliwych na higienę, takich jak kosmetyki, leki nie wspominając o przemysłowym zastosowaniu opakowań różnego rodzaju, jest jednym z najważniejszych aspektów istotnych dla bezpieczeństwa i zdrowia konsumentów.
Frugal Bottle – to nowa butelka wykonana w 94% z przetworzonego kartonu; jest pięć razy lżejsza od szklanej i już niedługo rozlane do niej alkohole pojawią się na półkach sklepowych w Wielkiej Brytanii, Danii i w Holandii.
Firma Barilla wdrożyła na największych liniach makaronów, opakowania w 100% nadające się do recyklingu.
Wczoraj odbył się Wielki Finał 7. edycji konkursu "Eureka! DGP – odkrywamy polskie wynalazki". W konkursie udział wzięły uczelnie, instytuty badawcze i jednostki naukowe PAN z wynalazkami zgłoszonymi do Urzędu Patentowego RP w latach 2017 oraz 2018. Dr inż. Ewelina Jamróz z Wydziału Technologii Żywności i Żywienia Człowieka zdobyła I miejsce za wynalazek - Biopolimerowy nanokompozyt.
Z szacunków Polskiej Izby Opakowań wynika, iż w opakowaniach żywności i napojów oraz dodatków do żywności, dominują tworzywa sztuczne. Zarówno „tradycyjne” (ropopochodne) jak i coraz częściej otrzymywane z biosurowców.
Trendy w przemyśle opakowaniowym na lata 20. XXI wieku wyznaczają potrzeby konsumentów, modne hasła, rozwój technologiczny, przepisy, potrzeby rynkowe i koszty produkcji. Te często sprzeczne ze sobą zjawiska próbują pogodzić ze sobą menedżerowie i naukowcy, w tym partnerzy projektu FreshInPack oraz członkowie stowarzyszenia Natureef.
20 maja br. na stronie Komisji Europejskiej (KE) opublikowano SPRAWOZDANIE KOMISJI DLA PARLAMENTU EUROPEJSKIEGO I RADY w sprawie stosowania dodatkowych form wyrażania i prezentacji informacji o wartości odżywczej (dalej „Sprawozdanie”). Dotyczy ono tzw. systemów FoPL – z ang. Front of the Pack Labelling – które w różny sposób prezentują informacje o wartości odżywczej danego produktu na froncie.
Wiele osób myśli, że wszystko co wrzuci do pojemnika na plastikowe odpady zostanie przerobione - np. na butelki PET albo plastikowe sztućce. To piękna wizja, ale niestety nie jest to takie proste. Na przeszkodzie stoi technologia, ekonomia i prawo.
Zanim rozpoczniemy rewolucję, warto przyjrzeć się, jak dzisiaj wygląda etykietowanie produktów. Mam na myśli nie tylko etykiety na produkt końcowy, ale przede wszystkim znakowanie opakowań zbiorczych, takich jak karton, zgrzewka lub paleta. Wiele osób może nie być świadomych, ile etykiet pojawia się na opakowaniach zanim towar trafi do sklepu czy paczkomatu.