Procesy i Technologie
-
22.02.2024
O 200% wzrosła wydajność ważenia w zakładzie Wierzejki dzięki naważarce Ishida
W związku z nieustannym rozwojem firma Wierzejki w 2022 roku rozpoczęła przebudowę swojego zakładu produkcji garmażeryjnej. Wraz z rozbudową fabryki podjęto też decyzję o zainwestowaniu w naważarkę Ishida CCW-RVE-214W-1S-30-WP. Jak podkreśla Adam Zdanowski, współwłaściciel Zakładu Mięsnego Wierzejki, dziś trudno byłoby sobie wyobrazić produkcję pierogów bez tej maszyny.
-
06.02.2024
Nowa pompa dozująca Qdos H-FLO zapewnia wyższe natężenia przepływu do dozowania substancji chemicznych w szerokim zakresie zastosowań
Firma Watson-Marlow Fluid Technology Solutions (WMFTS) wprowadziła na rynek pompę do dozowania i odmierzania substancji chemicznych Qdos™ H-FLO, zaprojektowaną specjalnie pod kątem wyższych natężeń przepływu, sięgających nawet 600 l/h.
-
01.02.2024
PE zatwierdził przepisy mające na celu minimalizację emisji gazów cieplarnianych, zgodnie z unijnymi celami klimatycznymi
Po wycofaniu produkty zawierające F-gazy nie będą już dopuszczone do sprzedaży na rynku UE od 2050 r. Dotyczy to niektórych typów lodówek i klimatyzatorów.
-
30.01.2024
Dzięki testom szczelności opakowań zmaksymalizujesz okres przydatności żywności do spożycia
Niezawodne wykrywanie nieszczelności w produkcji opakowań zmniejszy ryzyko potencjalnych problemów
-
24.01.2024
Optymalizacja produkcji chipsów: Fairfields Farm inwestuje w nowoczesną linie pakowania Ishida
Instalacja dostosowanej do indywidualnych potrzeb kompletnej linii do pakowania przekąsek firmy Ishida umożliwiła brytyjskiemu producentowi chipsów klasy premium wykorzystanie zalet automatyzacji w celu zaspokojenia stale rosnącego popytu na jego produkty.
-
14.12.2023
Wagi Ishida pomagają Hotel Chocolat sprostać rosnącemu zapotrzebowaniu na Velvetiser
Wagi Ishida pomagają Hotel Chocolat sprostać rosnącemu zapotrzebowaniu na Velvetise
-
04.12.2023
Większe bezpieczeństwo żywności. Mniej odpadów
Jak zapewnić jakość swojej żywności? Wdrożenie właściwej technologii pomiarowej jest pierwszym krokiem w stronę lepszego zarządzania bezpieczeństwem i jakością żywności.
-
04.12.2023
Jakość gwarantem spokoju i sukcesu
W ciągu ostatnich lat można obserwować stały wzrost sektora wytwórczego. Naturalnym następstwem jest zwiększenie ilości i różnorodności wytwarzanego produktu. Dla producenta liczy się wydajność, lecz nie mniej ważna jest jakość.
-
29.11.2023
Owady w unijnym wykazie nowej żywności. Nadchodzi rewolucja w branży spożywczej?
Każdy z nas może bez trudu powiedzieć, co planuje zjeść jutro czy za tydzień. Ale za 30 lat? Powszechnie wiadomo, że w ciągu 30 lat światowa produkcja żywności musi zwiększyć się o połowę, ponieważ liczba mieszkańców Ziemi sięgnie prawdopodobnie 9,8 mld.
-
22.11.2023
Zaawansowany rentgen Ishida wyróżniony nagrodami branżowymi
Niedawno wprowadzony na rynek system kontroli rentgenowskiej IX-PD* firmy Ishida został uznany za najlepszą innowację w zakresie bezpieczeństwa żywności w tegorocznym konkursie Gulfood Manufacturing Industry Excellence Awards.
-
09.11.2023
Ułatwienia dotyczące biogazowni rolniczych – publikacja rozporządzenia w sprawie listy substratów
18 października 2023 r. weszło w życie rozporządzenie Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi, które zawiera szczegółową listę substratów możliwych do wykorzystania w biogazowni rolniczej. Rozporządzenie jest dopełnieniem przepisów wprowadzających ułatwienia dla biogazowni rolniczych.
-
09.11.2023
Paletyzacja i magazynowanie – roboty wspierają człowieka
Temat robotyzacji możemy zacząć nieco abstrakcyjnie, bo jeszcze w niedalekiej przeszłości tak był traktowany – hipotetycznie i trochę z niedowierzaniem. To, co niedawno można było zobaczyć tylko w filmach science fiction, zagościło na stałe w naszej codzienności i wielokrotnie możemy korzystać z doskonalszej wersji niż pierwotne koncepcje.
-
03.11.2023
Mięso hodowlane: Wyzwania, Perspektywy i Ryzyka – Wprowadzenie
Odkryj rewolucyjną technologię hodowli komórkowej mięsa, która zmienia przyszłość żywności, eksplorując jej potencjał, wyzwania i znaczenie.
-
03.11.2023
An Introduction to Cultivated Meat: Navigating the Bottlenecks, Opportunities, and Threats
Discover the revolutionary meat cell culture technology that is changing the future of food, exploring its potential, challenges and relevance.
-
02.11.2023
Optymalizacja procesów dzięki precyzyjnym pomiarom poziomu i ciśnienia
Przemysł spożywczy charakteryzuje się wysokimi wymaganiami w zakresie bezpieczeństwa, powtarzalności i higieny procesów. Jednocześnie duży nacisk kładzie się na optymalizację cykli produkcyjnych i redukcję kosztów przy zachowaniu wysokiej jakości produktu końcowego. W tym kontekście niezawodny, precyzyjny pomiar poziomu i ciśnienia w procesie ma kluczowe znaczenie.
-
31.10.2023
Nagroda za przełomową zgrzewarkę do tacek Ishida
Wysoka wydajność i korzyści w zakresie zrównoważonego rozwoju niedawno wprowadzonej zgrzewarki tacek QX-500 firmy Ishida zostały docenione prestiżową nagrodą.
-
30.10.2023
Ulepszenia zapewniają długoterminową pracę naważarek przy ważeniu akcesoriów i elementów metalowych
Ishida Europe wprowadziła do swojej gamy rozwiązań sektorowych dwie nowe naważarki, oferując gotowe, opłacalne i wydajne rozwiązanie zaprojektowane specjalnie do obsługi akcesoriów i elementów metalowych o różnych masach i rozmiarach.
-
04.10.2023
Automatyzacja - krok w kierunku doskonałości linii
Linia produkcyjna i automatyzacja produkcji nasuwa różne skojarzenia – historycznie wiąże się z niezwykłym, „skokowym” rozwojem przemysłu. Jest przyczyną drugiej rewolucji przemysłowej. Jednakże - niektórym kojarzy się także z monotonną, ciężką pracą człowieka.
-
29.09.2023
eFORUM FoodFakty - POSTĘP W TECHNOLOGII ŻYWNOŚCI - STRATEGIE PLANT-BASED 2023 - dzień 3 - nagranie
eFORUM FoodFakty - POSTĘP W TECHNOLOGII ŻYWNOŚCI - STRATEGIE PLANT-BASED 2023 - dzień 3 - nagranie z dnia 22.09.2023 r.
-
28.09.2023
eFORUM FoodFakty - POSTĘP W TECHNOLOGII ŻYWNOŚCI - STRATEGIE PLANT-BASED 2023 - dzień 2 - nagranie
eFORUM FoodFakty - POSTĘP W TECHNOLOGII ŻYWNOŚCI - STRATEGIE PLANT-BASED 2023 - dzień 2 - nagranie z dnia 21.09.2023 r.
-
27.09.2023
eFORUM FoodFakty - POSTĘP W TECHNOLOGII ŻYWNOŚCI - STRATEGIE PLANT-BASED 2023 - dzień 1 - nagranie
eFORUM FoodFakty - POSTĘP W TECHNOLOGII ŻYWNOŚCI - STRATEGIE PLANT-BASED 2023 - dzień 1 - nagranie z dnia 20.09.2023 r.
Nasi partnerzy