Procesy i Technologie
-
30.10.2023
Ulepszenia zapewniają długoterminową pracę naważarek przy ważeniu akcesoriów i elementów metalowych
Ishida Europe wprowadziła do swojej gamy rozwiązań sektorowych dwie nowe naważarki, oferując gotowe, opłacalne i wydajne rozwiązanie zaprojektowane specjalnie do obsługi akcesoriów i elementów metalowych o różnych masach i rozmiarach.
-
04.10.2023
Automatyzacja - krok w kierunku doskonałości linii
Linia produkcyjna i automatyzacja produkcji nasuwa różne skojarzenia – historycznie wiąże się z niezwykłym, „skokowym” rozwojem przemysłu. Jest przyczyną drugiej rewolucji przemysłowej. Jednakże - niektórym kojarzy się także z monotonną, ciężką pracą człowieka.
-
29.09.2023
eFORUM FoodFakty - POSTĘP W TECHNOLOGII ŻYWNOŚCI - STRATEGIE PLANT-BASED 2023 - dzień 3 - nagranie
eFORUM FoodFakty - POSTĘP W TECHNOLOGII ŻYWNOŚCI - STRATEGIE PLANT-BASED 2023 - dzień 3 - nagranie z dnia 22.09.2023 r.
-
28.09.2023
eFORUM FoodFakty - POSTĘP W TECHNOLOGII ŻYWNOŚCI - STRATEGIE PLANT-BASED 2023 - dzień 2 - nagranie
eFORUM FoodFakty - POSTĘP W TECHNOLOGII ŻYWNOŚCI - STRATEGIE PLANT-BASED 2023 - dzień 2 - nagranie z dnia 21.09.2023 r.
-
27.09.2023
eFORUM FoodFakty - POSTĘP W TECHNOLOGII ŻYWNOŚCI - STRATEGIE PLANT-BASED 2023 - dzień 1 - nagranie
eFORUM FoodFakty - POSTĘP W TECHNOLOGII ŻYWNOŚCI - STRATEGIE PLANT-BASED 2023 - dzień 1 - nagranie z dnia 20.09.2023 r.
-
13.09.2023
Anuga, Food Business Tours, Tech Day & World Meat Congress
Październik zbliża się wielkimi krokami, a wraz z nim nowe i ciekawe wydarzenia. Anuga, Food Business Tours, Tech Day & World Meat Congress: już wkrótce zapraszamy na 4 wydarzenia pod wspólnym szyldem Food Business Special.
-
07.09.2023
Dozowanie i pakowanie – dbałość o szczegóły na każdym etapie
Proces produkcyjny składa się z wielu etapów, z których każdy ma poważny wpływ na efekt końcowy, jakość produktu i akceptację odbiorcy.
-
04.09.2023
Co to jest mięso hodowane w laboratorium i czy można je bezpiecznie spożywać?
Jak powstaje mięso hodowane w laboratorium? Czy jest modyfikowane genetycznie? Jak smakuje i czy jest bezpieczne? Eksperci odpowiadają na te i inne pytania.
-
25.08.2023
6 metod przetwarzania żywności napędzających rozwój żywności roślinnej
Jednym z kluczowych czynników wpływających na rozwój rynku żywności roślinnej były nowe procesy, które umożliwiły powstanie bardziej złożonych i realistycznych struktur naśladujących białko zwierzęce.
-
18.08.2023
EFSA: Procesy produkcji żywności i dane techniczne wykorzystywane w ocenie narażenia na enzymy spożywcze
W Unii Europejskiej bezpieczeństwo enzymu spożywczego jest oceniane przez EFSA na podstawie dokumentacji technicznej dostarczonej przez wnioskodawcę.
-
07.08.2023
Proszki – trudne uczynić łatwym
We wszystkich gałęziach przemysłu spotykamy się z proszkami. Kto powie, że są one łatwym produktem, nigdy nie miał kontaktu z proszkami.
-
31.07.2023
Cyfrowe dane poprawiające stabilność mleka w proszku
Szybkie, nieinwazyjne pomiary z wykorzystaniem obrazowania spektralnego powinny pomóc działom badawczo-rozwojowym i produkcyjnym w opracowaniu modeli przewidywania jakości proszku mlecznego. Firma Videometer jest partnerem przemysłowym w finansowanym przez IFD projekcie AMUSE - Advanced Methodologies to Understand Dairy Powder Stability and Promote Exports.
-
27.07.2023
W Europie znajduje się 47% globalnej zdolności produkcji alternatywnych produktów białkowych pochodzących z fermentacji
Wzrost popytu konsumenckiego spowoduje wyczerpanie tych mocy produkcyjnych, a obecne moce produkcyjne są niedopasowane pod względem skali, lokalizacji i możliwości technicznych w porównaniu z lokalnymi potrzebami graczy w tej rozwijającej się branży. Browary są podkreślane jako jedna z najbardziej odpowiednich opcji, ponieważ przemysł zrównoważonej fermentacji białek wykorzystuje fermentory.
-
26.07.2023
ERP dla mleczarni – 7 pytań, 7 odpowiedzi
System ERP pełni funkcję centralnego układu nerwowego w każdej mleczarni. A ponieważ wybór ERP to decyzja, która sięga daleko w przyszłość, podejmując ją należy uwzględnić kilka istotnych punktów.
-
14.07.2023
Brazylijska firma JBS rozpoczyna budowę fabryki wołowiny hodowanej laboratoryjnie w Hiszpanii
JBS potwierdził, że BioTech planuje stopniowo zwiększać swoje moce produkcyjne, aby sprostać rosnącemu popytowi konsumentów, i uważa Australię, Brazylię, Unię Europejską, Japonię, Singapur i Stany Zjednoczone za kluczowe rynki.
-
10.07.2023
Wybór techniki badań PCR jako element zarządzenia badaniami mikrobiologicznymi w biznesie żywnościowym
Wybór techniki badań PCR staje się niezbędnym elementem zarządzania ryzykiem mikrobiologicznym w branży żywnościowej, która zmaga się z rosnącym wyzwaniem różnorodności i odporności mikroorganizmów.
-
03.07.2023
Od hodowcy na talerz. Bezpieczeństwo żywności w trakcie całego łańcucha chłodniczego
Codziennie spożywamy żywność, nie zwracając uwagi na fakt, że producenci oferują nam — konsumentom — świeże i zdatne do spożycia produkty. Żywność przechodzi przez skomplikowany proces, zanim zostanie przez nas ostatecznie spożyta. Wymaga to stosowania norm prawnych, sumiennej pracy ekspertów i używania odpowiednich narzędzi do badania jakości. Szeroki wybór przyrządów pomiarowych od Testo do kontroli jakości, umożliwi spełnienie wymagań HACCP i gwarancję bezpiecznego przetwarzania i składowania produktów spożywczych.
-
29.06.2023
SBV - Dokładność ważenia zapewniła szybki zwrot kosztów
Instalacja wagi do świeżej żywności Ishida (FFW) w zakładzie specjalistycznego francuskiego producenta ekologicznej wieprzowiny, pozwoliła firmie zaoszczędzić produkty o łącznej masie 4 ton w skali roku, prowadząc do zwrotu z inwestycji w mniej niż trzy lata.
-
09.06.2023
EIT Food zaprasza do udziału w wydarzeniu CEE Agrifood Decarb. Innowacje dla dekarbonizacji systemu żywnościowego
Z wielką przyjemnością EIT Food ma przyjemność zaprosić sektor rolno-spożywczy do wzięcia udziału w internetowym wydarzeniu organizowanym w partnerstwie z Ambasadą Królestwa Niderlandów w Polsce pod nazwą CEE Agrifood Decarb. Innowacje dla dekarbonizacji systemu żywnościowego.
-
05.06.2023
Firma Fenix Systems wie jak cenny jest czas
Firma Fenix Systems specjalizuje się w zagadnieniach związanych z kontrolą jakości, ilości, pakowaniem i magazynowaniem. W czasie blisko 25 lat swojej działalności dostarczyła tysiące urządzeń, wykonała ponad 2,5 tysiąca instalacji, służy wsparciem przy istniejących liniach i inspiruje do nowych rozwiązań.
-
31.05.2023
Szum medialny czy rewolucyjne zmiany - czyli Blockchain w branży spożywczej
Blockchain to na pewno ciekawa technologia. Ale czy spełnia ona także oczekiwania przedsiębiorców? I tu pojawiają się kolejne pytania. Czy bazujący na Internecie system informacyjny mógłby zrewolucjonizować przemysł spożywczy? I jak przedsiębiorstwa mogą podejść do tej technologii?
Nasi partnerzy