Procesy i Technologie
-
18.10.2022
eFORUM - FoodFakty Summit - Innowacje w żywności - produkty, technologie, procesy - nagranie
eFORUM - FoodFakty Summit - Innowacje w żywności - produkty, technologie, procesy - nagranie z dnia 11.10.2022 r.
-
10.10.2022
eFORUM - FoodFakty Summit - Circular Food System - Systemy żywności w obiegach zamkniętych oraz zrównoważony rozwój - nagranie
eFORUM - FoodFakty Summit - Circular Food System - Systemy żywności w obiegach zamkniętych oraz zrównoważony rozwój - nagranie z dnia 04.10.2022 r.
-
07.10.2022
Czy kucharzy zastąpią roboty?
Odczuwanie smaku w przypadku człowieka jest złożonym procesem, który ukształtowały miliony lat ewolucji. Wygląd, zapach, tekstura i temperatura pożywienia determinuje sposób, w jaki postrzegamy jego smak.
-
04.10.2022
Food. Factories. Fluidity. Żywienie w fabrykach
Niemal dwie trzecie pracowników przyznaje, że zdarza im się odczuwać głód w pracy, a 64 proc. zgadza się ze stwierdzeniem, że głodni stają się mniej efektywni. Raport "Food. Factories. Fluidity. Żywienie w fabrykach. Scenariusze przyszłości 2030" przeprowadzone odpowiada na najważniejsze pytania dotyczące teraźniejszości i przyszłości polskich fabryk w kontekście żywienia zatrudnionych.
-
30.09.2022
eFORUM FoodFakty - Strategie Plant-based. Dzień 2. - nagranie
eFORUM FoodFakty - Strategie Plant-based. Dzień 2 - nagranie z dnia 22.09.2022 r.
-
29.09.2022
eFORUM FoodFakty - Strategie Plant-based. Dzień 1. - nagranie
eFORUM FoodFakty - Strategie Plant-based. Dzień 1 - nagranie z dnia 21.09.2022 r.
-
29.09.2022
Dokładne planowanie, mniej pośpiechu
Systemy do planowania produkcji oznaczają większą elastyczność procesów i niższe koszty. Przy czym najlepiej jest, gdy są one bezpośrednio zintegrowane z oprogramowaniem ERP.
-
15.09.2022
Alternatywne mleko od mikrobów – czy nowy trend zmieni przemysł spożywczy?
Technologia, która zasadniczo zamienia drobnoustroje w fabryki, ma potencjał, by zmienić cały przemysł spożywczy, umożliwiając produkcję nie tylko białek mleka, ale także białek mięsa, tłuszczów zwierzęcych oraz czynników wzrostu stosowanych w mięsie hodowlanym.
-
31.08.2022
Jak obniżyć koszty magazynowe?
Niższe koszty magazynowe znajdują się wysoko na liście życzeń prawie wszystkich handlowców i producentów żywności. Wielu z nich ponosi w tym obszarze wysokie koszty. Dlaczego tak jest? Niektóre magazyny są nieprzejrzyste, inne przestarzałe technologicznie, a w większości przypadków są one po prostu przepełnione. Co więc należy zrobić, aby uniknąć niepotrzebnych wydatków?
-
29.08.2022
Ważenie i pakowanie surowych warzyw: firma André Laurent wybrała rozwiązanie Ishidy
Naważarka wielogłowicowa Ishidy, zaprojektowana została do szybkiego, dokładnego i wydajnego przetwarzania świeżych, lepkich produktów. André Laurent - francuski producent specjalizujący się w ekologicznych wyrobach z kapusty i kapusty kiszonej, dzięki zainstalowaniu tego rozwiązania mógł dziesięciokrotnie zmniejszyć straty nadważeniowych oraz znaczne ograniczyć liczbę operatorów.
-
08.08.2022
Jak w zrównoważony sposób osiągnąć i chronić klarowność piwa?
Usuwanie zmętnienia po procesie fermentacji i dojrzewania to pierwszy krok do uzyskania klarownego i stabilnego piwa. Mimo osiągnięcia początkowej klarowności, może ona nie być trwała. Mętnienie piwa i związane z tym reakcje chemiczne to skomplikowany proces. System CBS firmy Pall reprezentuje zrównoważoną i opłacalną technologię stabilizacji z użyciem PVPP. System oferuje prostą i precyzyjną stabilizację przy jednoczesnym obniżeniu kosztów.
-
03.08.2022
Good Food chce podbić rynek zdrowymi przekąskami. Produkt powstał dzięki nowej linii ważąco-pakującej od Ishidy
Pikantne przekąski, które są smaczne, pożywne, nie zawierają glutenu i mają obniżoną zawartość soli? Miniwafle Corn A’petit od Good Food Products idealnie wpisują się w potrzeby klientów, którzy stawiają na zdrowsze zamienniki popularnych chipsów. Najnowszy produkt największego polskiego producenta wafli ryżowych i kukurydzianych powstał dzięki nowej linii od Ishidy, składającej się z naważarki, maszyny pakującej i wagi kontrolnej.
-
18.07.2022
Mięso z laboratorium i imitacja mięsa – czy nadchodzi nowa rewolucja żywieniowa?
Pierwszy burger w szalce Petriego kosztował 250 000 euro. Przełomowy moment nastąpił w 2013 roku, kiedy to holenderski profesor Mark Post zaprezentował burgera prosto z laboratorium.
-
14.07.2022
Case study: My Food Bag, z pomocą Infor, sprawnie realizuje masowe dostawy posiłków
My Food Bag to czołowy dostawca przepisów i posiłków w Nowej Zelandii, pomagający znaleźć odpowiedź na odwieczne pytanie „co dziś na obiad?”. Założona przez grupę przedsiębiorców i zwyciężczynię programu MasterChef New Zealand Nadię Lim firma wyznaje filozofię „nude food”, zgodnie z którą składniki pozyskuje się lokalnie. Wszystkie są naturalne i bez konserwantów, aby pomóc Nowozelandczykom wieść zdrowsze, szczęśliwsze życie.
-
12.07.2022
Przetestuj maszyny na hali pokazowej Fenix Systems
Blisko Warszawy znajduje się hala pokazowa firmy Fenix Systems o powierzchni ponad 1000m2, w której można przeprowadzić testy na maszynach do pakowania i kontroli jakości, sprawdzić czy produkt został dokładnie naważony, czy nie zawiera ciał obcych takich jak metal, szkło, kamyki itp., a także można zobaczyć kompleksowe rozwiązania z zakresu automatyzacji i robotyzacji procesów pakowania.
-
07.07.2022
Wszystko o nowościach i trendach w branży napojów 2022 – branża spotka się w Monachium na drinktec
Zdrowe składniki są dobre dla dobrego samopoczucia i dla środowiska – tak można opisać nastrój wśród konsumentów w branży spożywczej. Częściowo z powodu pandemii konsumenci coraz częściej poszukują zdrowych produktów i zmieniają swoje nawyki na rzecz produktów „wolnych od” oraz o „czystej etykiecie”. Te zmiany w oczekiwaniach konsumentów dostrzega także branża napojów i płynnej żywności, która w dniach 12-16 września spotka się na wiodących, światowych targach drinktec w Monachium.
-
04.07.2022
Neutralność węglowa: utopia czy nowa zielona fala? – raport FAO
Nowy raport FAO/EBRD pokazuje ścieżki dekarbonizacji systemów rolno-spożywczych.
-
28.06.2022
Niższe koszty produkcji żywności dzięki optymalizacji procesów
Rosnące koszty oznaczają, że zakłady produkcyjne muszą stale optymalizować procesy. Poniżej przedstawiamy cztery przykłady jak to zrobić, nie rujnując przy tym budżetu.
-
22.06.2022
Czyste mikrobiologicznie posadzki żywiczne z dodatkiem Polygiene® – na czym polega mechanizm ich działania?
W branży spożywczej kluczowe jest zachowanie najwyższego poziomu higieny. Stosowane w tego typu obiektach materiały wykończeniowe, m.in. posadzki, mają wpływ na poziom bezpieczeństwa mikrobiologicznego. Aby dobrze pełniły swoją funkcję, powinny być łatwe w czyszczeniu oraz trwałe i wytrzymałe. Przykładem tego typu rozwiązań są czyste mikrobiologicznie, bezspoinowe posadzki poliuretanowo-cementowe z grupy Flowfresh marki Flowcrete, z antybakteryjnym dodatkiem Polygiene®.
-
06.06.2022
Ocena śladu węglowego istotna dla wizerunku firmy
Budowa biznesu odpowiedzialnego społecznie to jeden ze sposobów na osiągnięcie neutralności klimatycznej całego świata. W tym celu należy nie tylko zbadać ślad węglowy przedsiębiorstwa. Warto także przygotować i wdrożyć strategię dekarbonizacji, a także poddać się transparentnej ocenie przez niezależne jednostki, jak CDP.
-
27.05.2022
Ishida prezentuje technologie zwiększające wydajność i rentowność
Tematem przewodnim stoiska Ishida Europe na targach VIV Europe będą rozwiązania, dzięki którym przetwórcy drobiu mogą maksymalizować wydajność i przepustowość linii produkcyjnych, usprawnić produkcję i zmniejszyć ilość odpadów produkcyjnych. Firma zaprezentuje szeroki zakres swoich możliwości w zakresie projektowania maszyn produkcyjnych do pakowania drobiu – zarówno pojedynczych, jak i w pełni zintegrowanych linii, a także instalacji indywidualnych rozwiązań.
Nasi partnerzy