Plant-based
-
30.01.2023
Żywność i składniki żywności pochodzące z kultur komórkowych – EFSA zaprasza na sympozjum naukowe
Wydarzenie jest skierowane do wszystkich zainteresowanych stron lub zaangażowanych w ocenę ryzyka związanego z żywnością pochodzącą z kultur komórkowych i składnikami żywności.
-
26.01.2023
Nowatorska żywność hybrydowa ukierunkowana na przyszłe wyzwania w zakresie zrównoważonego rozwoju i zdrowia
Celem projektu jest opracowanie nowatorskich, zrównoważonych i pożywnych hybrydowych analogów mięsa, opartych na technologii ekstruzji o wysokiej wilgotności, łączących białka roślinne ze składnikami pochodzącymi z produktów ubocznych ryb i drobiu, wodorostów, mikroalg i larw owadów.
-
18.01.2023
EIT Food opublikowało Białą księgę na temat dywersyfikacji białek
Raport prezentuje spojrzenie na obecny stan rozwoju technologicznego, biznesowy i społeczny potencjał dywersyfikacji białek oraz identyfikację potrzeb i możliwości w zakresie badań i innowacji w celu dalszego przyspieszenia innowacji w tym rozwijającym się strategicznym sektorze.
-
10.01.2023
Projekt GIANT LEAPS ma przyspieszyć proces przejścia na białka alternatywne
W ramach programu Horizon Europe rozpoczął się właśnie projekt GIANT LEAPS, którego celem jest zmiana diety na roślinną, zgodnie ze strategią „od pola do stołu” i ma on przyczynić się do osiągnięcia celu Zielonego Ładu, jakim jest osiągnięcie neutralności klimatycznej do 2050 r.
-
06.01.2023
Trwa głosowanie w plebiscycie na Najlepszy Roślinny Produkt 2022
Piąty plebiscyt na Najlepszy Roślinny Produkt Roku 2022 kampanii RoślinnieJemy wszedł w kolejny etap - publiczność konsumencka przez cały miesiąc będzie mogła oddawać głosy na produkty i marki, które szczególnie zapadły im w pamięć, wpłynęły na ich zwyczaje żywieniowe lub ułatwiły dostęp do pełnowartościowej diety roślinnej.
-
02.01.2023
Popyt na produkty roślinne rośnie - prognozy w tej kategorii żywności na 2023 rok
Przewiduje się, że w 2023 r. na rynek trafi więcej innowacji z branży żywności roślinnej niż kiedykolwiek. Ten rok był rokiem wegańskich kurczaków, ale w 2023 ro. to wegańskie ryby i owoce morza będą prosperować rynkowo.
-
26.12.2022
Większość wegańskich zamienników mięsa ma niską przyswajalność – wyniki badań
Uzyskane przez szwedzkich naukowców wyniki wskazują zarówno na zalety i wady żywieniowe substytutów mięsa. Głównym obszarem budzącym niepokój jest bardzo niska szacowana biodostępność żelaza i cynku w substytutach mięsa, spowodowana bardzo wysoką zawartością fitynianów w produktach opartych na białkach soi, grochu i pszenicy
-
06.12.2022
Dieta roślinna może zmniejszyć ryzyko raka jelita grubego u mężczyzn
Naukowcy nie znaleźli takiego związku w przypadku kobiet, co sugeruje, że związek między dietą a rakiem jelita grubego jest wyraźniejszy w przypadku mężczyzn.
-
02.12.2022
Foodtech.ac organizuje największą foodtechową imprezę roku – nie przegap i zapisz się już teraz!
Kilkanaście startupów zaprezentuje swoje produkty i technologie w trakcie eventu 8 grudnia. Zapraszamy inwestorów, media i ludzi zainteresowanych do wzięcia udziału w wydarzeniu i dzielenia się na social mediach. Wspólnie działajmy na rzecz lepszego świata - ratujmy go nie tylko na święta. Bilety są darmowe, ale ich liczba jest ograniczona.
-
30.11.2022
Dieta roślinna diecie roślinnej nie równa – liczy się jakość
Badania naukowe jednoznacznie pokazują, że osoby ograniczające udział w diecie żywności pochodzenia zwierzęcego mają niższe ryzyko zgonu w porównaniu z osobami, które częściej spożywają tego typu produkty. Nowe dowody wskazują jednak, że dieta roślinna diecie roślinnej nie równa.
-
28.11.2022
Komisja Europejska zarejestrowała „Europejską inicjatywę obywatelską na rzecz wegańskich posiłków”
Inicjatywa spełnia wymogi formalne, dlatego Komisja uznała ją za prawnie dopuszczalną. Na tym etapie wniosek nie był jeszcze analizowany przez Komisję pod względem merytorycznym.
-
04.11.2022
Plant-Powered Perspectives: system żywnościowy roślinnieje na naszych oczach
Piąta edycja konferencji Plant-Powered Perspectives za nami: ponad 300 uczestników, 23 wystawców w strefie Showroom, 35 prelegentów i prelegentek na dwóch scenach, 7 startupów w Plant-Powered Pitching oraz najświeższe dane na temat roślinnych innowacji w branży spożywczej.
-
03.11.2022
Foodtech Lab - nowy program akceleracyjny Grupy Żabka
Innowacyjne produkty spożywcze, alternatywne źródła białka, czy rozwiązania wspierające recykling i wielokrotne użycie. To tylko niektóre z obszarów programu akceleracyjnego Foodtech Lab, który Grupa Żabka uruchomiła 18 października. Projekt skierowany jest do startupów z całej Europy, a najbardziej innowacyjne firmy będą mogły zrealizować pilotażowe wdrożenia swoich rozwiązań w ramach ekosystemu Grupy Żabka.
-
28.10.2022
Rynek alternatyw mięsa z grzybów ma osiągnąć do 2023 r. wartość 1 mld USD
Według firmy badawczej Future Market Insights (FMI), globalny rynek mykoprotein ma osiągnąć do 2032 r. prawie 1 mld USD.
-
20.10.2022
Bioodpady w biznesie spożywczym
W środę, 5 października, w Ambasadzie Holandii w Warszawie odbył się panel dyskusyjny na temat bioodpadów w biznesie spożywczym. Wydarzenie to było częścią 5. edycji Circular Week - serii inicjatyw skupionych na gospodarce cyrkularnej i zrównoważonym rozwoju, organizowanych przez instytut badawczy INNOWO i odbywających się w pierwszym tygodniu października.
-
18.10.2022
Przyszłość należy do białka roślinnego
Zapotrzebowanie na białka roślinne jest zaspokajane głównie przez białka sojowe. Jednak zapotrzebowanie na alternatywy niemodyfikowane genetycznie jest bardzo duże. Obecnie jest ono pokrywane głównie przez białka grochu, choć w przyszłości można by również skuteczniej wykorzystać ziemniaka. Optymalizacja przetwarzania pozwala na jeszcze efektywniejsze wykorzystanie surowców roślinnych. Wirówki przemysłowe, takie jak dekantery Flottweg, pomagają wykorzystać te cenne zasoby.
-
11.10.2022
Oceany możliwości - substytuty ryb stają się coraz bardziej popularne
Segment substytutów ryb rozwija się wolniej niż rynek mięsa roślinnego, ale nie bez przyczyny – produkty rybne są trudniejsze do odtworzenia w wegańskiej wersji. Istnieją jednak wyraźne oznaki, że substytuty ryb stają się coraz bardziej popularne. Spodziewając się, że zainteresowanie konsumentów wyjdzie poza ‘’klasyczne’’ nuggetsy i paluszki – Brenntag pracuje obecnie nad rozwiązaniami dla kolejnych produktów z tej kategorii.
-
10.10.2022
Konferencja Plant-Powered Perspectives wyznacza kierunek branży roślinnej: to czas na alternatywy białka
Ruszyły już zapisy na Plant-Powered Pitching - konkurs dla roślinnych start-upów, w którym powalczą o wsparcie finansowe na rozwój innowacyjnych pomysłów wspierających roślinną rewolucję. Sesja odbywa się w ramach konferencji Plant-Powered Perspectives, która za dążenie w stronę transformacji systemu żywnościowego otrzymała honorowy patronat Parlamentu Europejskiego.
-
30.09.2022
eFORUM FoodFakty - Strategie Plant-based. Dzień 2. - nagranie
eFORUM FoodFakty - Strategie Plant-based. Dzień 2 - nagranie z dnia 22.09.2022 r.
-
29.09.2022
eFORUM FoodFakty - Strategie Plant-based. Dzień 1. - nagranie
eFORUM FoodFakty - Strategie Plant-based. Dzień 1 - nagranie z dnia 21.09.2022 r.
-
20.09.2022
Nowy roślinny emulgator z odpadów po produkcji piwa
Emulgatory należą do istotnych z punktu widzenia technologicznego składników żywności, ponieważ stabilizują łatwo rozwarstwiające się mieszaniny zawierające olej i wodę.
Nasi partnerzy