Komentarz do zmian w prawie - maj 2023
W maju 2023 r. uchwalono łącznie 80 zmian w prawie żywnościowym: 20 zmian dotyczyło prawa krajowego, natomiast pozostałe 60 zmian odnosiło się do prawa unijnego.
W maju 2023 r. uchwalono łącznie 80 zmian w prawie żywnościowym: 20 zmian dotyczyło prawa krajowego, natomiast pozostałe 60 zmian odnosiło się do prawa unijnego.
Określono MLP prazykwantelu u ryb w odniesieniu do mięśni i skóry w naturalnych proporcjach oraz zmieniono zalecaną klasyfikację
W zaleceniach określono definicje np. dopuszczalnego dziennego spożycia i danych dotyczących obecności oraz dokonano m.in. podziału dodatków do żywności wraz z ustaleniem ich priorytetów
Nowa żywność może być stosowana m.in. w suplementach żywnościowych, suszonym mięsie, specjalnościach na bazie mięsa do smarowania oraz słodzikach stołowych w postaci proszku
Cała inicjatywna zmian jest częścią unijnej strategii „od pola do stołu”, której celem jest zapewnienie lepszych informacji na etykietach, aby pomóc konsumentom w dokonywaniu zdrowszych i bardziej zrównoważonych wyborów żywieniowych oraz w rozwiązaniu problemu marnotrawienia żywności
Komisja wprowadziła środki zapobiegawcze dotyczące produktów pochodzących z Ukrainy takich jak m.in. pszenica, kukurydza oraz nasiona
Kolejna propozycja zmian przepisów obejmuje m.in. zasady działania systemu kaucyjnego w gospodarce opakowaniami i odpadami opakowaniowymi oraz wprowadza definicje m.in. kaucji, a także ustala wysokość opłat
Rozporządzenie nr 1881/2006 ustalające najwyższe dopuszczalne poziomy niektórych zanieczyszczeń w środkach spożywczych zostało w całości zastąpione przez rozporządzenie 2023/915
Nagranie webinarium eksperckiego "Syntezy Miesiąca Strefy Managera - maj 2023"
Posłowie poprali projekt mający na celu wzmocnienie pozycji konsumentów w procesie transformacji ekologicznej poprzez lepsze informowanie i lepszą ochronę przed nieuczciwymi praktykami
Druga część opracowania obejmować będzie wytyczne Food Standards Agency oraz przegląd orzecznictwa sądów administracyjnych. Na koniec, w formie podsumowania, zostaną przedstawione wyniki analizy wszystkich przedstawionych materiałów oraz refleksje w zakresie możliwości używania oznaczenia „domowy” na etykietach środków spożywczych
Zmiana dotyczy m.in. opłaty produktowej, stosowania, produktów jednorazowego użytku z tworzyw sztucznych, wymogów dot. znakowania oraz obowiązkowego stosowania recyklatów
W kwietniu 2023 r. uchwalono łącznie 53 zmiany w prawie żywnościowym: 21 zmian dotyczyło prawa krajowego, natomiast pozostałe 32 zmiany odnosiły się do prawa unijnego
Od 2 maja 2023 nie obowiązuje już rozporządzenie zakazujące przywozu pochodzących lub przywożonych z terytorium Ukrainy na terytorium Polski produktów rolnych takich jak np. zboża, cukier, owoce i warzywa
Komisja zaproponowała zmianę obowiązujących norm handlowych mających zastosowanie do szeregu produktów rolno-spożywczych, takich jak owoce i warzywa, soki i dżemy owocowe, miód, drób lub jaja.
Celem programu jest m.in. wczesne wykrywanie ASF w populacji świń oraz dzików przez monitorowanie choroby, a także kontrola występowania choroby oraz zapobieganie jej rozprzestrzenianiu
W aktualnie obowiązujących przepisach prawa żywnościowego brak jest wskazania, jakie produkty mogą zostać oznakowane jako „domowe”. W świetle powyższego konieczna jest refleksja nad przedmiotowym określeniem przez pryzmat odpowiednich regulacji
Opublikowano projekt rozporządzenia delegowanego Komisji dotyczącego zmiany wymogów w odniesieniu do wprowadzania do UE miodu, mięsa, produktów wysokorafinowanych, kapsułek żelatynowych i produktów rybołówstwa
Uchylono rozporządzenie z dnia 15 kwietnia 2023 r. w sprawie zakazu przywozu z Ukrainy produktów rolnych. Nowe przepisy nie likwidują jednak zakazu przywozu określonych produktów, ale wproszono od niego pewne wyjątki
Nagranie webinarium eksperckiego "Syntezy Miesiąca oraz Warsztat Strefy Managera - kwiecień 2023"
Nowe oświadczenie zdrowotne dotyczy zmniejszenia ryzyka rozwoju choroby niedokrwiennej serca, do którego przyczyniać ma się spożywanie wyselekcjonowanej mieszanki z liści karczocha oraz dodatkowych substancji